Το τέλος των σπουδών και η απότομη μετάβαση στην αγορά εργασίας είναι ενα θέμα που μας απασχολεί όλους και όλοι το έχουμε περάσει. Είναι αρκετά στρεσογόνο και ακόμα περισσότερο όταν υπάρχει αβεβαιότητα για τα πάντα, και πόσο μάλλον για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Σου έχουμε συγκεντρώσει σε αυτό το άρθρο 12 κλάδους εργασίας και επαγγέλματα του μέλλοντος που θα επιβιώσουν και θα παραμείνουν αδιάσειστα μέσα απο την κρίση.
1. Αναλυτής υπολογιστικών συστημάτων.
Οι Αναλυτές Συστημάτων ή αλλιώς Computer system analysts επιλύουν προβλήματα που εμφανίζονται σε υπολογιστές και εφαρμόζουν την τεχνολογία υπολογιστών, για να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός οργανισμού. Βοηθούν έναν οργανισμό να πραγματοποιήσει το μέγιστο όφελος από την επένδυσή του στον εξοπλισμό, το προσωπικό και τις επιχειρησιακές διαδικασίες. Οι περισσότεροι αναλυτές συστημάτων εργάζονται με συγκεκριμένους κλάδους, κυρίως στα επιχειρησιακά, λογιστικά, ή οικονομικά συστήματα, ή και επιστημονικά και συστήματα εφαρμοσμένης μηχανικής- που ποικίλλουν ανάλογα με τον οργανισμό.
2. Προγραμματιστής λογισμικού.
Θεωρείται από τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα στον χώρο της τεχνολογίας, με εκτιμώμενη ανάπτυξη που θα φτάσει το 22% έως το 2022 καθότι οι προγραμματιστές είναι υπέυθυνοι για την δημιουργία εφαρμογών, την δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων και την εκτέλεση υπολογιστικών προγραμμάτων. Ακόμα και η στοιχειώδης χρήση υπολογιστή οφείλεται σε αυτούς, κάνοντάς τους ιδιαίτερης αξίας στην αγορά εργασίας.
3. Διαχειριστής βάσεων δεδομένων.
Η διαχείριση βάσεων δεδομένων είναι ένα από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα του σύγχρονου κόσμου, καθώς όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις και οργανισμοί είναι ευάλωτοι σε διαδικτυακές επιθέσεις. Εφόσον προέχει η ασφάλεια κατα τέτοιων καταστάσεων και η αποφυγή επιθέσεων είναι κάτι άμεσα εφικτό, οι αντίστοιχοι διαχειριστές καθίστανται απαραίτητοι και οι μισθοι τους είναι αρκετά ανταγωνιστικοί.
Ζούμε στην εποχή των apps. Η δύναμη της τεχνολογίας και της χρήσης smartphone παρουσιάζει στον προγραμματιστή εφαρμογών μια τεράστια γκάμα απο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διαφήμισης, των media, αλλά και της οικονομίας.
5. Web Developer.
Ο web developer επιμελείται την δομή, την κατασκευή και το στήσιμο μιας ιστοσελιδαςγια οργανισμούς, εταιριές κ.ο.κ. Είναι άκρως απαραίτητος λοιπόν σε μια εποχή που βασιλέυει ο κυβερνοχώρος του διαδικτύου.
6. Αναλυτής έρευνας αγορών.
O «Market Research Analyst» ενημερώνει την εταιρία του για προιόντα και υπηρεσίες που έχουν έντονη ζήτηση απο τους καταναλωτές, συνοψιζοντας τις προτιμήσεις τους και τις τιμές που υφίστανται στην αγορά. Είναι απαραίτητος γιατί περνάνε απο το χέρι του δεδομένα και πορίσματα που καθορίζουν την ζωή και κατευθύνουν τις μελλοντικές κινήσεις των εταιριών.
7. Διαχειριστής social media.
Τα social media είναι η κορυφή της διαφημιστικής πυραμίδας πλεόν καθώς όλοι κάνουμε χρήση μεσών κοινωνικής δικτύωσης. Οι ιστοσελίδες και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, διευκολύνουν την επικοινωνία μας με τους συνανθρώπους μας και δίνουν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών και ενημέρωσης. Ολοένα και περισσότερες εταιρίες πλέον προτιμούν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους για αυτή τη δουλεία γιατί είναι εξαιρετικός τρόπος πληροφόρησης και διαφήμισης και χρήζει προσοχής!
8. Ηλεκτρονική εγκληματολογία.
Τα τελευταία χρόνια οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο έχουν επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, καθώς όλο και περισσότερα άτομα από όλο τον κόσμο μέσω αυτών επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσουν μηνύματα, προβαίνουν σε αγοροπωλησίες, εκτελούν τραπεζικές συναλλαγές και συνοψίζοντας, εξάγουν πληροφορίες. Όμως αυτή την τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων χρόνων δεν άργησαν να την αντιληφθούν και οι εγκληματίες, οι οποίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες που προσφέρει με απώτερο σκοπό. Τα Computer Forensics έρχονται να καταρρίψουν τέτοιου είδους ενέργειες για τηνπροστασία και αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε συστήματα υπολογιστών.
9. Νοσηλευτική.
Η χώρα μας όντας επι των πλείστων γεροντοκρατούμενη και με σταθερή γεννητικότητα θα χρήζει πάντα νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών.
10. Ναυτιλία.
Η ναυτιλία ήταν ανέκαθεν το δυνατό χαρτί της Ελλάδας και οι αντίστοιχιες επιχειρήσεις κατάφεραν παρά τις…τρικυμίες να διατηρήσουν το έδαφός τους. Όντας παγκοσμίως καθιερωμένη, η Ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί και παραμένει προσοδοφόρο έδαφος για υπάρχοντες και μέλλοντες εργαζόμενους.
11. Διαιτολογία.
Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής ωθεί και θα ωθεί τους ανθρώπους να στρέφονται στην βοήθεια των αρμοδίων καθώς δεν θα υπάρχει χρόνος για ενασχόληση με την προσωπική υγεία, διατροφή και το καθεαυτού well being.
12. Συμβουλευτική ψυχολογία.
Οι προαναφερθέντες ρυθμοί καθημερινότητας και ο σύγχρονος τρόπος ζωης καθως και τα άγχη της κρίσης, είχαν, έχουν και θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο πάνω στην ψυχολογία του ανθρώπου με αποτέλεσμα να στρέφονται ολοένα και περισσότεροι σε ειδικούς για βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη.