ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Λάρισα

Aποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων

Τσικνοπέμπτη στην Κεντρική πλατεία, Κρουστά και Μπουλούκια στο κέντρο, Κούλουμα στο Κλειστό Νεάπολης 

Παραδοσιακά θα γιορτάσει και φέτος τις Απόκριες η Λάρισα, με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων, την Τσικνοπέμπτη με λαϊκό γλέντι στην Κεντρική πλατεία, το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς με Κρουστά και Μπουλούκια στο κέντρο της πόλης και με Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης.

Συγκεκριμένα:

Την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου και ώρα 1 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αποκριάς, ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνει ένα παραδοσιακό ελληνικό λαϊκό γλέντι στην Κεντρική πλατεία.

Χορευτές μέλη χορευτικών σχημάτων της πόλης μας, θα σύρουν το χορό, υπό τους ήχους των Χάλκινων της Γουμένισσας του Θανάση Ασαρτζή με τη συμμετοχή του συμπολίτη μας Μιχάλη Μαντέλα .

Οι μουσικοί θα περπατήσουν στους δρόμους ξεσηκώνοντας τον κόσμο και οδηγώντας τον στην πλατεία.

Θα συμμετέχουν χορευτές από τα Πολιτιστικά Κέντρα Αγ. Κωνσταντίνου, Αγ. Γεωργίου και  Ανθούπολης, τις Λέσχες Πολιτισμού, τον ΜΕΣ Πέρα Μαχαλά, τον Μορφωτικό Σύλλογο Γιάννουλης, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων Λάρισας,  καθώς και από την χορευτική ομάδα των υπαλλήλων του Δήμου Λαρισαίων.

Παρέλαση κρουστών και Μπουλούκια

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (17 Φεβρουαρίου) θα αναβιώσουν τα «μπουλούκια» καρναβαλιστών, εκδήλωση που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία – γειτονιές, ομάδες μεταμφιεσμένων, τα περίφημα μπουλούκια, που τα συνοδεύουν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά, θα αναστατώσουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά!

Τα μπουλούκια θα κάνουν μια στάση στην πλατεία Ταχυδρομείου, θα καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Λάρισας, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Μ.Ε.Σ Αβέρωφ, ΜΕΣ Πέρα Μαχαλά, Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με παρέλαση του Συνόλου Κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, από τις 11 το πρωί σε δρόμους και πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου, προσκαλώντας τους Λαρισαίους να πάρουν μέρος στο γλέντι με τα Μπουλούκια στην Κεντρική πλατεία.

Καθαρή Δευτέρα 

Tην Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου,  όπως κάθε χρόνο, διοργανώνεται η κεντρική εκδήλωση του Δήμου στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης και παράλληλες εκδηλώσεις των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων στις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου.

Στην κεντρική εκδήλωση στήνεται ένα παραδοσιακό ελληνικό λαϊκό γλέντι με τα κορυφαία μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, τη Λαϊκή και την Παραδοσιακή ορχήστρα, με τους Σπύρο Καβαλιεράτο, Βαγγέλη Τσιαπλέ, Αλέξανδρο Τσιωνά, Μαρία Δεληγιάννη, Κώστα Δεδούση, Ρήγα Μακρόπουλο, Κώστα Παπαδημητρίου, Απόστολο Μαυραντζά και Γιώργο Δεληγιάννη.

Θα προσφερθούν σε όλους τους παρευρισκόμενους, η παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα.

Και στις δυο αυτές εκδηλώσεις, οι μαθητές-τριες και εκπαιδευτικοί σεφ του τμήματος μαγειρικής τέχνης της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας, θα επιδείξουν τις δεξιότητές τους στη μαγειρική τέχνη, στο ψήσιμο και το σέρβις.

Previous ArticleNext Article