Τα μωρά συνήθως αναπτύσσουν τα πρώτα τους δόντια μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους, έτσι με την εμφάνιση τους αρχίζει και η διαδικασία της φροντίδας τους. Αν και καλό θα ήταν να ξεκινάει από τη γέννηση τους. Για να έχει λοιπόν το παιδί σας μια ζωή με καλή στοματική υγεία, δημιουργήστε μια ρουτίνα προσεκτικής φροντίδας των ούλων και των δοντιών του.
Πώς καθαρίζονται τα ούλα του μωρού
Για να διατηρήσετε υγιή τα ούλα του μωρού σας, σκουπίστε τα άνω και τα κάτω ούλα με ένα καθαρό, υγρό πανί ή με αποστειρωμένη γάζα, μετά από κάθε σίτιση. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και οι οδοντόβουρτσες – δάχτυλα σιλικόνης, οι οποίες ταιριάζουν στα δάχτυλά σας και είναι σχεδιασμένες για τον καθαρισμό των ούλων του μωρού σας.
Εάν το μωρό σας αντιδρά, μην απελπίζεστε, συνεχίστε να προσπαθείτε. Θα συνηθίσει και παράλληλα θα αρχίσει να αισθάνεται ότι τα ούλα του καθαρίζονται και δεν είναι και λίγα μωρά που τελικά το απολαμβάνουν.
Πώς φροντίζονται τα πρώτα δόντια του μωρού;
Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δόντια του μωρού σας, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόπαστα. Δύο φορές την ημέρα, βουρτσίστε απαλά τα δόντια του μωρού σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο. Υπάρχουν στο εμπόριο οδοντόβουρτσες οι οποίες έχουν ειδικό μέγεθος οι κεφαλές τους, για μικρά παιδιά των οποίων τα δόντια αναπτύσσονται ακόμα.
Όταν δύο ή περισσότερα από τα δόντια του μωρού σας αγγίζουν το ένα το άλλο, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τακτικά. Το οδοντικό νήμα βοηθά στην απομάκρυνση των τροφών μεταξύ των δοντιών και κάτω από τα ούλα.
Το βούρτσισμα είναι σημαντικό επειδή τα μωρά μπορούν να αναπτύξουν την λεγόμενη παιδική τερηδόνα ακριβώς όπως οι ενήλικες. Στα πρώτα στάδια, η παιδική τερηδόνα εμφανίζεται ως λευκές κηλίδες στα δόντια. Καθώς αυτή αυξάνεται, μπορεί να δείτε μαύρες ή καφέ κηλίδες στα δόντια του μωρού σας. Η κακή αναπνοή μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό σας έχει τερηδόνα.
Ακόμα κι αν τα δόντια του μωρού σας τελικά πέσουν και να αντικατασταθούν από μόνιμα δόντια, είναι ακόμα σημαντικό να αναζητήσετε οδοντιατρική περίθαλψη για την τερηδόνα. Τα δόντια βοηθούν το μωρό σας να μασήσει και να μιλήσει, καθώς δημιουργούν επίσης το χώρο στο στόμα για τα μόνιμα δόντια, οπότε αν τα δόντια του μωρού χαθούν πολύ νωρίς λόγω αποσύνθεσης, τα μόνιμα δόντια μπορεί να εμφανιστούν στραβά ή με διάφορα άλλα προβλήματα.
Εάν η πλάκα συσσωρεύεται στο στόμα του μωρού σας, μπορεί να εμφανίσει την ασθένεια των ούλων. Όταν καθαρίζετε το στόμα του μωρού σας, ελέγξτε τα ούλα για σημάδια αυτής της πάθησης. Κόκκινα, διογκωμένα ούλα είναι ένα σημάδι της ασθένειας των ούλων. Οι αιμορραγίες των ούλων των μωρών είναι άλλο ένα σημάδι της νόσου των ούλων καθώς και η αιμορραγία μετά το βούρτσισμα.
Η πάθηση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλό και τακτικό καθαρισμό των ούλων και των δοντιών και επαγγελματικά οδοντιατρικά καθαριστικά. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ίσως χρειαστούν πιο επεμβατικές θεραπείες, όπως βαθύς καθαρισμός ή χειρουργική επέμβαση.
Για να διατηρήσετε υγιή τα ούλα και τα δόντια του μωρού σας, ξεκινήστε να ακολουθείτε μια ρουτίνα στοματικής υγιεινής αμέσως μετά τη γέννηση και φροντίστε να επισκεφτείτε με το μωρό σας τον παιδοδοντίατρο με το που εμφανιστεί το πρώτο του δοντάκι.
Πηγή: Mothersblog Team