Σήμερα έγινε στο Παρίσι η προκήρυξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας για το 2018. Ο διαγωνισμός, υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει ως στόχο να ενισχύσει και να προβάλει κοινωνικές καινοτομίες, ιδέες και σχέδια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπό τον τίτλο RE:THINK LOCAL, η φετινή έκδοση αναζητά ιδέες ενίσχυσης των νέων ώστε να αδράξουν και να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες στον τόπο τους με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών και νέων μεθόδων εργασίας. Τα τρία βραβευόμενα έργα θα λάβουν 50.000 EUR έκαστο για ιδέες που χρησιμοποιούν τοπικά χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους σε μια μεταβαλλόμενη οικονομία.
«Τα τελευταία χρόνια, η οικονομία μεταβάλλεται ραγδαία – υπάρχουν πολλοί νέοι τρόποι για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη χρήση της τεχνολογίας ή την εργασία. Σε ορισμένες περιφέρειες και τοπικές κοινότητες, οι αλλαγές αυτές έχουν επιφέρει ευημερία, σε άλλες τα άτομα αγωνίζονται να προσαρμοστούν και όσα μπορούν μετακινούνται για να αναζητήσουν αλλού εργασία. Προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία ευκαιριών σε τοπικό επίπεδο, ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας το 2018 αναζητεί νέες ιδέες για τη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους στις τοπικές τους κοινότητες. Τα τρία έργα που θα βραβευτούν θα λάβουν 50.000 EUR το καθένα, ποσό που θα βοηθήσει να υλοποιήσουν τις ιδέες τους και να κάνουν πραγματικά τη διαφορά» δήλωσε ο κ. Sławomir Tokarski, διευθυντής καινοτομίας και προηγμένης μεταποίησης της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε επίσης ότι οι καλύτερες ιδέες θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ή να αναπαραχθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και ότι ήταν ιδιαίτερα ευτυχής που ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στο Παρίσι.
Το πρόγραμμα της προκήρυξης περιλάμβανε απόψεις, προκλήσεις και περιπτωσιολογικές μελέτες από καινοτόμους φορείς και εμπειρογνώμονες προερχόμενους τόσο από τη Γαλλία όσο και από ολόκληρη την Ευρώπη, όπως οι OuiShare, SenseCube MakeSense, Voxe, Ashoka France, Mondragon Team Academy και Projektfabrik. Διερευνήθηκαν επίσης προσεγγίσεις για την υποστήριξη των νέων που αγωνίζονται να βρουν μια βάση στην τοπική τους οικονομία.
Παρόλο που οι νέες τεχνολογίες και οι νέες μέθοδοι εργασίας ωφελούν ήδη ορισμένα τμήματα της κοινωνίας και ορισμένους χώρους, άλλες περιοχές κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. Οι νέοι πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν πλήρως στην οικονομία και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες με την ανάπτυξη νέων, προσαρμοσμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία ζουν.
Η φετινή πρόκληση αφορά ιδέες και σχέδια που χρησιμοποιούν τεχνολογίες ή προσεγγίσεις εργασίας που συμβάλλουν στην αναζωογόνηση περιφερειακών ή τοπικών κοινοτήτων που κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τους νέους τους και τα ταλέντα τους λόγω έλλειψης οικονομικών ευκαιριών.
Οι ιδέες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- Πρωτοβουλίες που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους εργασίας για την παροχή ευκαιριών στους περιθωριοποιημένους νέους στο πλαίσιο των τοπικών κοινοτήτων τους·
- Ιδέες που βοηθούν τους νέους οι οποίοι διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αναπτύξουν καινοτομίες ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους δυνατότητες για έξυπνη, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη απασχόληση στο τοπικό τους περιβάλλον·
- Ιδέες από κοινού με νέους για ανταπόκριση σε συγκεκριμένες απαιτήσεις στην τοπική τους κοινότητα για δεξιότητες, εμπειρίες και ευκαιρίες ·
- Λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την οικονομική ασφάλεια των νέων σε παράτυπη εργασία·
- Καινοτομίες που παρέχουν πληροφορίες, συμβουλές και καθοδήγηση στους νέους ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τις επιλογές στη νέα οικονομία·
- Προγράμματα που εξοπλίζουν την επόμενη γενιά εργαζομένων με δεξιότητες που επιτρέπουν στους νέους να διαχειριστούν την τεχνολογική αλλαγή.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φορείς κοινωνικής καινοτομίας, επιχειρηματίες, σπουδαστές, σχεδιαστές, ένθερμους υποστηρικτές της τεχνολογίας, εκπαιδευτές, δραστήριους παράγοντες, φορείς κινητήριας δύναμης – άτομα που έχουν μια εξαιρετική ιδέα και θέλουν να την μετατρέψουν σε πρωτοβουλία προς όφελος της κοινότητας και η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού. Άτομα, ομάδες και οργανώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συνδεδεμένες χώρες του προγράμματος «Ορίζων 2020».
Η διαδικασία του διαγωνισμού περιλαμβάνει εξατομικευμένη καθοδήγηση για την ανάπτυξη επιχειρήσεων που μετέχουν στην ημιτελική φάση, δηλαδή τριάντα από τις πιο πολλά υποσχόμενες αιτήσεις που θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα προσκληθούν τον Ιούλιο σε ακαδημία καθοδήγησης για την κοινωνική καινοτομία στην πόλη Cluj-Napoca, στη Ρουμανία. Στον τελικό γύρο μετά την υποβολή λεπτομερών επιχειρηματικών σχεδίων, οι τρεις νικητές θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι πιο καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν βιώσιμα αποτελέσματα.
Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας διοργανώνεται από το 2012 στη μνήμη του Πορτογάλου πολιτικού και πρωτοπόρου στα κοινωνικά ζητήματα Diogo Vasconcelos και κάθε χρόνο έχει νέο θέμα το οποίο κάθε φορά εστιάζεται στην αντιμετώπιση ενός διαφορετικού ζητήματος στην Ευρώπη.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 27η Απριλίου 2018 (12:00 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/policy/social/competition/
Για ερωτήσεις σχετικά με τις αιτήσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε στη διεύθυνση: info@socialinnovationprize.eu
Ακολουθήστε μας στο Twitter: @ EUSocialInnov, # diogochallenge
Γίνετε συνδρομητής στο ενημερωτικό δελτίο του διαγωνισμού: http://eusic.challenges.org/newsletter/