top

Δεν κάνει πίσω η Καταλονία…

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα συγκληθεί τη Δευτέρα αψηφώντας την απόφαση του ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγόρευσε τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, δήλωσε ο επικεφαλής του καταλανικού τμήματος εξωτερικών υποθέσεων. Βαθαίνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της πλούσιας βορειοανατολικής περιοχής και στην ισπανική κεντρική κυβέρνηση, ο Ραούλ Ρομέβα δήλωσε στο BBC πως το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας θα λάβει μια απόφαση για την ανεξαρτησία.

Χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα και κατά την οποία οι καταλανοί ηγέτες αναμενόταν να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, έπειτα από τη διεξαγωγή, την 1η Οκτωβρίου, του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την απόσχιση.

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συζήτηση και αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Ρομέβα στο BBC απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί τη Δευτέρα. Είπε πως η κρίση θα επιλυθεί με πολιτικά, όχι δικαστικά, μέσα.

Στη Δικαιοσύνη ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας έφθασε το πρωί της Παρασκευής σε εθνικό δικαστήριο στη Μαδρίτη το οποίο είναι επιφορτισμένο με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, όπου διώκεται για «ανταρσία», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Χοσέπ Λουίς Τραπέρο εκλήθη, όπως και οι αναπληρωτές του, καθώς και οι επικεφαλής δύο ενώσεων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, για κατάθεση σε σχέση με τις ταραχές που συνοδεύθηκαν από συλλήψεις και προσαγωγές στην Καταλονία.

Ο Τραπέρο, το όνομα του οποίου είχε γίνει πρωτοσέλιδο στον διεθνή τύπο καθώς διηύθυνε την έρευνα για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν 16 θανάτους στη Βαρκελόνη και την Καμπρίλς, στις 17 και 18 Αυγούστου, δεν έκανε δηλώσεις.

Συνολικά έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, της Τερέσα Λαπλάνα, μιας άλλης αξιωματούχου της καταλανικής αστυνομίας, του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κούσαρτ, προέδρων των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium.

Κατηγορούνται στο πλαίσιο «έρευνας για ανταρσία» σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελόνη.

Με παρότρυνση των ANC και Omnium διαδηλωτές είχαν αποκλείσει για ώρες μέλη της εθνοφυλακής στο κτίριό τους και είχαν προκαλέσει ζημιές στα οχήματα τους, ένα αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Οι κατηγορούμενοι συνοδεύονταν από μία μικρή ομάδα καταλανών αυτονομιστών βουλευτών, αλλά και από βάσκους δεξιούς εθνικιστές βουλευτές και αριστερούς αυτονομιστές.

Οι τελευταίοι δεν έλαβαν άδεια να τον συνοδεύσουν στο εσωτερικό του δικαστηρίου. Μάλιστα ένας από αυτούς κούνησε μπροστά στους αστυνομικούς που φρουρούν το κτίριο ένα ψηφοδέλτιο όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Καταλονία.

Η εισαγγελία μπορεί να ζητήσει την προφυλάκιση των κατηγορουμένων μετά την κατάθεσή τους στο δικαστήριο, αλλά δεν είχε ακόμη ανακοινώσει τη θέση της για το θέμα αυτό σήμερα το πρωί.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous ArticleNext Article