Μαγνησία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΕΣ

Μαθήματα Φωτογραφίας & Comic στο Δίαυλο

Το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού  του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  του Δήμου Βόλου προτείνει στο κοινό του Βόλου δύο δράσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία στο Δίαυλο.

Φωτογραφία: Το μάθημα της φωτογραφίας εντάσσει στον ετήσιο προγραμματισμό της η Διεύθυνση Πολιτισμού του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Oμάδα Φωτογραφίας του Διαύλου έχει παρουσιάσει 47 εκθέσεις  φωτογραφίας στα 26 χρόνια λειτουργίας της.  Η φιλοσοφία του μαθήματος περιλαμβάνει την τεχνική γνώση με την αισθητική και πρακτική εφαρμογή αυτών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια γενική γνώση για τη φωτογραφία, στα πλαίσια ενός δίωρου εβδομαδιαίου προγράμματος, με τελικό σκοπό τη δημιουργία  μιας φωτογραφικής έκθεσης. Θα  λειτουργήσουν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων αντίστοιχα (μόνο για ενήλικες).

Photoshop: Το πρόγραμμα Photoshop, διάρκειας 30 ωρών, είναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να επεξεργαστούμε υπάρχουσες φωτογραφίες ή να υλοποιήσουμε δικό μας πρωτότυπο υλικό ζωγραφίζοντας με πινέλα ή σχεδιάζοντας με ανυσματικά εργαλεία όπως το πενάκι. Το Photoshop είναι ένα εύχρηστο και ευέλικτο πρόγραμμα μιας και χρησιμοποιείται από πολλά λειτουργικά συστήματα, όπως το Mac, τα Windows, το Unix. Διαθέτει ένα πάρα πολύ φιλικό περιβάλλον χρήστη καθώς και το πληρέστερο σετ από εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφίας. Το Adobe Photoshop, είναι ένα λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών που είναι μακράν το πιο χρησιμοποιημένο στο είδος του σε όλο τον κόσμο, αφού παρέχει στους χρήστες μια τεράστια ποικιλία εργαλείων για να κάνουν οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί σε μια φωτογραφία. Μπορείτε να την περικόψετε, να κάνετε μικρές  ή μεγάλες τομές, ν’ αλλάξετε το χρώμα της ή την αντίθεσή της, να προσθέσετε και ν’αφαιρέσετε σκιές, να επιλέξετε και ν’αφαιρέσετε αντικείμενα, και ό,τι θέλετε με απόλυτο βαθμό λεπτομέρειας. Το πιο σημαντικό επίσης είναι ότι μπορείτε να κάνετε όλα αυτά σχετικά εύκολα χάρη στο απλό και εύκολο στην εκμάθηση περιβάλλον λειτουργίας του.

Υπεύθυνος επιμορφωτής των παραπάνω προγραμμάτων είναι ο Λέων  Μουρτζούκος.

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1961. Σπούδασε Μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και παρακολούθησε σεμινάρια εφαρμοσμένης και καλλιτεχνικής φωτογραφίας, οπτικής φακών και φωτοευαισθητομετρίας στην Αθήνα και τα Ιωάννινα.

Επαγγελματίας φωτογράφος από το 1981 δούλεψε σαν φωτορεπόρτερ συνεργαζόμενος με Αθηναϊκές εφημερίδες μέχρι το 1988. Από το 1987 ζει μόνιμα και εργάζεται στο Βόλο. Συνεργάστηκε με τοπικές εφημερίδες και περιοδικά από το 1987 μέχρι το 1994.

Από το 1991 είναι επιμορφωτής της Φωτογραφικής Ομάδας του «Διαύλου» όπου διοργάνωσε  μέχρι σήμερα πάνω από πενήντα εκθέσεις των μελών της ομάδας και φιλοξενούμενων του κέντρου. Το 1996 οργάνωσε το θεσμό των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φωτογραφίας, του καλλιτεχνικού οργανισμού του Δήμου Βόλου, την περίοδο από το 1997 έως το 2008.

