ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Το πρώτο εργαστήριο Αptima mRNA HPV Test

ΛΑΪΝΗΣ Ι. ΑΝΔΡΕΑΣ Ιατρός Κυτταρολόγος

ΛΑΪΝΗ Α. ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ Ιατρός ειδ. Κυτταρολόγος

www.testpap.com

info@testpap.com

 

Το Εργαστήριο μας πρωτοπόρο, ανακοινώνει με ευχαρίστηση ότι είναι το πρώτο Εργαστήριο στην Ελλάδα με την δυνατότητα εκτέλεσης της νέας εξέτασης – Αptima mRNA HPV Test-, που από ότι διαφαίνεται είναι το μέλλον στην εξέλιξη του Τεστ Παπανικολάου.

Το Aptima mRNA HPV Test αποτελεί την πλέον σύγχρονη εξέλιξη που συνδυάζει την Κυτταρολογία Υγρής Φάσης με τη χρήση Μοριακών Βιοδεικτών συμβάλλοντας έτσι σε ποσοστό που αγγίζει το 100% στην προστασία των γυναικών από τον καρκίνο τραχήλου μήτρας. Είναι γνωστό ότι το συμβατικό Παπ Τεστ, που εφαρμόζεται διεθνώς ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελεί τη μέχρι σήμερα αποτελεσματικότερη ασπίδα σωτηρίας των γυναικών από τη μάστιγα του καρκίνου τραχήλου μήτρας.

60 χρόνια μετά την εισαγωγή του Παπ Τεστ από έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες-ιατρούς του 20ου αιώνα, Γεώργιο Παπανικολάου, ήρθε η αναμενόμενη σύγχρονη μετεξέλιξη του, η Κυτταρολογία Υγρής Φάσης (LBC) με το ThinPrep Παπ Τεστ. Τα τελευταία χρόνια ο νομπελίστας H. zur Hausen τεκμηρίωσε τον ρόλο ορισμένων τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), δηλαδή των ογκογόνων τύπων, στη γένεση του καρκίνου τραχήλου μήτρας ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην πρόληψή του.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας δημιούργησε ποικίλες μεθόδους ανίχνευσης του γενετικού υλικού του HPV, με καινοτόμες τεχνικές Μοριακής Βιολογίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται τόσο στη διάγνωση όσο και την παρακολούθηση των γυναικών. Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους εμφανίζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ουσιαστικά, μέχρι σήμερα καμία μέθοδος δεν επέτρεπε την αποτελεσματική διάγνωση όλων των περιπτώσεων των προκαρκινικών βλαβών και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Με βάση πρόσφατα συμπεράσματα από μελέτες σε χώρες με μακροχρόνια και αξιόπιστα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, η ανίχνευση του DNA των ογκογόνων τύπων του HPV υποδηλώνει απλά την παρουσία του ιού και όχι υποχρεωτικά την ενεργοποίησή του. Η ενεργοποίησή του ιού και η διαδικασία της τραχηλικής καρκινογένεσης είναι πλέον αναγνωρίσιμες με τη χρήση ενός νέου ειδικού Τεστ, του Aptima mRNA HPV Test.

Το ειδικό αυτό τεστ ανιχνεύει το αγγελιοφόρο mRNA των High Risk τύπων HPV και επιτρέπει την αναγνώριση τόσο των προκαρκινικών αλλοιώσεων, οι οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, όσο και των περιπτώσεων διηθητικού καρκίνου. Επομένως, το Aptima mRNA HPV Test είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική διάγνωση και διαχείριση των γυναικών με παθολογία τραχήλου της μήτρας.

Η συνδυασμένη εφαρμογή της Υγρής Κυτταρολογίας (LBC) με το Aptima mRNA HPV Test (co-testing), διαφαίνεται ότι είναι η οριστική και πιο ασφαλής λύση στη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 

Previous ArticleNext Article