top

«Κόκκινος» συναγερμός στις αγορές – Ο ιταλικός εφιάλτης χτυπά και την Ελλάδα

Ο σοβαρός πλέον κίνδυνος πολύμηνης πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και στην Ισπανία, αν ο Μ. Ραχόι χάσει τη δεδηλωμένη την Παρασκευή, βάζουν φωτιά στις αγορές. Προκαλούν δε τριγμούς και στην ελληνική οικονομία η οποία ευελπιστεί να βγει από το μνημόνιο «καθαρά» στις 20 Αυγούστου, γεγονός που πλέον τίθεται εν εμφιβόλω. Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την πτωτική του πορεία στη σκιά των ευρωπαϊκών κραδασμών με αποτέλεσμα στις 1.30 το μεσημέρι να σημειώνει απώλειες κοντά στο 2,5% και να πέφτει ακόμη και κάτω από τις 740 μονάδες

Αλλά στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι άλλες αγορές. 

Η εμβάθυνση της πολιτικής και συνταγματικής κρίσης στην Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προκάλεσε μεγάλη αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού της χώρας σήμερα και νέες πωλήσεις του ευρώ και των μετοχών. «Ενα πρωινό με δάκρυα και αίμα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές» γράφει χαρακτηριστικά η ιταλική Corriere della Sera. Ο ιταλός πρόεδρος έθεσε χθες τη χώρα σε τροχιά νέων εκλογών, ορίζοντας έναν πρώην αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως μεταβατικό πρωθυπουργό με εντολή να προετοιμάσει τις πρόωρες εκλογές και να ψηφίσει τον επόμενο προϋπολογισμό. Οι ανησυχίες ότι οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα αντισυστημικά ιταλικά κόμματα κλόνισαν τους επενδυτές, με τις αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων να αυξάνονται περίπου 91 μονάδες βάσης (0,91 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 1,81%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2013. Ο τραπεζικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχωρεί κατά 3,4% σε νέα χαμηλά 13 μηνών, με τον ευρύτερο δείκτη ΜΙΒ να κάνει «βουτιά» 2,4%.  Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά από το 2014 και έφτασε στο 2,28% -άνοδος πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η απόδοση του 10ετούς χτύπησε νέο ρεκόρ στο 2,928%, με άνοδο 25 μονάδων βάσης από το προηγούμενο κλείσιμο.
Οι μετοχές των Intesa Sanpaolo, BPER Banca, Unicredit και UBI Banca σημείωσαν πτώση 3,4-3,7% ενώ η Poste Italiane κατέγραψε βουτιά 4,5%.
Οι νέες ανησυχίες για την ευρωζώνη οδήγησαν τον δείκτη Sentix για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, όταν υπήρχαν ανησυχίες για μια προεδρία της Λεπέν στη Γαλλία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%, με τις τράπεζες να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις. Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 2% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Η αναταραχή στην Ιταλία επηρέαζε και άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης, με τις μετοχές ισπανικών και πορτογαλικών μετοχών να βρίσκονται στη γραμμή πυρός. Η Banco Comercial Portugues υποχώρησε νωρίτερα κατά 4,5% ενώ η ισπανική Santander σημείωσε πτώση 3,1%.
Σην ο Ibex 35 χάνει 3,5% μετά από πτώσεις 0,6% τη Δευτέρα και 1,7% την Παρασκευή. Από τις τράπεζες, τα μεγαλύτερα χτυπήματα δέχεται η Banco Sabadell, η μετοχή της οποίας υποχωρεί 4,9%, ενώ η Santander χάνει 4,8%, η Bankia 4,2% και η BBVA 3%.
Στο επίκεντρο βρισκόταν η βρετανική εταιρία λιανικών πωλήσεων Dixons Carphone, η μετοχή της οποίας σημείωσε βουτιά 21% μετά την προειδοποίηση της εταιρίας για την κερδοφορία της. Νωρίτερα, αρνητικά πρόσημα καταγράφονταν και στις ασιατικές αγορές, κυρίως λόγω Ιταλίας, με τον ιαπωνικό Nikkei να τερματίζει τις συναλλαγές με πτώση 0,59%. Αρκετές αγορές, όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.
Πτωτικά κινείται το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,44%, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και διαμορφώνεται στα 1,1573 δολάρια.
Το ευρώ βρίσκεται στα 125,80 γεν, στο 0,8735 με τη στερλίνα και στο 1,1490 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,61% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 108,707 γεν.
Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,49% και διαμορφώνεται στα 1,3243 δολάρια.
Πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα

Με τις αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων να κάνουν άλμα 24 μονάδων βάσης στο 2,93%, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τεσσάρων ετών, η διαφορά τους από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων έφθασε τις 264 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2013. «Όλα καθοδηγούνται από τις προθεσμιακές τιμές των ιταλικών ομολόγων, είναι μικροί οι όγκοι στην τρέχουσα αγορά. Οι πωλήσεις συνδέονται με τις ανησυχίες ότι οι επερχόμενες γενικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για το ευρώ», δήλωσε χρηματιστής στο Μιλάνο. Ένας άλλος χρηματιστής είπε ότι η κίνηση καθοδηγείτο από τις αυξανόμενες ανησυχίες πως η Λέγκα μπορεί να ενισχύσει τη δύναμή της στις νέες εκλογές. Το κόστος ασφάλισης των πενταετών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας σε περίοδο πενταετίας αυξήθηκε στις 225 μονάδες βάσης, που είναι υψηλό 4,5 ετών, σημειώνοντας άνοδο 49 μονάδων βάσης μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.
Έντονες είναι οι πιέσεις στο ιταλικό διετές ομόλογο, που βλέπει την απόδοσή του να απογειώνεται κατά 80 μονάδες βάσης, στο 1,937%- υψηλά σχεδόν πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, που υπερβαίνει το 1% από το 2014.
Η πολιτική αβεβαιότητα σε Ιταλία και Ισπανία και οι έντονες ανησυχίες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο περιπλέκουν τις συζητήσεις και για το ελληνικό χρέος, θέτοντας υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς σήμερα υπερβαίνει το 4,5%, σύμφωνα με το Reuters, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 50 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα. Εξακολουθεί πάντως να βρίσκεται περίπου 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο του 2017.  Το κίνημα των Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους για την ανάληψη της εξουσίας και έχουν μετακινηθεί σε κατάσταση προεκλογικής εκστρατείας. Τα Πέντε Αστέρια κάλεσαν επίσης σε διαμαρτυρίες στους δρόμους κατά της απόρριψης από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα του 81ετούς υποψηφίου τους Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είχε υποστηρίξει την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. «Η εντυπωσιακή άνοδος των αποδόσεων των διετών τίτλων στην Ιταλία σήμερα το πρωί αντανακλά τους φόβους διάσπασης ή αλλαγής νομίσματος», δήλωσε υψηλόβαθμος αναλυτής της ING. «Οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την Ιταλία και περιμένουμε τώρα να δούμε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πει κάτι για να ηρεμήσει τις αγορές», πρόσθεσε. Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ προσέφερε ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, αν και οι κινήσεις στις ιταλικές αγορές τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι το δίχτυ αυτό πιθανόν να έχει χάσει την ισχύ του. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και την Ισπανία ενίσχυσε τη ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων μειώθηκαν για λίγο στο χαμηλό επίπεδο για το 2018 του 0,30%.

tanea.gr
Previous ArticleNext Article