Μαγνησία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για την ημέρα των Νεκρών (Dia de los Muertos) τη μεγάλη γιορτή των χρωμάτων και της χαράς στο Μεξικό στο Δίαυλο

Στα πλαίσια λειτουργίας του πολιτιστικού προγράμματος «Ισπανική γλώσσα και Πολιτισμός» που πραγματοποιείται τη φετινή χρονιά στο Δίαυλο με ιδιαίτερη επιτυχία, το Τμήμα Δημιουργικής απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου διοργανώνει μία εκδήλωση για την Ημέρα των Νεκρών, αύριο, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 στο «Αχίλλειο».

Μια ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες του Βόλου για να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με τα έθιμα, τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα  αλλά και τον πολιτισμό των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Η μέρα των Νεκρών είναι ένα παλιό Μεξικάνικο έθιμο το οποίο αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή, μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση του θανάτου, αφού για τους Μεξικάνους  σημασία δεν έχει μόνο ο θάνατος αλλά και αυτό που ακολουθεί. Σύμφωνα άλλωστε με  την πίστη των αρχαίων μεξικανικών πολιτισμών, όταν κάποιος πεθαίνει το πνεύμα του συνεχίζει να ζει στο Miktlan, μέρος κατοικίας των ψυχών  που εγκατέλειψαν τα  εγκόσμια. Εκεί αναπαύονται οι ψυχές μέχρι την ημέρα που θα επιστρέψουν στις παλιές τους κατοικίες, χωρίς να γίνουν ορατοί, παρά μόνο οι συγγενείς τους μπορούν να τους αισθανθούν. Πρόκειται για ένα «ξύπνημα» νεκρών όπου εκείνη την ημέρα επιστρέφουν στη Γη και γιορτάζουν με τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που τους υποδέχονται με κεράσματα δώρα και γλυκίσματα, σε μια ευχάριστη διάθεση με χιούμορ και αστείους διαλόγους!

Γιορτάζεται δύο ημέρες, την 1η Νοεμβρίου για τα νεκρά παιδιά και τα βρέφη και τη 2α Νοεμβρίου για τους ενήλικες.

Ο κόσμος φτιάχνει βωμούς έξω από τα σπίτια του, στα  κοιμητήρια όπου αποθέτουν τις προσφορές τους, όπως φαγητά , γλυκά και διάφορα αγαπημένα αντικείμενα των νεκρών τους. Στα κεράσματα της ημέρας την τιμητική τους έχουν τα «Calaveritas», τα ζαχαρωτά σε σχήμα νεκροκεφαλής, μεθυστικά ποτά και το περίφημο «ψωμί των νεκρών» το οποίο είναι πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη που συμβολίζει το αίμα, ενώ δεσπόζουν τα πορτοκαλί λουλούδια γνωστά ως «λουλούδια του θανάτου» για να τον ξορκίσουν.

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου Miguel de Carvantes με προβολές για τη ζωή και το έργο του, ενώ θ΄ακολουθήσουν ομιλίες – παρουσιάσεις σχετικές με την Ημέρα των Νεκρών

καθώς και αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών. Ομιλητές θα είναι οι: Γιάννης Αντάμης, Άγγελος Ευθυμίου, Κατερίνα Μπούρτζη και Έλενα Ψαραλίδου.

Τέλος – όπως επιτάσσει το Μεξικάνικο αυτό έθιμο – η βραδιά θα «κλείσει» μέσα σε ιδιαίτερα γιορτινό κλίμα, με χορό, μουσική, διάφορα ποτά και εδέσματα.

Συντονίστρια όλης της εκδήλωσης είναι η Adeline Jimenez, υπεύθυνη  επιμορφώτρια του πολιτιστικού προγράμματος  «Ισπανική γλώσσα & Πολιτισμός»  που πραγματοποιείται στο Δίαυλο.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Για πληροφορίες μπορείτε ν΄απευθυνθείτε στη γραμματεία του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων στο Δίαυλο, Σκενδεράνη 11, η να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2421033692 , 2421025363.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/

Previous ArticleNext Article