top, Κόσμος, Πολιτική

Κυριαρχία του «σουλτάνου» Ερντογάν στην Τουρκία: Επανεξελέγη πρόεδρος

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα ευρήματα των δημοσκόπων που είχαν σχεδόν όλοι επισημάνει την δυσκολία αυτοδυναμίας στην Βουλή.

Αυτό δείχνει το πόσο σοφή ήταν πολιτικά η απόφαση του Ερντογάν για εκλογές-εξπρές, όσο ακόμη οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των κούρδων στην Συρία και το Βόρειο Ιράκ είναι σε εξέλιξη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τον πρώτο γύρο ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα. Η συμμαχία με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που έδωσε το έναυσμα των πρόωρων εκλογών, έφερε στον Ερντογάν τον θρίαμβο για την προεδρία με περίπου 52,55%, αλλά σύμφωνα με αναλυτές του κόστισε έδρες που ίσως θα του έδιναν αυτοδυναμία στη μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση με αποτέλεσμα να χρειάζεται τη σύμπραξη με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί για να την πετύχει.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος των Κεμαλιστών Μουχαρέμ Ιντζέ με 30,67% ενώ τρίτος έρχεται ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Σελαχεντίν Ντεμιρτάς με 8,36%. Τέταρτη και… καταϊδρωμένη καθώς θεωρείται η μεγάλη απογοήτευση των εκλογών, ήρθε η Μεράλ Ακσενέρ με 7,33%.

ekloges-tourkia-1

Η εικόνα στην βουλή σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα στο 99.9 της επικράτειας τώρα διαμορφώνεται ως εξής: Το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,28% παίρνει 290 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό με 22,79% 146, το Κουρδικό με 11,5% 68, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 49 και το Καλό Κόμμα με 10.14% θα έχει 47 έδρες. Δηλαδή έχουμε μια βουλή στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών για να νομοθετεί.

ekloges-tourkia-2

Στο άλλο μέτωπο πρέπει να δούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Ο υποψήφιος πρόεδρος Ιντζέ κατάφερε να πάρει 30,67%, ποσοστό που έχει να δει το κόμμα του εδώ και τριάντα χρόνια. Μάλιστα βρέθηκε περίπου 8 μονάδες πάνω από την σημερινή δυναμική του κόμματός του. Είναι λοιπόν φυσικό να περιμένουμε άμεσες εξελίξεις για διαδοχή του Κιλιτσντάρογλου. Φαίνεται πως η κίνηση του να ρίξει με την υποψηφιότητα τον εσωκομματικό του αντίπαλο, Μουχαρέμ Ιντζέ στη βορά όπως υποστήριξαν κάποιοι, έγινε μπούμερανγκ.

Το Καλό Κόμμα που αποσπάστηκε από το Εθνικιστικό Κίνημα υπό την ηγεσία της Μεράλ Άκσενερ έμεινα κάτω των προσδοκιών. Η ίδια κόλλησε στο 7,34% και βρέθηκε κάτω από τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς που παίρνει 8,36% για τις προεδρικές και το κόμμα της περνά μόλις το όριο με 10,1%. Μάλιστα οι συσχετισμοί δείχνουν ότι δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου το κόμμα του Μπαχτσελί που διατηρεί την δύναμη του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Πρόκειται για ένα ακόμη μικρό εθνικιστικό κόμμα.

Συνολικά, οι ψήφοι των εθνικιστών ανέρχονται πλέον αθροιστικά στο 22,3% κάτι που θα έχει επιρροή σε έναν πρόεδρο που θα αντλεί δύναμη από το εθνικιστικό κίνημα για να νομοθετεί στην Βουλή.

Ερντογάν: Ο στρατός θα συνεχίσει να «απελευθερώνει» συριακά εδάφη

Ο Ερντογάν δήλωσε τα ξημερώματα απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του ότι θα αρχίσει να εργάζεται από σήμερα για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Ακόμη, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας», οι Σύροι πρόσφυγες, να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

Στην επινίκια ομιλία του προς υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων της παράταξής του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

www.protothema.gr

Previous ArticleNext Article