top, Ειδήσεις, Ελλάδα, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Τα 5 πρώτα βαριά περιστατικά γρίπης νοσηλεύονται ήδη σε ΜΕΘ

Και οι 5 σοβαρά ασθενείς ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ οι τέσσερις ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο και το ένα είναι μικρό παιδί. Η εμβολιαστική περίοδος πάντως ξεκινά μέσα Οκτωβρίου και κανονικά πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα στο πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου καθώς το εμβόλιο χρειάζεται αρκετές ημέρες (περί τις 15) πριν βοηθήσει τον οργανισμό να κάνει αντισώματα.

Πέντε σοβαρά κρούσματα γρίπης καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Και οι 5 ασθενείς, εκ των οποίων το ένα είναι νήπιο 3 ετών, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ καθώς παρουσίασαν επιπλοκές εξαιτίας της γρίπης.

ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνεται ότι η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, ωστόσο δεδομένου ότι πρόκειται για την αρχή της περιόδου, τα κρούσματα θεωρούνται σοβαρά και αρκετά καθώς πέρσι τα πρώτα σοβαρά εντοπίστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου!

Από τις αναλύσεις των δειγμάτων που έχει γίνει φαίνεται πως κυριαρχεί ο τύπος της γρίπης Α. Σύμφωνα με τα δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο όπου ολοκληρώθηκε η επέλαση της γρίπης -γρίπη Αρμαγεδδών, flumageddon ονομάστηκε στην Αυστραλία- ο τύπος της γρίπης που επικράτησε ήταν Α(Η3Ν2), πλήττοντας περισσότερο ηλικιωμένους και παιδιά.

Πηγή:   iatropedia.gr

Previous ArticleNext Article