ΕΚΘΕΣΕΙΣ, Μαγνησία, Μουσεία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια Περιοδικής Έκθεσης “Πνοές ανέμων κινούν καράβια” στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το 2008, στα πλαίσια της επικοινωνιακής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός» για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας, έχοντας ως κεντρικό άξονα τον δεσμό των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με τη ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία, επέλεξε για τη διετία 2017-2018, τη θεματική του αέρα, που αποτελεί βασικό στοιχείο της ατμόσφαιρας και  δομικό στοιχείο της φύσης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, συμμετέχοντας και φέτος στον επικοινωνιακή αυτή δράση πανελλαδικής εμβέλειας, οργανώνει Περιοδική Έκθεση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου με τίτλο «Πνοές ανέμων κινούν καράβια». Σκοπός της είναι να συνδέσει το στοιχείο του αέρα με τους ανέμους που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της ναυσιπλοΐας, μέσω της οποίας αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες.

Η έμφυτη τάση του ανθρώπου  να ανακαλύπτει και  να γνωρίζει νέους τόπους και ανθρώπους, τον ώθησε, με συμμάχους τους ανέμους και τη θάλασσα, να δημιουργήσει ένα ποικίλο δίκτυο επικοινωνίας και αλληλεπιδράσεων, ήδη από την προϊστορική περίοδο.

Κινούμενος άλλοτε από τη γοητεία του αγνώστου, άλλοτε από την ελπίδα  και το όραμα μιας καλύτερης ζωής ή  αναζητώντας εξουσία και κέρδος, ο άνθρωπος ταξιδεύει κουβαλώντας αγαθά, ιδέες και συνήθειες, όπως υποδεικνύoυν οι μύθοι και επιβεβαιώνουν τα ανασκαφικά ευρήματα.

Οι άνεμοι, οι οποίοι στην αρχαιότητα τιμώνται σαν θεοί με θυσίες και προσφορές, έχουν καταλυτικό ρόλο στις θαλάσσιες επικοινωνίες, κινούν τα καράβια, ευνοούν ή καθυστερούν τα ταξίδια, ή ακόμη τα ματαιώνουν -προκαλούν ναυάγια- ή αλλάζουν τον ρου της ιστορίας.

Η Έκθεση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου οργανώθηκε με βάση τα ποικίλα ανασκαφικά ευρήματα της Μαγνησίας και των Βορείων Σποράδων με τα οποία αποκαλύπτονται πολυδιάστατα και διαχρονικά τα δίκτυα επικοινωνίας, εμπορικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Τα επιλεγμένα ευρήματα εκτίθενται όλα για πρώτη φορά και θα δώσουν μια φρέσκια ματιά και ερμηνεία σε ιστορικά γεγονότα, θα τεκμηριώσουν παλαιότερες εικασίες, θα πλουτίσουν τα δεδομένα της μόνιμης έκθεσης την οποία έρχονται εν πολλοίς να συμπληρώσουν.

Τα καράβια της Έκθεσης, με τη βοήθεια των ανέμων, επιχειρούν ένα νοερό ταξίδι στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, του Εύξεινου Πόντου και της ανατολικής Μεσογείου, ξεκινώντας από την Εποχή του Λίθου και συνεχίζοντας στην εποχή του Χαλκού, με έμφαση στο λιμάνι της Ιωλκού, στην Εποχή του Σιδήρου, στην Αρχαϊκή Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο με επίκεντρο το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Δημητριάδος. Το νήμα του χρόνου θα συνεχίσει το ταξίδι του μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια, διαγράφοντας έτσι ένα πλήρη ιστορικό κύκλο που αναδεικνύει για πρώτη φορά θεματικά τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Πνοές ανέμων κινούν καράβια» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 19:30  στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Previous ArticleNext Article