Ειδήσεις, Κοινωνία

Βγήκε με 48ωρη άδεια ο Δ. Κουφοντίνας

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι εξήλθε από τις φυλακές Κορυδαλλού, με 48ωρη άδεια, ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη για την τρομοκρατική οργάνωση «17Ν», Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο Δ. Κουφοντίνας βγήκε από το σωφρονιστικό κατάστημα συνοδευόμενος από τη σύζυγο και το γιο του, χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σε δηλώσεις της η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ, επισήμανε ότι «η άδεια είναι ένα δικαιώμα για τον κρατούμενο, που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές». Όπως είπε, «ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση, κρίνοντας με βάση τον νομό χορήγησε την άδεια».

«Το ευχαριστούμε και περιμένουμε και από εσάς και από οσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο και να πάψουν να ασχημονούν στα κανάλια» πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Όπως ανέφερε, το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου. Ο νόμος δεν προβλέπει ότι μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή με οποιοδήποτε τρόπο. Σημείωσε ακόμη ότι οι δηλώσεις μετάνοιας δεν είναι κριτήριο για την απόδοση της άδειας.

Σημειώνεται ότι ο Δ. Κουφοντίνας βγαίνει από τη φυλακή για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Η 48ωρη άδεια είναι η πρώτη που εγκρίνεται από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις του και στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος, αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κλπ.).

Σε βάρος του Δημήτρη Κουφοντίνα έχουν επιβληθεί αυστηροί περιοριστικοί όροι, όπως η εμφάνιση δύο φορές τη μέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του στο Βαρνάβα Αττικής.

Είναι η πρώτη φορά που για τη χορήγηση της διήμερης άδειας συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου, γι΄ αυτό και τελικά η άδεια χορηγήθηκε.

Τι είπε στην ακρόασή του

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ακρόασή του από το Τριμελές Συμβούλιο των φυλακών, ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστήριξε ότι θα χρησιμοποιήσει τη διήμερη άδεια για να ενισχύσει τους δεσμούς με την οικογένειά του. «Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω την μελισσουργική μονάδα που είχα», φέρεται να είπε στο Συμβούλιο των φυλακών, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν ρωτήθηκε για τη θέση του απέναντι στις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της «17Ν».

Πηγές των φυλακών, τονίζουν ότι η άδεια που χορηγείται δεν συνιστά ούτε αθώωση, ούτε καταδίκη του κρατούμενου αφού ο νόμος, δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση την συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, άδεια δικαιούνται όλοι οι κρατούμενοι, ενώ οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν οκτώ χρόνια πραγματικής κράτησης.

naftemporiki.gr

Previous ArticleNext Article