Ελλάδα, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

368 κρούσματα και ένας θάνατος από ιλαρά

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της ιλαράς στη χώρα μας, με τον αδύναμο κρίκο τους Ρομά, ενώ αξίζει να τονιστεί, ότι το 87% των κρουσμάτων, ήταν ανεμβολίαστοι.

Οι πρόσφυγες μέχρι στιγμής αντιστέκονται στη νόσο, γεγονός που έχει επισημάνει πολλές φορές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Ο εμβολιασμός εμφανίζεται για ακόμη μία φορά ως η πλέον ασφαλής ασπίδακυρίως για τα βρέφη, τα παιδιά αλλά και τους νέους ενήλικες.

Οι κοινότητες Ρομά αλλά και οι ενήλικες άνω των 25 χρόνων, κυρίως επαγγελματίες υγείας, εμφανίζονται ακάλυπτοι έναντι της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Να θυμίσουμε, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων -μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου- σύμφωνα με τη μηνιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανερχόταν στα 368. Επίσης, έχει καταγραφεί και ένας θάνατος βρέφους Ρομά 11 μηνών, το οποίο κατέληξε από σηψαιμία.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε με αφορμή το συνέδριο για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις που πραγματοποιείται στην Αθήνα (1-3 Νοεμβρίου στο Royal Olympic), σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά και 45 θάνατοι. Ανάμεσα στα δηλωθέντα κρούσματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας, νεαρής κυρίως ηλικίας.

Οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστούν την προσοχή τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και του γενικού πληθυσμού για την ιλαρά, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πλην της Νοτίου Ελλάδας. Φυσικά η καλύτερη ασπίδα προκειμένου να θωρακιστεί ένας άνθρωπος, είναι ο εμβολιασμός.

Αναλυτικά, από τα 368 κρούσματα, τα 335 ήταν ελληνικής υπηκοότητας (ποσοστό 91%).

– Τα 265 κρούσματα (72% επί του συνόλου των κρουσμάτων) ήταν Έλληνες Ρομά, και τα 70 (19% επί του συνόλου των κρουσμάτων) ανήκαν στον γενικό πληθυσμό.

– Τα άλλα 33 κρούσματα (9%) ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας

– Αναφορικά με την ηλικία των ασθενών με ιλαρά, τα 298 κρούσματα (81%) αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με τον μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων (128) να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών. Άλλα 42 κρούσματα (11%) ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες ηλικίας άνω των 25 ετών (70 κρούσματα).

– Από τα 368 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, τα 320 κρούσματα (87%) δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα. Επισης, 27 κρούσματα (7%) είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.

– Από τα 368 δηλωθέντα κρούσματα, τα 199 κρούσματα (54%) νοσηλεύτηκαν.

– Από τα 368 κρούσματα, τα 43 κρούσματα (12%) παρουσίασαν επιπλοκές (1 εγκεφαλίτιδα, 18 πνευμονία/πνευμονίτιδα, 3 κερατίτιδα, 7 βρογχίτιδα, 9 ωτίτιδα, 5 ήπια ηπατική διαταραχή).

ΠΗΓΗ: onmed.gr

Previous ArticleNext Article