ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Το Ανθοχώρι των βουνών

Σε μια δασωμένη κόχη των Αγραφων, μόλις 10 λεπτά από τις όχθες τις μαγεμένης λίμνης Πλαστήρα και μια ώρα από το πασίγνωστο Περτούλι, συναντάμε το Ανθοχώρι Καρδίτσας, ένα από τα πιο όμορφα και άγνωστα χωριά του ορεινού όγκου. Σε τούτη την ορεινή γωνιά της Θεσσαλίας αφήνεις τη φύση να σου δείξει το δρόμο απολαμβάνοντας τη σιωπή των Φθινοπωρινών δασών, την αγριάδα του φαραγγιού, τον παφλασμό του καταρράκτη, την ήπια ποδηλασία στις όχθες της λίμνης Πλαστήρα, μια βόλτα με άλογο στα καταπράσινα λιβάδια, μια σύντομη εκδρομή στην Ελάτη, στο Περτούλι, στην Καλαμπάκα….
Το Ανθοχώρι Καρδίτσας είναι ένας νέος προορισμός που αξίζει να αναζητήσεις.

Στο φαράγγι του Ανθοχωρίου: Η ανάβαση ξεκινά από τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο που βρίσκεται πάνω στο δρόμο Λίμνης Πλαστήρα – Μουζάκι, λίγο πριν το Ανθοχώρι. Όλη η διαδρομή πραγματοποιείται μέσα σε μια πανδαισία βλάστησης και τρεχούμενων νερών. Το μονοπάτι είναι καθαρισμένο και μέχρι τον μεγάλο καταρράκτη θα μπορέσετε να ανεβείτε χωρίς απρόβλεπτα, μετά από μια ευχάριστη ανάβαση 30 λεπτών. Aυτή είναι η αρχή μιας συναρπαστικής περιπέτειας ανακαλύπτοντας το Montanema Handmade Village.
Γνωρίστε το Ανθοχώρι: Πρόκειται για ένα όμορφο τυπικό ορεινό χωριό που αναπτύσσεται σε ύψος 700 μέτρων, σε κατάφυτο τοπίο. Στον πολεοδομικό ιστό διατηρούνται αρκετά πέτρινα σπίτια, ενώ ξεχωρίζουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου (1623) και της Αγίας Παρασκευής (1887). Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν «Φλωρέσι» και σύμφωνα με την παράδοση, προέρχεται από τη λατινική λέξη flores που σημαίνει λουλούδι (άνθος).
Ο γύρος τη λίμνης Πλαστήρα: Από το Ανθοχώρι θΆ ανηφορίσετε προς Κερασιά και Κρυονέρι και θα πιάσετε τον περιμετρικό δρόμο της Λίμνης Πλαστήρα. Ακολουθούν τα Καλύβια Πεζούλας που αποτελούν και το τουριστικό κέντρο της περιοχής και αμέσως μετά το Νεοχώρι, το κεφαλοχώρι της Νεβρόπολης Αγράφων. Από Νεοχώρι συνεχίζετε για Μπελοκομίτη απολαμβάνοντας την απερίγραπτη θέα στις νότιες όχθες της λίμνης.
Αμέσως μετά τον Μπελοκομίτη στρίβοντας δεξιά τη διασταύρωση για Καρίτσα, θα προσεγγίσετε την πετρόκτιστη μονή της Παναγιάς Πελεκητής, γαντζωμένη σε βράχο ύψους 1.400 μ. Επιστρέφοντας στον οδικό άξονα της λίμνης περνάτε τη γέφυρα του Καριτσιώτη ποταμού -κύριου τροφοδότη της-και συνεχίζετε για φράγμα και τα χωριά Μούχα, Καστανιά, Λαμπερό. Το σύνολο της διαδρομής φθάνει τα 60 χιλιόμετρα.
Εξερευνώντας τις όχθες της λίμνης: Μια βόλτα με άλογα ή ποδήλατο στην ακρολιμνιά, ή μια ευχάριστη περιήγηση με κανό στις όχθες της λίμνης είναι ένας εναλλακτικός και ιδιαίτερα συναρπαστικός τρόπος να προσεγγίσετε τις όχθες.
Στον περιμετρικό δρόμο της λίμνης θα βρείτε μια φάρμα ιππικού τουρισμού, ενώ στην πλαζ της Πεζούλας θα νοικιάσετε κανό και υδροποδήλατα για υδάτινες εξερευνήσεις.
Με 4χ4 στην Καμάρα: Από το Ανθοχώρι ξεκινά μια θαυμάσια ορεινή διαδρομή που αφού φέρει γύρω την κορφή Μπόλτσιανη των Αγράφων συνεχίζει μέσα από πυκνό ελατόδασος για το πέτρινο γεφύρι -Καμάρα το ξέρουν οι ντόπιοι- που βρίσκεται πάνω από το ρέμα της Κορομηλιάς, στη ρίζα του βουνού Καζάρμα, σε υψόμετρο 1500. Από εδώ αν θέλετε επιστρέφετε από τον ίδιο δρόμο ή συνεχίζετε για το χωριό Κερασιά της Λίμνης Πλαστήρα. Προσοχή αν έχουν ξεκινήσει οι βροχές, οπωσδήποτε ρωτήστε στο ξενοδοχείο αν βγαίνει η διαδρομή.
Με τα πόδια στις Εννέα Βρύσες: Από την Καμάρα με γερή ανάβαση θα βρεθείτε στη θέση «Εννιά Βρύσες» που βρίσκεται στην κορυφογραμμή των Αγράφων, στα όρια με την περιοχή της Αργιθέας. Εδώ γίνεται το καλοκαίρι το ετήσιο αντάμωμα των Ανθοχωριτών. Προσοχή μην ξεκινήσετε την πεζοπορία με κακοκαιρία ή αν δεν υπάρχει κάποιος στην παρέα που να ξέρει τον τόπο.
Εκδρομή στην Ελάτη: Το Ανθοχώρι απέχει από το Μουζάκι μόλις 12 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια ακολουθώντας τον νεότευκτο δρόμο για μόλις 7 χιλιόμετρα, θα καταλήξετε στην Πύλη Τρικάλων όπου αξίζει να σταματήσετε για να δείτε το περίφημο μονότοξο γεφύρι του Πορταίτικου ποταμού αλλά και το Μοναστήρι της Πόρτα Παναγιάς. Από εδώ θα ανηφορίσετε εύκολα σε καλό δρόμο για Ελάτη και Περτούλι..
Ανακαλύψτε την άγνωστη Αργιθέα: Κατηφορίζοντας από Ανθοχώρι προς Μουζακι θα πέσετε πάνω στον ορεινό και γεμάτο στροφές δρόμο που οδηγεί στα χωριά της Αργιθέας, της πιο ορεινής και τραχιάς περιοχής της Ελλάδας. Ανακαλύψτε τη Δρακότρυπα, το Ανθηρό, τα Πετρίλια, το Βλάσι, το Δροσάτο τη μονή Σπηλιάς, τη λίμνη της Στεφανιάδας, σε έναν τόπο που μπορεί να σας κουράσει με τους κακούς του δρόμους, θα σας συνεπάρει όμως με την απαράμιλλη άγρια ομορφιά του.
Previous ArticleNext Article