Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να εμφανίσει τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, κολπική μαρμαρυγή, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Η κολπική μαρμαρυγή εκτιμάται ότι αφορά το ένα τέταρτο των μεσηλίκων ατόμων σε Ευρώπη και Αμερική και θεωρείται αιτία του 20-30% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ ενισχύει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου  European Journal of Preventive Cardiology, επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου εξέτασε στοιχεία από 29 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 678.000 άτομα από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι συγκριτικά με την αποχή από το τσιγάρο, το κάπνισμα 5, 10, 20, 25, ή 29 τσιγάρων την ημέρα σχετιζόταν με 9%, 17%, 25%, 32%, 39% και 45% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής, αντίστοιχα.

Για κάθε 10 πακέτα-έτη καπνίσματος αυξανόταν κατά 16% ο κίνδυνος εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής. Με τον όρο «πακέτα-έτη» καθορίζεται ο αριθμός των πακέτων τσιγάρων που καπνίζει κανείς καθημερινά πολλαπλασιαζόμενα με τον αριθμό των ετών που είναι κάποιος καπνιστής.

Συγκριτικά με τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ο κίνδυνος εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής ήταν 32% αυξημένος στους ενεργούς καπνιστές, 21% στους νυν και πρώην καπνιστές συνδυαστικά και 9% μεταξύ των πρώην καπνιστών.