top, Πολιτική

Βουλή: Πρόταση δυσπιστίας από ΝΔ – Το απόγευμα η συζήτηση

Με τη φράση «σήμερα ο καθένας μας αναμετράται με την Ιστορία», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης από του βήματος της Βουλής δρομολόγησε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που συνεπάγεται η κατάθεση προτάσεως μομφής κατά της κυβέρνησης, επικαλούμενος την ανάγκη –όπως είπε- να σταματήσει ο οικονομικά και εθνικά επιζήμιος κατήφορος της χώρας που έχει προκαλέσει με την πολιτική της η δικομματική πλειοψηφία.

Η διαδικασία της συζήτησης επί της προτάσεως μομφής αρχίζει στις 6 το απόγευμα σήμερα, και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

«Η κυβέρνηση τελειώνει τη θητεία της όπως την άρχισε: μέσα στα ψέμματα. Η κοινωνία έχει ήδη πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την κυβέρνηση. Η Ελλάδα διολισθαίνει σε επικίνδυνη πολιτική παρακμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Και αφού άσκησε δριμμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, σημείωσε με έμφαση: «Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η συμφωνία με τα Σκόπια. Δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να μην ανατραπούν. Είναι μια κακή συμφωνία με μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση: Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Μετά από αυτό δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος. Το κράτος παίρνει γεωγραφικί προσδιορισμό, όχι οι κάτοικοι. Θα ονομάζονται Μακεδόνες και θα μιλάνε την μακεδονική. Εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με το αίσθημα των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως δεν πρέπει να ανοίξει ακόμα μια πληγή στις τόες που έχουν δημιουργηθεί και οι οποίες πρέπει να απουλωθούν, για να συμπληρώσει ότι ο πρωθυπουργός εκτός όλων των άλλων αρνήθηκε να απαντήσει στο αίτημά του να ζητήσει την εξουσιοδότηση Βουλής για να υπογράψει συμφωνία την Κυριακή στις Πρέσπες. Η άρνηση αυτή του κ. Τσίπρα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για μια τέτοια ενέργεια στην οποία ετοιμάζεται να προβεί την Κυριακή στις Πρέσπες: «Υπάρχει δεδηλωμένη διάσταση εντός της κυβέρνησης, αφού ο εταίρος διαφωνεί με τη συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται την Κυριακή στις Πρέσπες να υπογράψει, χωρίς να διαθέτει την ομόθυμη στήριξη υπουργικού συμβουλίου, που δεν συνεδρίασε καν το θέμα».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Είναι πρωτοφανή όλα αυτά. Είμαι υποχρεωμένος, είναι πράξη ευθύνης για μένα να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα ώστε να σταματήσει ο κατήφορος. Το μέλλον δεν μπορεί να υποθηκευτεί από μια κακή συμφωνία. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον πρωτοφανή εκτροχιασμό της χώρας, την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας μου». Με αυτά τα λόγια, ανέφερε ότι καταθέτει την πρόταση μομφής με επίκεντρο το σκοπιανό, υπογραμμίζοπντας παράλληλα την απουσία του πρωθυπουργού από την αίοθουσα εκείνη την ώρα: «Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται, αν τολμά, να μετατρέψει την πρότασή μου σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή σας, όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί σας, για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής στην κυβέρνησή τους. Να δούμε» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «αν υπάρχουν 154 βουλευτές να είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την υπογραφή στις Πρέσπες».

Βούτσης: Καταγράφηκε η πρόθεση για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Για να κλείσει η σημερινή διαδικασία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, σας δηλώνω ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της ευχέρειας για διήμερο. Σήμερα στις 6 θα ξεκινήσει η συζήτηση.

www.kathimerini.gr

Previous ArticleNext Article