ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Οι «φονικές» συνέπειες της ασθένειας των κλιματιστικών – Η νόσος των Λεγεωνάριων

Στο προσκήνιο επανέρχονται ξανά οι δραματικές συνέπειες των κρουσμάτων της νόσου των λεγεωνάριων, μιας σοβαρής μορφής πνευμονίας που προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων μετά από μόλυνση με το γνωστό βακτήριο legionella.
Η πρόσφατη είδηση του γνωστού ηθοποιού Άκη Σακελλαρίου, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» καθώς έχει προσβληθεί από το βακτήριο legionella, επαναφέρει στο «τραπέζι των συζητήσεων» το διάλογο για τη νόσο που προκαλείται εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης των κλιματιστικών (air condition) σε κλειστούς χώρους (σπίτι, γραφείο, αυτοκίνητο, καταστήματα, εστιατόρια κλπ) σε συνδυασμό με την ελλιπή ή κακή συντήρηση του.

Η συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό των κλιματιστικών, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που αναπνέει ο άνθρωπος προκαλεί έξαρση της νόσου τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η χρήση του κλιματιστικού είναι ευρέως διαδεδομένη.
Όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και το ΚΕΕΛΠΝΟ «η Νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων), η οποία οφείλεται στο βακτήριο Legionella. Έχει θνητότητα περίπου 5–10%. Δεν νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στη Legionella. Τα άτομα με υποκείμενες νόσους, οι καπνιστές, καθώς και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Legionella. Γενικά, τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Η νόσος ξεκινά συνήθως με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς. Στη συνέχεια εμφανίζονται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία. Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παρουσιάζει επίσης διάρροια ή έμετο, ενώ οι μισοί ασθενείς περίπου παρουσιάζουν σύγχυση ή παραλήρημα. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν θεραπεία με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Για τη διάγνωση απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Η διάγνωση συχνά γίνεται αφού ο ταξιδιώτης έχει επιστρέψει στο σπίτι του».

Πώς μεταδίδεται η Νόσος 
Η νόσος των λεγεωνάριων μεταδίδεται μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού (αερολύματα/αεροζόλ) που περιέχουν τα βακτήρια Legionella. Τα βακτήρια αυτά ζουν στο νερό και πολλαπλασιάζονται υπό κατάλληλες συνθήκες, παραδείγματος χάριν, στάσιμο νερό σε τεχνητά συστήματα νερού με θερμοκρασίες 20°C έως 50°C. Αερολύματα που περιέχουν Legionella μπορεί να δημιουργηθούν, για παράδειγμα, κατά τη ροή του νερού από τη βρύση ή την κεφαλή του ντους, μέσω των φυσαλίδων που αναδύονται από το νερό στις πισίνες των spa ή από ορισμένα κλιματιστικά συστήματα.
Η νόσος των λεγεωνάριων έχει ένα από τα πλέον ασυνήθιστα ονόματα που μπορεί να βρει κανείς μεταξύ των ασθενειών. Πολλοί πιστεύουν πως προέρχεται από τη Λεγεώνα των Ξένων αλλά αυτό δεν ισχύει. Η ασθένεια έχει πάρει το όνομά της από το πρώτο ξέσπασμά της, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1976, όπου είχε λάβει χώρα συνδιάσκεψη βετεράνων- μελών της Αμερικανικής Λεγεώνας (American Legion- αμερικανικής οργάνωσης βετεράνων).
Οι βετεράνοι – «λεγεωνάριοι»- στους οποίους εκδηλώθηκε η ασθένεια ήταν άνδρες που πήγαν στη συνάντηση, αρρώστησαν λίγο μετά (πόνοι στο στήθος, υψηλός πυρετός) και πέθαναν λίγο μετά. Οι άνδρες αυτοί είχαν περάσει χρόνο σε όλη την πόλη, τρώγοντας σε εστιατόρια και επιστρέφοντας με διάφορα μέσα στις πόλεις τους. Γενικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Time, η ασθένεια είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ.

Τα συμπτώματα
Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

• Πονοκέφαλος
• Μυϊκός πόνος
• Ρίγη
• Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω

Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
• Δύσπνοια
• Πόνος στο στήθος
• Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
• Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.
Μια ήπια μορφή της νόσου των λεγεωνάριων, γνωστή ως πυρετός Pontiac, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, ο πυρετός τύπου Pontiac δεν μολύνει τους πνεύμονες σας και τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε δύο έως πέντε ημέρες.

healthpharma.gr

Previous ArticleNext Article