ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Ιλαρά: 39 νέα κρούσματα της νόσου μέσα σε μια εβδομάδα

Εντείνεται η κυκλοφορία της νόσου – Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 3.198

Εντείνεται η κυκλοφορία της ιλαράς, μετά από μια πτώση λίγων εβδομάδων όπως αποτυπώθηκε στον αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τις προηγούμενες επτά ημέρες δηλώθηκαν 39 νέα κρούσματα ιλαράς, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου να ανέρχονται πλέον σε 3.198.

Τον Ιούνιο είχε σημειωθεί μικρή ύφεση στην επιδημία – σύμφωνα με τις τρεις περασμένες εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν αναφερθεί 21, 35 και 38 κρούσματα αντιστοίχως.

Ωστόσο, από πλευράς των ειδικών δεν υπήρξε εφησυχασμός. Σε κάθε επιδημιολογική έκθεση τόνιζαν και τονίζουν την ανάγκη της θωράκισης έναντι της ιλαράς, με το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας- ερυθράς. Το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πρέπει να χορηγείται σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Στην Ευρώπη κατά την περίοδο 2016-2018 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά και 57 θάνατοι. Στην Ελλάδα τα θύματα της ιλαράς είναι τέσσερα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Previous ArticleNext Article