Ειδήσεις, Μαγνησία

Η ΕΡΤ Βόλου για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν άνθρωποι εκκεντρικοί, πολυσχιδείς και πολυμαθείς ή μεγαλοφυΐες. Αν κυκλοφορούσαν σήμερα ανάμεσα μας, ίσως μερικοί θα τους θεωρούσαν είτε τρελούς, είτε γραφικούς, είτε επικίνδυνους αιρετικούς, είτε ανατρεπτικούς, είτε τελείως ακατανόητους. Ο Διογένης Λαέρτιος λέει ότι ο Ηράκλειτος καταλήφθηκε από μισανθρωπία, δεν ήθελε να ζει μαζί με τους ανθρώπους, κατέφυγε στα όρη και στα άγρια βουνά, όπου ζούσε ολομόναχος τρώγοντας ρίζες και βότανα. Ο Σωκράτης συνεχώς καταλαμβανόταν από το «δαιμόνιο»(«θείον τι καὶ δαιμόνιον γίγνεται φωνή», Απολογία Σωκράτους)….

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν άνθρωποι εκκεντρικοί, πολυσχιδείς και πολυμαθείς ή μεγαλοφυείς. Αν κυκλοφορούσαν σήμερα ανάμεσά μας, ίσως μερικοί να τους θεωρούσαν είτε τρελούς, είτε γραφικούς, είτε επικίνδυνους αιρετικούς, είτε ανατρεπτικούς, είτε τελείως ακατανόητους. Ο Διογένης Λαέρτιος λέει ότι ο Ηράκλειτος καταλήφθηκε από μισανθρωπία, δεν ήθελε να ζει μαζί με ανθρώπους, κατέφυγε στα όρη και στα άγρια βουνά, όπου ζούσε ολομόναχος τρώγοντας ρίζες και βότανα. Ο Σωκράτης συνεχώς καταλαμβάνοντας από το «δαιμόνιο» («θείον τι και δαιμόνιον γίγνεται φωνή»- Απολογία Σωκράτους)….

Η πληροφορία δίδεται ως τροφή προβληματισμού, με αφορμή τη συζήτηση για τις ψυχικές διαταραχές και τα βιώματα των ανθρώπων που ζουν στο  περιθώριο της δήθεν κανονικής ζωής, όπως αυτή καταγράφηκε στο πλαίσιο μιας ραδιοφωνικής εκπομπής σήμερα στην ΕΡΤ Βόλου.

«Το στίγμα, η απομόνωση, η μοναξιά, οι παιδικοί σου φίλοι που δεν θέλουν να σε γνωρίζουν πια, η ανεργία, το υπέρογκο φαρμακευτικό κόστος και οι θεραπείες σου, οι γονείς και η οικογένεια ως στήριγμα αλλά και η απομάκρυνση του συγγενικού περιβάλλοντος όταν αυτό μαθαίνει ότι νοσηλεύεσαι σε ψυχιατρείο ή ότι για να είσαι καλά θα πρέπει να παίρνεις φάρμακα», είναι μερικά από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν  από τους ίδιους τους ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το στούντιο της ΕΡΤ Βόλου από τις συχνότητες της και από τη συχνότητα της ΕΡΤ Λάρισας για ολόκληρη τη Θεσσαλία, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Η ραδιοφωνική ομάδα του Κ.Η.Π.Ο.Σ, μέσω του βήματος της ΕΡΤ Βόλου, μίλησε για όσα καθημερινά βιώνει, καλώντας μας να κατανοήσουμε, να ενημερωθούμε τι σημαίνει  ψυχική διαταραχή, ενώ παράλληλα κάλεσαν τον Υπουργό Υγείας να απενοχοποιήσει τους ψυχιατρικά ασθενείς της χώρας, θεσμοθετώντας στο εθνικό σύστημα παιδείας την ενημέρωση για την ψυχική υγεία, μέσα στο ωρολογιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης των μαθητών , ενώ παράλληλα του απηύθυναν έκκληση ώστε να μπορούν να έχουν τα φάρμακά τους χωρίς να τα πληρώνουν και να καταργηθούν τα γενόσημα, τα οποία τους απορυθμίζουν και τους καθιστούν εν πολλοίς μη λειτουργικούς.

Όση ώρα πραγματοποιούνταν η εκπομπή έξω από την ΕΡΤ Βόλου, διπλά ποδήλατα έδωσαν την ευκαιρία σε όσους συμμετείχαν στη δράση, να κάνουν τις ορθοπεταλιές τους μαζί με ένα άτομο του ΚΗΠΟΣ, σπάζοντας το φόβο και την προκατάληψη

Οι δράσεις «Ζήσε μια μέρα όπως εγώ» συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, με στόχο να «ανοίξει» τη συζήτηση σχετικά με το στίγμα και τις διακρίσεις στις ψυχικές διαταραχές. Την ευθύνη των δράσεων έχει ο φορέας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΔΙΟΔΟΣΑμΚΕ, με την υποστήριξη και της ΕΡΤ Βόλου.

Οι δράσεις συνεχίζονται αυτή την ώρα στην πλατεία Πανεπιστημίου με τη βιωματική γνωριμία  ” Get in my shoes , με τα συμπτώματα της ασθένειας και διανομή πληροφοριακού υλικού.

Στις 5 το απόγευμα στο καφέ 4 εποχές θα γίνει προβολή ταινίας μικρού μήκους «στο Βάθος ΚΗΠΟΣ» και συζήτηση για τις δυνατότητες κ περιορισμούς των ψυχικά ασθενών.

Η ημέρα θα κλείσει στις 8 το βράδυ στο La Petite Cantine όπου σας καλούμε να διασκεδάστε μαζί μας. Θα σας προσφέρουμε δωρεάν σουβλάκια, θα ακούσουμε μουσική, και θα παρουσιάσουμε δράσεις που γίνονται στο Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ.

 

Previous ArticleNext Article