Ελλάδα, Καιρός

Καιρός: Απότομη πτώση της θερμοκρασίας – Στα λευκά Πήλιο και Μακεδονία

Η ψυχρή αέρια μάζα από την ανατολική Ευρώπη με κύριο χαρακτηριστικό την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έφτασε ήδη στη χώρα μας και τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα έπεσαν ήδη το απόγευμα της Δευτέρας σε Πήλιο και στις ορεινές περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη.
Στο Πήλιο άρχισε να χιονίζει από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρα, στα Χάνια και στις Αγριόλευκες στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Το ύψος του χιονιού στα Χάνια έφθασε τα 5 εκατοστά, ενώ στις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου έχει ήδη ξεπεράσει τα 10 εκατοστά και η χιονόπτωση συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στους δρόμους.
Προληπτικά πάντως, κινούνται ήδη στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς δύο εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τυχόν επιδείνωση της χιονόπτωσης, ενώ το χαρακτηριστικό στην περιοχή του Πηλίου και της Μαγνησίας, είναι η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας όπου στα Χάνια έπεσε στους 2 βαθμούς.
Χιόνι έπεσε και στην Όθρυ, όπου το χιόνι στην Ανάβρα έφθασε τα 5 εκατοστά.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έφεραν τα πρώτα χιόνια και στις ορεινές περιοχές περιμετρικά της Θεσσαλονίκης. Χιονόπτωση σημειώθηκε στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ χιονόνερο έπεσε κατά διαστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στον Λαγκαδά.
Ακόμη, χιόνισε και στα ορεινά της Χαλκιδικής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Για σήμερα το πρωί, η ΕΜΥ προβλέπει τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις στα ημιορεινά της Ανατολικής Χαλκιδικής, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Αναλυτικότερα, στην νότια ηπειρωτική χώρα καθώς και στο Νότιο Ιόνιο, και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις. Στο Βόρειο Αιγαίο, στη Χαλκιδική, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, κάποιους όμβρους και σποραδικές καταιγίδες, όμως από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στην Χαλκιδική. Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά των παραπάνω περιοχών. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις. Έως και το ξημέρωμα αλλά και προς το βράδυ, η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο, και 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως προς το βράδυ θα γίνουν τοπικά ανατολικοί, ίδιας έντασης.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά θα υπάρχουν πυκνές χιονοπτώσεις το πρωί στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο περί τα 200 με 300 μέτρα που δεν είναι κοντά στη θάλασσα. Εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
Άνεμοι: Από Βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στην κεντρική και Δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός κατά τόπους ισχυρός νωρίς το πρωί.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές και στο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα Βόρεια θα είναι 2 με 3 και στην Ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί στα Βόρεια Ηπειρωτικά και θα είναι κατά τόπους ισχυρός νωρίς το πρωί.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τοπικά στα Βόρεια ημιορεινά.
Άνεμοι: Από Βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα Βόρεια κατά τόπους θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Δυτικοί Βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και έως το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από Βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα Βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα Βόρεια ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Από Βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 7 βαθμούς κελσίου. Παγετός τις πρωινές ώρες.

Previous ArticleNext Article