Διατροφή

Σκόρδο: Το πικάντικο μπαχαρικό – σύμμαχος της υγείας μας

 

Αν ανατρέξουμε στα παιδικά μας χρόνια όλοι μας θυμόμαστε την χαρακτηριστική φράση «σκόρδο-κρεμμύδιι» μαθαίνοντας με αυτό τον τρόπο να ξεχωρίζουμε το δεξιά από το αριστερά. Το σκόρδο κατέχει δικαίως τη δεξιά θέση αν λάβουμε υπόψη την εντονότερη οσμή, την πιο πικάντική γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία μας. Μια λαϊκή παράδοση θέλει τις πλεξούδες σκόρδου να διώχνουν τα κακά πνεύματα και να προστατεύουν από το μάτιασμα. Σίγουρα αναρωτιέστε πως για να έχει ένα τόσο μικρό μπαχαρικό τόση ισχυρή επίδραση στις δεισιδαιμονίες θα έχει ασφαλώς και πολύτιμα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Πράγματι τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για πολλούς όμως ο εφιάλτης της μυρωδιάς τους κάνει να το αποφεύγουν. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα και σίγουρα όλοι θα το κατατάξουμε στη καθημερινή μας διατροφή.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Allium Sativum, προέρχεται από την Ασία και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε πολλά μέρη του πλανήτη ενώ οι ιδιότητες του φαίνεται να ήταν διαδεδομένες και στην αρχαία Ελλάδα. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική προσδίδοντας γεύση στα φαγητά, στη φαρμακευτική, ενώ αποτελεί κυρίαρχο συστατικό αρκετών ελληνικών παραδοσιακών εδεσμάτων όπως το τζατζίκι. Εξαιτίας της πολύτιμης συνεισφοράς του στην ανθρώπινη υγεία του έχουν δοθεί χαρακτηρισμοί «Ρώσικη πενικιλίνη», «Φυσικό αντιβιοτικό».

 

Αλισίνη: Το θείο δώρο

Το σκόρδο οφείλει τις ιδιαίτερα ευεργετικές του ιδιότητες,  τις οποίες θα μελετήσουμε αναλυτικά παρακάτω σε ένα κυρίως συστατικό του, την αλισίνη. Η αλισίνη είναι θειούχο συστατικό στην οποία οφείλεται η έντονη οσμή και η πικάντική γεύση του σκόρδου. Έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση ενώ συνεισφέρει και στην καλή κυκλοφορία του αίματος, αφού προκαλεί τη διαστολή των αρτηριών. Το σκόρδο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, ποτάσιο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο.

Το γιατροσόφι της γιαγιάς ενάντια στην αναιμία

Χοντροκόβουμε γύρω στις 20 σκελίδες σκόρδο, αφού πρώτα τις καθαρίσουμε καλά και τις ανακατεύουμε σε ένα μπουκάλι με αλκοόλ 40 βαθμών, 250 γραμμαρίων και αφήνουμε το μείγμα στον ήλιο για 15 περίπου ημέρες. Στη συνέχεια αφού στραγγίσουμε το περιεχόμενο του μπουκαλιού το διατηρούμε σε δοχείο με σφιχτό πώμα. Έπειτα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό διαλύουμε μια σταγόνα από το μείγμα αλκοόλ- σκόρδο και απολαμβάνουμε το ρόφημα. Μπορούμε σταδιακά να αυξήσουμε τη δόση κατά μια σταγόνα καθημερινά, χωρίς να υπερβούμε τις 20.Μειώνουμε σταδιακά με τον ίδιο τρόπο.

Το σκόρδο στην υγεία μας

Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει του ηλικιωμένους ιδίως όσους ζούνε στην επαρχία όπου η πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα είναι δυσπρόσιτη, να επαινούν το σκόρδο γιατί ρίχνει την  πίεση. Έχει θετική επίδραση στην αθηροσκλήρωση, μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια  συνεισφέροντας έτσι στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Σημαντική επίσης είναι η δράση του στη μείωση της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και στην αποφυγή των θρομβώσεων.  Προλαμβάνει την εμφάνιση του διαβήτη καθώς μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης και ρυθμίζει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τελευταίες έρευνες κάνουν λόγω για την θετική επίδραση του σκόρδου στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, στομάχου και παχέος εντέρου κυρίως.

Η αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση του σκόρδου το κάνει έναν καλό σύμμαχο στη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, προλαμβάνει και καταπολεμά το κρυολόγημα. Στη βοτανολογία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση της βραχνάδας και του βήχα. Υπάρχει μια συνταγή η οποία συμβουλεύει όσους πάσχουν από βρογχίτιδα να ρίχνουν δύο σκελίδες σκόρδου σε ένα φλιτζάνι γάλα που βράζει και να πίνουν το ρόφημα όσο είναι ζεστό.

Γνωστή από την αρχαιότητα είναι επίσης η θεραπευτική του ιδιότητα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, καθώς βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει βακτήρια, ιούς και μύκητες. Αναστέλλει με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη βακτηριδίων όπως το Mycobacterium tuberculosis, Staphylococcus aureus, Escherichia Coli, Salmonela  και άλλων μικροοργανισμών που προκαλούν διάφορες μολυσματικές ασθένειες.

Και για την αντιμετώπιση του χανγκόβερ 

Εάν κάποιο βράδυ πιείτε λίγο παραπάνω το σκόρδο είναι ικανό να διώξει τη ζαλάδα και το χανγκόβερ τη επόμενης μέρας. Αυτό γιατί ένα συστατικό που περιέχει, η s- αλλυλοκυστείνη εξουδετερώνει την ακεταλδεύδη, μια τοξική ουσία που σχηματίζεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ η οποία μαζί με την μαλονδυαλεύδη προκαλούν το σχηματισμό μεγάλων ποσοτήτων ελεύθερων ριζών στα κύτταρα.

Από τον μανάβη, στην κουζίνα και στο φαρμακείο της γειτονιάς

Το σκόρδο μπορείτε να το γευτείτε ωμό ή και να το χρησιμοποιήσετε σαν συστατικό στο μαγείρεμα προσδίδοντας γεύση και υγεία στο πιάτο σας. Τέλος στο φαρμακείο υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής σκόρδου, για να τα προμηθευτείτε συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Καλό θα είναι να καταναλώνουμε το σκόρδο ωμό καθώς κατά το μαγείρεμα καταστρέφεται μεγάλο μέρος των θεραπευτικών ιδιοτήτων των συστατικών του.  2-3 κοτσανάκια μαϊντανό, που είναι και πλούσιο σε βιταμίνη C, μετά την κατανάλωση σκόρδου είναι ικανά να καθαρίσουν την αναπνοή και να διώξουν τη δυσάρεστη οσμή ενώ για να αποφύγουμε το κάψιμο στο στομάχι και το στόμα συνιστάται η ταυτόχρονη πόση νερού.

Προσοχή!!!

Το σκόρδο δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που έχουν αλλεργία σε αυτό, από θηλάζουσες, από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή χωρίς τη συμβουλή του ειδικού.

Και για εξωτερική χρήση

Γνωρίζατε ότι με το σκόρδο μπορούμε να φτιάξουμε λάδι σώματος για μασάζ σε περιοχές που πάσχουν από αρθριτικά, ρευματισμούς και διαστρέμματα; Ο τρόπος είναι απλός: σε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο εμβαπτίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου για περίπου 15 μέρες. Στη συνέχεια το διατηρούμε στο ψυγείο όπου μπορεί να μείνει έως και δύο χρόνια.

Από την Δώρα Τζανή

Previous ArticleNext Article