Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Σχεδιασμένα με τρόπο που αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες είναι τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την παροχή του φετινού “Κοινωνικού Μερίσματος”. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων άνοιξε χθες (www.koinonikomerisma.gr) και έχει δοθεί προθεσμία υποβολής έως τις 12/12. Ωστόσο, πολλοί φορολογούμενοι βλέπουν ήδη τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται από το αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που έχουν εγκαταστήσει τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Έτσι, ακόμα και αν πολλοί μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες είδαν το 2016 τα εισοδήματα τους να μειώνονται κατακόρυφα και να μην ανακάμπτουν φέτος, δεν θα λάβουν ούτε σεντ οικονομικής ενίσχυσης.
Πιο συγκεκριμένα, δέκα είναι οι “κόφτες” που έχει ενσωματώσει η κυβέρνηση στην παροχή του “Κοινωνικού Μερίσματος”.
1) Στο συνολικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των επιδομάτων (π.χ οικογενειακό επίδομα) τα οποία έλαβε το 2016
Έτσι, αν για παράδειγμα μία οικογένεια με 2 ανήλικα και φορολογητέο ετήσιο εισόδημα 17500 ευρώ λαμβάνει οικογενειακό επίδομα 640 ευρώ, αποκλείεται από το “Κοινωνικό Μέρισμα” γιατί το συνολικό εισόδημα φτάνει τα 18140 και έτσι ξεπερνά το πλαφόν των 18000 ευρώ που ισχύει για αυτού του τύπου τα νοικοκυριά.
2) Για να λάβει ένας εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ άνεργος “Κοινωνικό Μέρισμα” θα πρέπει να έχει κλείσει τουλάχιστον 6 μήνες ανεργίας έως τις 31/10/2017
Έτσι όποιος άνεργος με εισόδημα έως 9000 ευρώ το 2016 έχει έως την παραπάνω ημερομηνία 5 μήνες ανεργίας δεν θα λάβει το “Κοινωνικό Μέρισμα”.
3) Για να λάβει ένα νοικοκυριό “Κοινωνικό Μέρισμα” πρέπει να έχει δηλώσει το 2016 εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ
Έτσι, αν ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, δηλαδή ένα νοικοκυριό με ένα μόνο μέλος, έχει εισόδημα 9.100 ευρώ, δεν δικαιούται να λάβει “Κοινωνικό Μέρισμα”. ακόμα και αν πληροί όλα τα άλλα κριτήρια.
4) Δικαιούχος του “Κοινωνικού Μερίσματος” είναι όποιος (πέραν των άλλων κριτηρίων ) έχει ακίνητη περιουσία αξίας κάτω των 120.000 ευρώ
Αυτό σημαίνει πως αν ένας πολίτης είχε δηλώσει στην εφορία μηδενικό εισόδημα για το 2016, αλλά έχει ακίνητα αξίας 120.000 ευρώ, δεν θα λάβει την εν λόγω ενίσχυση.
5) Δεν μπορεί να λάβει κάποιος πολίτης το “Κοινωνικό Μέρισμα” αν έχει καταθέσεις πάνω από 9000 ευρώ
Έτσι ακόμα και αν ένας πολίτης έχει δηλώσει κάτω από 5000 ευρώ ετήσιο εισόδημα στην εφορία, δεν θα λάβει το εν λόγω μέρισμα, λόγω του ότι οι καταθέσεις του (τις οποίες μπορεί να τις απέκτησε πχ από κάποια κληρονομιά ) ξεπερνάνε τις 9000 ευρώ.
6) Αν ένας πολίτης δεν έχει ασφαλισθεί ποτέ έως 31/10/2017 ,τότε δεν δικαιούται “Κοινωνικό Μέρισμα”
Έτσι ακόμα και αν έχει πληροί τα εισοδηματικά κι άλλα κριτήρια, δεν θα λάβει “Κοινωνικό Μέρισμα”.
7) Όποιος πολίτης δεν διαμένει νομίμως και αδιαλείπτως στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το 2012, δεν δικαιούται “Κοινωνικό Μέρισμα”
Έτσι, αν κάποιος έχει διαμείνει μόνο 4 έτη, δεν λάβει μέρισμα, ακόμα και αν πληροί όλα τα άλλα κριτήρια.
8) Όποιος πολίτης δεν έχει υποβάλλει συνεχώς φορολογικές δηλώσεις στο διάστημα 2012 -2016, τότε δεν δικαιούται να λάβει “Κοινωνικό Μέρισμα”
Έτσι αν κάποιος έχει να υποβάλλει δήλωση από το 2014, δεν θα λάβει “Κοινωνικό Μέρισμα” ακόμα και αν πληροί όλα τα άλλα κριτήρια (πχ εισοδηματικά, περιουσιακά κλπ.).
9) Αποκλείονται από το “Κοινωνικό Μέρισμα” όσοι φορολογούμενοι εμπίπτουν στις διατάξεις του Φόρου Πολυτελείας
10) Αποκλείονται, επίσης, από την εν λόγω έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσοι δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους, λοιπό προσωπικό, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
Αυτό σημαίνει πως ακόμα και ένας φορολογούμενους πληροί όλα τα άλλα κριτήρια, αλλά δηλώνει δαπάνες σαν τις παραπάνω ή εκπίπτει στις διατάξεις του Φόρου Πολυτελείας, τότε δεν θα λάβει το μέρισμα.
Αναλυτικά τα 6 βασικά κριτήρια (τα οποία πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα) τα οποία αποτελούν το ‘’εισιτήριο’’ για τη λήψη του ‘’κοινωνικού μερίσματος’’ έχουν όπως ακολούθως:
– Περιουσιακά τεκμήρια
– Χρόνος ασφάλισης
– Χρόνος διαμονής