Ειδήσεις, Μαγνησία

Φωταγωγήθηκαν οι πεσσοί του ρωμαϊκού υδραγωγείου στην περιοχή των Αλυκών

Φωταγωγήθηκαν απόψε οι πεσσοί του ρωμαϊκού υδραγωγείου στην περιοχή των Αλυκών, ένα έργο που ξεκίνησε με την μεταφορά του ενός πεσσού και συνεχίζεται με τον εξωραϊσμό και την ανάδειξη των υπολοίπων, δίνοντας πολύπλευρες διαστάσεις στην παρέμβαση του Δήμου Βόλου, που ήρθε μετά από αδράνεια 40 και πλέον ετών, στη διάρκεια των οποίων θρηνήσαμε δυστυχώς ακόμη και ανθρώπινα θύματα.

Παρών στην αποψινή φωταγώγηση και ο πρωτεργάτης και εμπνευστής του έργου, Αχιλλέας Μπέος, που ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που πλειοψηφεί στο Δήμο και νόμιμα εκλεγμένος Δήμαρχος της πόλης, δέχθηκε τα συγχαρητήρια των πολιτών της ευρύτερης περιοχής που έσπευσαν με ικανοποίηση να δουν το σημαντικό αυτό έργο.

Ο κ. Μπέος σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο τελικός στόχος είναι σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, να αναστηλωθούν και οι υπόλοιποι έξι με επτά πεσσοί που βρίσκονται ξεχασμένοι, στο σημείο πίσω από εκεί που τελειώνει αυτή την στιγμή ο φωτισμός, αλλά και να γίνει η μεταφορά και του άλλου πεσσού ώστε να υπάρχει πλήρης αξιοποίηση του μνημείου.

Μέχρι τότε η φωταγώγηση θα είναι αυτή που βλέπετε, σημείωσε ο κ. Μπέος. Η ουσία είναι ότι «μπήκε το νερό στο αυλάκι», η είσοδος της πόλης παίρνει νέα όψη, καθώς ήταν παρατημένη, και ένα σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο παρέμενε κρυμμένο δεκαετίες ολόκληρες.

Πλέον η σημερινή δημοτική αρχή το φωταγωγεί και μαζί με αυτό κάνει αισθητικές παρεμβάσεις με έργα σε ολόκληρη την πόλη. «Αφήνουμε πίσω μας το σκοτεινό παρελθόν, που με πείσμα το συντηρούσε μια μερίδα ατόμων, πολιτικών απατεώνων, θεωρώντας την πόλη δικό τους μαγαζί. Ο Βόλος αλλάζει σελίδα, πλησιάζουν και οι γιορτές, φωταγωγούμε τον Βόλο από την μία άκρη στην άλλη για να γιορτάσουμε όλοι μαζί.

Η παρέμβαση εδώ είναι άκρως σημαντική γιατί και γιατί αναδεικνύει ένα αρχαίο μνημείο αλλά και φυσικά γιατί με την μεταφορά και του άλλου πεσσού όπως είπα και πιο πριν θα είναι εντελώς ασφαλής η διέλευση των οχημάτων, κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Αχ. Μπέος.

Από την πλευρά του Εξωραϊστικού Συλλόγου και των κατοίκων των Παγασσών, ο κ. Βιδανόπουλος, τόνισε: 

Απόψε είναι μια ξεχωριστή βραδιά γιατί εμείς οι κάτοικοι εδώ από το 1977 με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο και τους άλλους συλλόγους παλεύαμε για να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές. Δυστυχώς, όμως, η περιοχή μας, που έχει μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή σύνθεση από όλες τις ηλικίες, είναι παραθαλάσσια και έχει υποδομές πάρα πολλές, παρέμενε αναξιοποίητη από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και δεν ξέρω γιατί.  Είτε οι άνθρωποι ήταν κοντόφθαλμοι, είτε το κάνανε επίτηδες, δεν θέλανε να αξιοποιηθεί η συνοικία των Νέων Παγασών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ήρθε η καινούργια δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Μπέο και όλους τους συνεργάτες του. Από τότε και από τον Φεβρουάριο του 2015 η συνοικία των Νέων Παγασών άρχισε να βελτιώνετα σε πολλά σημεία και η ανάπτυξη της παρουσιάζει ραγδαία εξέλιξη.

Όσον αφορά για τους πεσσούς αυτοί χρονολογούνται από το 353 εδώ πέρα, από τον Δημήτριο τον εγγονό του Αλεξάνδρου, αλλά δυστυχώς αυτά τα μνημεία δεν μπόρεσε κανένας να τα αξιοποιήσει μέχρι τώρα. Σήμερα η δημοτική αρχή δημιουργεί ένα μεγάλο πάρκο στο οποίο θα αξιοποιηθούν όλα και θα ξέρουμε όλοι τι σημαίνουν αυτά τα μνημεία.

Επίσης θα ήθελα να πω ότι άκουσα στον απολογισμό της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα από τον αντιδήμαρχο που εκτελεί χρέη δημάρχου τον κ. Θεοδώρου ότι του χρόνου και συγκινηθήκαμε όλοι, τον απολογισμό θα τον κάνει ο δήμαρχος μας ο Αχιλλέας Μπέος. Εύχομαι και εγώ στον δήμαρχο μας επί των ημερών του, γιατί βλέπω και τις επόμενες δύο θητείες να είναι παρών και να έχει τα ηνία της πόλης του Βόλου, να κάνει και τα εγκαίνια της γέφυρας του Προφήτη Ηλία.

Ο Γιώργος Σουίπας

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιώργος Σουίπας υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή έβαλε ένα τέλος στο αδιέξοδο που υπήρχε τόσα χρόνια με το πρόβλημα σε αυτό το σημείο και πλέον η κυκλοφορία μπορεί να γίνεται άνετα και χωρίς να προκαλούνται ατυχήματα. Ελπίζουμε να βγει και ο άλλος πεσσός για να ανοίξει ακόμα περισσότερο ο δρόμος, κατέληξε.

Previous ArticleNext Article