top

Ραγδαίες εξελίξεις: Αυτά είναι τα ονόματα που «παίζουν» για τα Σκόπια

Οι προτάσεις Νίμιτς και η «παραλλαγή» που προωθείται για «συμβιβαστική λύση». Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείχνουν πρόθεση για εξεύρεση λύσης έπειτα από 25 χρόνια. Από τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει να ενταθεί αυτήν την περίοδο η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την ονομασία του γειτονικού κράτους, προκύπτει βούληση επιτάχυνσης των εξελίξεων. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με την «Real News», αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι των συνομιλιών τις επόμενες ημέρες, τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την ονομασία των Σκοπίων.

Αυτές θα είναι:
«Βόρεια Μακεδονία»,
«Άνω Μακεδονία» και
«Nova Macedonia».
Μια παραλλαγή του «Nova Macedonia» φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες …παίζει έντονα στο παρασκήνιο, προκειμένου να διαφανεί αν θα μπορούσε να πέσει, ως «συμβιβαστική λύση». Το όνομα αποκάλυψε η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» και επιβεβαιώνεται από γνώστες των διαπραγματεύσεων η ύπαρξη του και η διακίνηση του ως πιθανής συμβιβαστικής λύσης. Πρόκειται για το «Novamakedonski» (προφέρεται ΝόβαΜακεντόσκι), γραμμένο στα Κυριλλικά. Το όνομα θα προφέρεται έτσι, δεν θα μεταφράζεται και σύμφωνα με πληροφορίες «παίζει πολύ» εσχάτως στην σκέψη του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος δεν αποκλείεται να το προτείνει. Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι με τέτοια ονομασία δεν θα ακούγεται «ατόφιος» ο ελληνικός όρος «Μακεδονία», τον οποίο ο Πάνος Καμμένος, μετά από την σύσκεψη στο Μαξίμου την Πέμπτη, υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί.

Σε ότι αφορά το «Novamakedonski», κάποιοι συνομιλητές του, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, υποστηρίζουν ότι είναι ένα όνομα που «θα το κοίταζε».

Από την πλευρά τους τα Σκόπια, εμφανίζονται έτοιμα να κάνουν πίσω και να αφήσουν τις προκλήσεις των περασμένων ετών. Ενδειξη σημαντική, πέρα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, είναι και οι δηλώσεις της υπουργού Αμυνας Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη για τις εδαφικές βλέψεις που μπορεί να έχουν τα Σκόπια έναντι της Ελλάδας είπε ότι «κανείς στην ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις, κυριολεκτικά κανείς. Είναι για γέλια. Μόνο σαν τουρίστες μπορεί να καταλάβουμε την Ελλάδα όταν ξεχυθούμε στις ελληνικές παραλίες.»

Previous ArticleNext Article