Κόσμος

Ινδονησία: Στους 91 οι νεκροί από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ – Φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί

Δραματικά αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό των 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στην Ινδονησία που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) με επίκεντρο το τουριστικό νησί Λομπόκ καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό έφτασαν τους 91.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας όλοι οι νεκροί είναι Ινδονήσιοι ενώ οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν εξαιτίας του σεισμού βρίσκονταν στο βόρειο τμήμα του Λομπόκ (72 νεκροί), μακριά από τις κύριες τουριστικές περιοχές του νησιού, στο νότιο και στο δυτικό του τμήμα.

Τα περισσότερα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση κτιρίων ενώ ορισμένοι άφησαν την τελευταίας τους πνοής από καρδιακή ανακοπή που υπέστησαν μετά το σεισμό.

Η σεισμική δόνηση, η οποία προκάλεσε ζημιές σε χιλιάδες κτίρια, σύμφωνα με τον Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, έναν εκπρόσωπο της ινδονησιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, έγινε επίσης πολύ αισθητός στο κοντινό νησί Μπαλί, τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της ασιατικής χώρας.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι –ήρθη λίγη ώρα αργότερα– προκάλεσε πανικό, με κατοίκους να σπεύδουν να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ματαράμ, η κυριότερη πόλη του νησιού, δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τον ισχυρό σεισμό καθώς πολλά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, διευκρίνισε ο Νουγκρόχο.

Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε πολλές περιοχές του νησιού και οι ασθενείς απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, είπαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε μία εβδομάδα έπειτα από έναν προηγούμενο, 6,4 βαθμών, που είχε πλήξει την ίδια περιοχή, στοιχίζοντας τη ζωή σε 17 ανθρώπους στο νησί, ανατολικά του Μπαλί, όπου χθες πολλοί, ντόπιοι καθώς και τουρίστες, πανικοβλήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους από σπίτια, ξενοδοχεία κι εστιατόρια.

πηγή: protothema.gr

Previous ArticleNext Article