Αθλητικά, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Τρίκαλα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 78η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στον Κόζιακα

Εκατοντάδες ορειβάτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, εκπροσωπώντας 37 Ορειβατικούς Συλλόγους, συνέρρευσαν το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουλίου στον Κόζιακα για να συμμετάσχουν στην 78η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση της Ε.Ο.Ο.Α. που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Ν. Τρικάλων.

Επίκεντρο της συνάντησης ήταν το ορειβατικό καταφύγιο του Κόζιακα σε υψόμετρο 1750 μ. Οι ορειβάτες κατασκήνωσαν στο οροπέδιο περιμετρικά του Καταφυγίου προσεγγίζοντας τον χώρο από δύο πεζοπορικές διαδρομές η μία με εκκίνηση τα Λιβάδια Περτουλίου και η άλλη την Κόρη Τρικάλων.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανταλλαγή αναμνηστικών και οι χαιρετισμοί από τους εκπρόσωπους των συλλόγων ενώ ακολούθησαν παρουσιάσεις από την Ομάδα Φίλων Δασοβοτανικού Κήπου Α.Π.Θ., με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Δασικής Βοτανικής-Γεωβοτανικής του Α.Π.Θ. και του Ταμείου Διοίκησης Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ. με τίτλο “Τα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά του Κόζιακα” και από την Κοιν.Σ.Επ. POLIS – Πολιτιστική Ολιστική Σύμπραξη “Ήπια πολιτιστική αστική διαδρομή (η αρμονική συνύπαρξη φύσης και ανθρώπου). Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σ.Ο.Χ.Τ. κ. Καλλιάρας Χάρης ευχαρίστησε θερμά όλους όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση αλλά και τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίησή της. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Λάππας Μιχάλης Πρόεδρος του Δ.Σ. Τρικκαίων, ο κ. Χασάναγας Νίκος Δασάρχης Περτουλίου, καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, κ. Γεωργούλης Δημήτρης.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε πεζοπορική διαδρομή Καταφύγιο- Τρύπιο Λιθάρι- Κορυφή Αστραπή –Καταφύγιο. Στη διάρκεια της διαδρομής οι ορειβάτες είχαν αφενός την ευκαιρία να θαυμάσουν τις μοναδικές εικόνες που χαρίζουν οι εντυπωσιακές μικρές κοιλάδες που σχηματίζονται ανάμεσα στους απόκρημνους βράχινους σχηματισμούς του Κόζιακας και το Τρύπιο Λιθάρι, αφετέρου την εκπληκτική θεά προς το θεσσαλικό κάμπο, τα Μετέωρα αλλά και όλη την Πίνδο από την κορυφή του Κόζιακα.

Για τον Σ.Ο.Χ.Τ. η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ιδιαίτερο συμβολισμό αφού συνέπεσε με την συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του συλλόγου. Αποτελεί και αυτή η εκδήλωση άλλη μια λαμπρή στιγμή στην πολύχρονη δράση του συλλόγου που είναι ταυτισμένη με την ανάπτυξη του ορεινού αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού στο Νομό Τρικάλων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, και των Δήμων Τρικκαίων και Πύλης ενώ σημαντική ήταν η υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων: Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., Κατασκηνώσεις «Άγιος Κοσμάς», Πριστήριο Ξυλείας « Πίνδος Ξύλον», Αρτοβιομηχανία «Διαλεχτό», «Υδρόγειος» Ασφαλιστική αλλά και των φορέων: Σύλλογος Ξενοδόχων «Ξένιος Ζευς» και Σύλλογος Σαμαριναίων Τρικάλων «Κόρη». Παρούσα ήταν επίσης και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Τρικάλων, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Η 78η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση περνά και αυτή στην ιστορία της Ελληνικής ορειβασίας αφήνοντας όμως μια σημαντική παρακαταθήκη για την περιοχή που είναι η ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών τόσο από την δυτική όσο και από την ανατολική πλευρά του βουνού. Οι μνήμες από άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση θα συντροφεύουν για χρόνια τα μέλη του Σ.Ο.Χ.Τ. που υλοποίησαν αυτό το δύσκολο εγχείρημα προσφέροντας αμέτρητες ώρες εθελοντικής δράσης.

Ο αντίκτυπος αυτών των εκδηλώσεων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και σε βάθος χρόνου. Πέραν της προφανούς προσέλκυσης εκατοντάδων επισκεπτών κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της συνάντησης, η 78η Π.Ο.Σ. πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη του Κόζιακα ως πεζοπορικού προορισμού και περιοχής ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης. Το καταφύγιο Κόζιακα με την άψογη λειτουργία του τα τελευταία χρόνια μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για το δίκτυο μονοπατιών της περιοχής και ένα φωτεινό σημείο που θα κάνει τον Κόζιακα να ξεχωρίζει ανάμεσα στις κορυφές της Πίνδου. Μένει να συνεχιστεί πιο συστηματικά η προσπάθεια για την συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών σε όλο τον ορεινό όγκο των Τρικάλων και να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό οι αμέτρητες φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Previous ArticleNext Article