ΒΙΒΛΙΟ, Βόρεια Εύβοια, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΑΙΔΙ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη Αιδηψού

Με δεκαπέντε επιλεγμένες δράσεις συμμετέχει η Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη Αιδηψού της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. στην φετινή «καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2018» που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Οι εκδηλώσεις – εργαστήρια της εκστρατείας «αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» αφορούν παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών και θα πραγματοποιηθούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Θα κλείσουν με την γιορτή λήξης το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου.

Στα εργαστήρια αυτά η Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη Αιδηψού θα μεταμορφωθεί σε εργοστάσιο δεδομένων, όπου οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά – ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητας τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση και τον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Μέσα από την εκστρατεία αυτή, τα παιδιά πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία.

Επισυνάπτεται πρόγραμμα εκδηλώσεων με ημερομηνίες, θέμα και συνοπτική περιγραφή κάθε δράσης:

Παρασκευή 6 Ιουλίου (11:00-13:00)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εγκλήματα

Η παρατήρηση της σκηνής του εγκλήματος οδηγεί στη διαλεύκανσή του. Ληστείες, εκβιασμοί, περίεργα ατυχήματα πώς περιγράφονται, ποια δεδομένα οδηγούν στην επίλυσή τους; Για παιδιά 7-12 ετών.

Τρίτη 10 Ιουλίου (11:00-13:00)

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Το παλάτι της μνήμης

Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα! Για παιδιά 8-12 ετών.

Τετάρτη 11 Ιουλίου (11:00-13:00)

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω

Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε. Για παιδιά 4-7 ετών.

Παρασκευή 13 Ιουλίου (11:00-13:00)

«ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις

Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε! Για παιδιά 6-12 ετών.

Δευτέρα 16 Ιουλίου (17:00-19:00)

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα

Απλοί κανόνες για να μάθουμε να προφυλασσόμαστε και να μην δίνουμε εύκολα σε κανένα προσωπικά μας στοιχεία. Για παιδιά 7-14 ετών.

Σάββατο 28 Ιουλίου (11:00-13:00)

«ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Οι συσκευές

Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τις συσκευές – ποιες και πώς – που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι σε άλλες εποχές και άλλα μέρη. Για παιδιά 6-9 ετών.

Δευτέρα 30 Ιουλίου (11:00-13:00)

«ΔΟΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα κτίρια και το πράσινο

Καταγράφουμε τα κτίρια, τα πάρκα, τα μαγαζιά, τα αγάλματα, τις πλατείες της πόλης μας και βγάζουμε κάποια συμπεράσματα. Τι χρειάζεται να αλλάξουμε ή να διατηρήσουμε το ίδιο; Για παιδιά 7-12 ετών.

Τετάρτη 1 Αυγούστου (11:00-13:00)

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ετοιμάζουμε το ημερολόγιο του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Ποιες δράσεις θα αρέσουν περισσότερο στα παιδιά; Ποια μέρα θα δανειστούν τα περισσότερα βιβλία; Τα παιδιά συμμετέχουν και αξιολογούν την καλοκαιρινή εκστρατεία. Για όλα τα παιδιά.

Δευτέρα 20 Αυγούστου (11:00-13:00)

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Παιχνίδια και σπορ

Ποια είναι τα αγαπημένα μας παιχνίδια και σπορ, αλλάζουν οι προτιμήσεις μας καθώς μεγαλώνουμε; Για όλα τα παιδιά.

Παρασκευή 24 Αυγούστου (11:00-13:00)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Ντετέκτιβς

Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Για παιδιά 7-12 ετών.

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου (11:00-13:00)

«ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ένα προικοσύμφωνο

Τα παλιά χρόνια σεντόνια, κουβέρτες, έπιπλα, φουστάνια, κοσμήματα και λίρες σφραγίζουν την αρχή της κοινής ζωής ενός ζευγαριού. Αφηγούμαστε ιστορίες με αφετηρία αυτές τις καταγραφές. Για παιδιά 8-12 ετών.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου (11:00-13:00)

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ

Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία. Για παιδιά 8-14 ετών.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου (18:00-20:00)

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ

Καταγράφουμε τους αποχαιρετισμούς και τα «του χρόνου» και γιορτάζουμε το κλείσιμο ενός ακόμη καλοκαιριού που περάσαμε μαζί. Για όλα τα παιδιά.

Σημείωση:

Για την παρακολούθηση εργαστηρίων στο πλαίσιο της «καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2018» τα ανήλικα τέκνα πρέπει να συνοδεύονται από γονείς ή κηδεμόνες.

Η χρήση φωτογραφίας και βίντεο από την Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη Αιδηψού και την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος θα γίνεται με την υπογραφή εντύπου συγκατάθεσης αυτού που έχει την γονική μέριμνα ή την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου.

 

Previous ArticleNext Article