Από το 1997 είναι εκπαιδευτής φωτογραφίας στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου Βόλου (Δ.Ι.Ε.Κ.) όπου διδάσκει Τεχνικές studio και Ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις πάνω σε θέματα ιστορίας και αισθητικής της φωτογραφίας και έχει αρθρογραφήσει για αντίστοιχα θέματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από δέκα κριτικές επιτροπές πανελλήνιων διαγωνισμών φωτογραφίας.

Ιδρυτικό μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. από την πρώτη Γενική Συνέλευση της Λέσχης το 2006 μέχρι το 2009, και από το 2016 μέχρι σήμερα.

Έχει εκδώσει σε ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο «Στοιχεία Φωτοευαισθητομετρίας» (1999). Έχει φωτογραφίσει για τα βιβλία: «Εκ Χιονάδων…» των εκδόσεων Δήμου Βόλου (2004), «Βόλος τότε και τώρα» των εκδόσεων Ολκός (2007), τον οδηγό του «Μουσείου Χριστόπουλο» των εκδόσεων Δήμου Βόλου (2007) και τον ταξιδιωτικό οδηγό «Βόλος» των εκδόσεων Αρμονία (2009).

Έχει συμμετάσχει σε είκοσι-μία ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και έχει παρουσιάσει τέσσερις ατομικές.

Comic – Η 9η Τέχνη : Πρόκειται για έναν πραγματικά ενδιαφέρον κύκλο συναντήσεων που ξεκινά στον Δίαυλο και σκοπό έχει να σας παρασύρει σε ένα μαγευτικό ταξίδι στην χώρα των comic. Μέσω του εργαστηρίου αυτού οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν πως μπορούν να αφηγηθούν οπτικά μια ιστορία. Θα μάθουν πως οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η φαντασία τους μπορούν να αποτυπωθούν με την βοήθεια ενός μολυβιού και μιας κόλλας χαρτιού και είναι αρκετά να ξεδιπλώσουν κάθε είδους παράλληλες πραγματικότητες. Οι συμμετέχοντες όχι μόνον θα γνωρίσουν βασικούς κανόνες και τεχνικές του σχεδιασμού των comic, αλλά θα πειραματιστούν και θα δημιουργήσουν, δικούς τους ήρωες, επιλέγοντας τα κατάλληλα υλικά και μέσα και θα εξοικειωθούν με τη δημιουργία δικών τους ιστοριών comics, μιας και το πρόγραμμα συνδυάζει θεωρία και πρακτική. Βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι οι ενδιαφερόμενοι να καταφέρουν να δημιουργήσουν το δικό τους comic ή να εικονογραφήσουν ένα παραμύθι, με το δικό τους μοναδικό στυλ. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως σχεδιαστικής εμπειρίας.

Η διάρκεια του κάθε μαθήματος είναι δύο ώρες την εβδομάδα.

Υπεύθυνος επιμορφωτής του εργαστηρίου  Comic είναι ο Απόστολος Παπακωνσταντίνου

Γεννήθηκε στο Βόλο την 1η Σεπτεμβρίου το 1981. Σπούδασε Τεχνικός Κινούμενης Εικόνας Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Γραφήματος στο Πολιτιστικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, με υποτροφία. Ασχολείται με την τέχνη του κόμικ από την ηλικία των 12 ετών και έχει δημιουργήσει αρκετά ανέκδοτα graphic novels (Εικονογραφημένα μυθιστορήματα). Ανάμεσα τους η διασκευή του έργου της κας Ψαραύτη «Το Αυγό της Έχιδνας». Έχει διακριθεί σε διαγωνισμό κόμικ, και έργα του έχουν εκδοθεί στο περιοδικό «9» της Ελευθεροτυπίας, και στην τοπική εφημερίδα “Picolo News”. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις κόμικ, σε Βόλο και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα εργάζεται ως εικονολήπτης και μοντέρ . Από το 2006 διδάσκει προγράμματα σχεδιασμού (3D STUDIO MAX , AUTO CAD, COREL DRAW και PREMIER) σε ιδιαίτερα μαθήματα και σε τμήματα εκπαίδευσης επαγγελματιών. Το 2007 παρουσίασε δυο σεμινάρια επιμόρφωσης του Autocad και του 3D Studio Max, της Autodesk.

Previous ArticleNext Article