Ελλάδα, Περιβάλλον

Η ηλιακή ενέργεια αλλάζει τη ζωή μας

Η Greenpeace για πρώτη φορά στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

H Greenpeace πραγματοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια για την ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά με τον τίτλο “Let’s solarize Athens”. Η δράση θα υλοποιείται κάθε Κυριακή του Νοεμβρίου στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας με ελεύθερη είσοδο και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η δράση αποτελεί μέρος της εκστρατείας της Greenpeace “Solarize Greece” και θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από την Greenpeace και τους εθελοντές της. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση παιδιών, γονέων, δασκάλων και άλλων φορέων της πόλης για τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας, με έμφαση στη δυνατότητα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων αλλά και των τοπικών κοινοτήτων να παράγουν τη δική τους δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές (16+), γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλα μέλη της τοπικής κοινότητας που θα ήθελαν να γνωρίσουν την ηλιακή ενέργεια. Θα υλοποιηθούν σε τέσσερις τρίωρες συναντήσεις τις Κυριακές του Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν θεωρητικά μαθήματα, αλλά και θα συμμετάσχουν σε πρακτικά εργαστήρια με στόχο την καλύτερη κατανόηση της ηλιακής ενέργειας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής:

– Ηλεκτρονικά: https://www.athensopenschools.gr/el/draseis/oles-oi-draseis/?did=425

– Τηλεφωνικά στο: 210 5277089 (Καθημερινά 09:30-18:00)

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ηλιακή ενέργεια (αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί στη Βουλή)δίνει τη δυνατότητα σε δήμους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια και να εκμηδενίσουν το κόστος από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Εξίσου σημαντικά, όμως, μπορεί να εγκαινιάσει έναν νέο, αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, η οποία σήμερα μαστίζει την ελληνική κοινωνία: την παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας (αντί επιδοτήσεων κατανάλωσης) σε ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να απαλλαγούν από δυσβάσταχτους λογαριασμούς ενέργειας με τη βοήθεια του ήλιου.

“Η εκπαιδευτική μας δράση, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, έχει ως στόχο να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες της τοπικής κοινότητας τις δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας και να εμπνευστούν για τη χρήση της στην καθημερινότητά τους”, εξήγησε η Άννα-Μαρία Ρέννερ, υπεύθυνη του προγράμματος Solar Trainings στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Η στροφή της χώρας προς ένα βιώσιμο, σύγχρονο και καθαρό ενεργειακό μέλλον ξεκινάει από τα σπίτια μας”, συμπλήρωσε η κ. Ρέννερ.

Ο δήμος Αθηναίων, μέσω του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία, επιθυμεί να αναδείξει τα σχολικά συγκροτήματα σε κέντρα συνάντησης για τη γειτονιά κατά τη διάρκεια των εξωσχολικών ωρών. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα, που υλοποιείται για τρίτη χρονιά σε 25 σχολεία του δήμου Αθηναίων χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership, διατηρεί ανοιχτά τα προαύλια σε 25 γειτονιές της Αθήνας (μεταξύ αυτών Πετράλωνα, Κολωνός, Πλάκα, Παγκράτι, Πατήσια, Κυψέλη κ.α.) σαν χώρο συνάντησης και ελεύθερου παιχνιδιού, ενώ παράλληλα φιλοξενεί δωρεάν δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, άθλησης και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες και για όλα τα ενδιαφέροντα. Η καινοτόμος πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα πάνω από 300 διαφορετικές δραστηριότητες στις οποίες έχουν συμμετάσχει πάνω από 16.500 επωφελούμενοι.

Πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων:

12 Νοεμβρίου 2017, 11:00 με 14:00

Ηλιακές κατασκευές και μαγείρεμα με τον ήλιο

19 Νοεμβρίου 2017, 11:00 με 14:00

Ηλιακές γειτονιές 1 – Let’s solarize Athens!

26 Νοεμβρίου 2017 , 11:00 με 14:00

Ηλιακές γειτονιές 2 – Let’s solarize Athens!

Για περισσότερες πληροφορίες:

Άννα-Μαρία Ρέννερ, 2103806374 & 6947951938, Greenpeace Greece

Λήδα Ασλανίδου, 210 5277089 & 6976408904, Ανοιχτά Σχολεία δήμου Αθηναίων

Previous ArticleNext Article