Μαγνησία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολυαναμενόμενη «ΝΟΡΜΑ» του BELLINI στο Αχίλλειο

Η πρώτη παραγωγή στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος “The Met:Live in HD” που εξασφάλισε για έκτη χρονιά  η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου  σε συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ είναι η περίφημη Όπερα του Bellini «Νόρμα».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, στις 19:55 σε ζωντανή μετάδοση από την Νέα Υόρκη και τη Μετροπόλιταν  Όπερα, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον στην οδό Κουμουνδούρου & Ιάσονος. Η πολυαναμενόμενη «Νόρμα» αποτελεί παραγωγή του Sir David McVicar. Στον ομώνυμο ρόλο της μοναδικής τραγωδίας του μπελκάντο πρωταγωνιστεί η κορυφαία Sondra Radvanovsky. Τον ρόλο αυτό ερμήνευσε θριαμβευτικά στη Met το 2013, όπως και σε μια σειρά ακόμα εμφανίσεις στην Canadian Opera Company, στη San Francisco Opera, την Bavarian State Opera, το Gran Teatre del Liceu και τη Lyric Opera of Chicago, γεγονός που την τοποθετηθεί ως μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες του κόσμου στον ομώνυμο ρόλο. Συμπρωταγωνιστεί η Joyce Di Donato στο ρόλο της συντρόφου και αντίζηλου της Νόρμα, με τον Joseph Calleja ως Πολιόνε και τον Matthew Rose ως Οροβέζο. Διευθύνει ο Carlo Rizzi.

Η «Νόρμα», μια από τις ωραιότερες όπερες όλων των εποχών έχει φυσικά χαρακτηριστεί από την μοναδική ερμηνεία της Μαρίας Κάλλας στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το 1960, αλλά και σε πολλές άλλες αίθουσες ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Η ερμηνεία της στον ομώνυμο ρόλο δημιούργησε ένα αξεπέραστο πρότυπο για τις δραματικές υψιφώνους μέχρι σήμερα, ειδικά στην ερμηνεία της περίφημης άριας “Κάστα Ντίβα», την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε.

Ο Βιντσέντζο Μπελλίνι  γεννημένος στις  3 Νοεμβρίου 1801 στην Κατάνια της Σικελίας, σπούδασε στο Ωδείο της Νεάπολης, με καθηγητή τον Νικολό Τσινγκαρέλι. Άρχισε από νωρίς να συνθέτει όπερες και έργα εκκλησιαστικής μουσικής. Ιδιαίτερη επιτυχία παρουσίασε το μονόπρακτο Μπιάνκα και Φαρνάντο, παραγγελία του θεάτρου Σαν Κάρλο της Νεάπολης. Η μεγάλη επιτυχία τον οδήγησε στο περίφημο μουσικό θέατρο της Ιταλίας, τη Σκάλα του Μιλάνου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη «Σκάλα» σύνθεσε τον «Πειρατή» και αμέσως μετά την «Ξένη». Η τελευταία σημείωσε τεράστια επιτυχία και ξεπέρασε τις τριάντα συνεχείς παραστάσεις. Η καριέρα του συνεχίσθηκε στο Παρίσι όπου παρουσίασε το πασίγνωστο έργο του «Οι Πουριτανοί». Ακολούθησε μία θριαμβευτική πορεία παρουσιάζοντας πρώτα το έργο του «Υπνοβάτις», στο Μιλάνο το 1831 και αργότερα τη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του, «Νόρμα», σε κείμενο του Φελίτσε Ρομάνο.

Γενικά ο Μπελλίνι αντιπροσωπεύει τον ρομαντισμό και την ελεγειακή μορφή του ιταλικού μελοδράματος. Διακρίθηκε για τη φυσικότητα της μουσικής του σύνθεσης. Ο Μπελλίνι πέθανε σε νεαρή ηλικία, μόλις 34 ετών. Η γενέτειρά του τον τίμησε με την ανέγερση ενός λαμπρού μνημείου,  ενός μαρμάρινου ανδριάντα του συνθέτη που περιβάλλεται στη βάση με τέσσερις ανδριαντοποιήσεις των περίφημων έργων του, του Πειρατή, της Ξένης, της Υπνοβάτιδος και της Νόρμας που θα απολαύσουμε στο Αχίλλειον.

Για ακόμη μία χρονιά θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις  παραγωγές του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» που συνδέει  απευθείας  τη Μετροπόλιταν  Όπερα της Νέας Υόρκης με 70  χώρες  σε έξι ηπείρους. Η ανανέωση της συνεργασίας του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και του Δήμου Βόλου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εξασφαλίζει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας του Κινηματοθέατρου Αχίλλειον.

Το νέο πρόγραμμα της Met Opera για την περίοδο 2017 – 2018 περιλαμβάνει ακόμη εννέα μοναδικές παραστάσεις που θα εντυπωσιάσουν το κοινό. Συνολικά περιλαμβάνει τις παρακάτω παραγωγές:

  1. Νόρμα – Bellini – 7 Οκτωβρίου 2017 στις 19:55
  2. Ο Μαγικός Αυλός – Mozart – 14 Οκτωβρίου 2017 στις 19:55
  3. Ο Εξολοθρευτής Άγγελος – Adès – 18 Νοεμβρίου 2017 στις 19:55
  4. Τόσκα – Puccini – 27 Ιανουαρίου 2018 στις 19:55
  5. Το Ελιξίριο του Έρωτα – Donizetti– 10 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00
  6. Μποέμ – Puccini – 24 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:30
  7. Σεμίραμις – Rossini  – 10 Μαρτίου 2018 στις 19:55
  8. Έτσι Κάνουν Όλες – Mozart – 31 Μαρτίου 2018 στις 19:55
  9. Λουίζα Μίλερ – Verdi – 14 Απριλίου 2018 στις 19:30
  10. Σταχτοπούτα – Massenet – 28 Απριλίου 2018 στις 19:55

Εκτός από τα παραπάνω αριστουργήματα της λυρικής τέχνης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συνεντεύξεις και σκηνές από τα παρασκήνια και να γνωρίσουν τους κορυφαίους ηθοποιούς, μαέστρους, σκηνοθέτες και χορογράφους.

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων  στο «Δίαυλο», τηλ. 2421033692, Σκενδεράνη 11.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/

Previous ArticleNext Article