Από το επικίνδυνο δηλητήριο που κρύβουν κουκούτσια του κερασιού, μέχρι τη σολανίνη που έχει η φλούδα της πράσινης πατάτας, αυτά είναι τα επτά πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο που μπορούν να σκοτώσουν άνθρωπο, ακόμη και με την πρώτη γευστική δοκιμή.

Όπως αναφέρει ο δρ Κέιθ Κάντορ, διατροφολόγος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Ερευνών Μείωσης Εθισμού στην Κατανάλωση Τροφίμων και Ποτών, τα τρόφιμα αυτά μπορούμε να τα συναντήσουμε είτε στο καθημερινό μας τραπέζι, είτε σε ένα ταξίδι σε εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin.

Κουκούτσια από κεράσι
Το υδροκυάνιο μπορεί να είναι γνωστό δηλητήριο, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι βρίσκεται μέσα στο κουκούτσι του κερασιού. Ακόμη και αν το καταπιούμε μπορεί, δύσκολα βέβαια, τα στομαχικά υγρά να δυαλίσουν το κέλυφος και να απελευθερωθεί το υδροκυάνιο στην κυκλοφορία του αίματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, αλλά το δηλητήριο είναι ελάχιστο.

Ψάρι-φούσκα
Στο Τόκιο υπάρχουν εξειδικευμένα εστιατόρια που ξέρουν πώς να το σερβίρουν. Πολλά από αυτά έχουν αστέρια Michelin. Στις ΗΠΑ το έχουν απαγορεύσει εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι πολύ γευστικό, αλλά διασκεδαστικό είναι μόνο στις ταινίες κινουμένων σχεδίων. Περίπου ένα στα 60 είναι άκρως δηλητηριώδες και μόνο να το ακουμπήσει κάποιος στα χείλη, μπορεί να πεθάνει σε 5 λεπτά. Κανείς δεν γνωρίζει πότε και ποιο είναι δηλητηριώδες. Θα το διακινδυνεύατε;

Casu Marzu 
Ιδιαίτερα δημοφιλές στη Σαρδηνία, το τυρί αυτό παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και προνύμφες από μύγες τυριού. Στην πραγματικότητα είναι ένας τύπος πεκορίνο που είχε απαγορευτεί στην ΕΕ, αλλά θεωρήθηκε παραδοσιακό προϊόν και η κυκλοφορία του επιτράπηκε ξανά. Είναι όμως επικίνδυνο για την υγεία, καθώς οι προνύμφες δεν πεθαίνουν στο στομάχι κατά τη διάρκεια της πέψης και μπορούν να κάνουν φωλιές στο έντερο και να πολλαπλασιαστούν.

Φύτρες τριφυλλιού
Κάθε είδους φύτρα είναι επικίνδυνη για ηλικιωμένους, εγκύους και παιδιά. Ειδικότερα οι φύτρες από το τριφύλλι είναι το καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Τις δύο περασμένες δεκαετίες προκλήθηκαν 30 διαφορετικές νόσοι που μεταδίδονταν από τρόφιμα και εξελίχθηκαν σε επιδημίες. Οι περισσότερες είχαν σχέση με την κατανάλωση φύτρας στην οποία είχαν αναπτυχθεί βακτήρια E. coli και σαλμονέλα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

Sannakji: Ωμό χταποδάκι 
Στην Κορέα συνηθίζουν να πνίγονται στην κυριολεξία για μία λαχταριστή μπουκιά από ωμό χταποδάκι. Το Sannakji μπορεί να τεμαχίζεται ζωντανό από τον σούσι μάστερ, ωστόσο η νευρική του δραστηριότητα συνεχίζει για ώρες μετά τον θάνατο. Αυτό σημαίνει ότι οι βεντούζες του προσκολλούνται στο λαιμό και προκαλούν ασφυξία την ώρα που το καταπίνετε.

Πατάτες με τη φλούδα 
Δεν είναι όλες οι ποικιλίες πατάτας κατάλληλες για να ψηθούν με τη φλούδα. Αυτές που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έχουν σε διάφορα σημεία πράσινο χρώμα, θέλουν καλό καθάρισμα, διότι περιέχουν σολανίνη κάτω από τη φλούδα. Μία δηλητηριώδη ουσία που θα πρέπει να αφαιρεθεί μαζί της, διότι ενέχει κίνδυνο τοξικής δηλητηρίασης.

Άγουρα αμύγδαλα 
Τα πράσινα αμύγδαλα είναι γεμάτα κυάνιο και για να απομακρυνθεί θα πρέπει να περάσουν από μεγάλη επεξεργασία. Καλό θα είναι να μην τα καταναλώνουμε πριν ωριμάσουν, διότι μπορεί να χρειαστούμε πλύση στομάχου.

www.reader.gr