Διατροφή, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Οδηγός διατροφής για να μην πάρεις κιλά στις διακοπές

Όσο κι αν θέλουμε να μείνουμε αυστηροί στο διατροφικό πρόγραμμά μας το καλοκαίρι και να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε, οι αντιστάσεις χαλαρώνουν. Λίγο το ποτό, λίγο τα μεζεδάκια που συνήθως το συνοδεύουν, δεν αργεί να γίνει η ζημιά!

Το αλκοόλ αποτελεί τον πιο συχνό κίνδυνο στην πρόσληψη του βάρους καθώς εκτός των πολλών θερμίδων που παρέχει στο σώμα μας, όλοι μας συνηθίζουμε, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες να το συνοδεύουμε με κάθε λογής μεζεδάκια που αυξάνουν περαιτέρω το θερμιδικό περιεχόμενο της καλοκαιρινής αυτής απόλαυσης. Το αλκοόλ, μάλιστα, πολλές φορές μας παρέχει μόνο θερμίδες χωρίς κάποιο επιπλέον θρεπτικό συστατικό. Μιλάμε, λοιπόν, για κενές θερμίδες που απλώς συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και του λίπους στο σώμα και κυρίως στην περιφέρεια της μέσης, το λεγόμενο κοιλιακό λίπος. Σημειώστε δε, ότι όσο περισσότερο αλκοόλ έχει ένα αλκοολούχο ποτό τόσες περισσότερες θερμίδες αποδίδει στον οργανισμό. Επιπλέον, είναι ένα ρόφημα που απορροφάται γρήγορα, δεν συμβάλλει στον κορεσμό και έτσι το αίσθημα της πείνας παραμένει ισχυρό.

mezes-ouzo

Το βάρος μας όμως αυξάνεται, καθώς το σώμα χρησιμοποιεί αυτές τις θερμίδες για ενέργεια και το επιπλέον φαγητό που καταναλώνουμε σαν συνοδευτικό αποθηκεύεται στο σώμα. Οι αποθήκες λίπους στο σώμα δεν κινητοποιούνται αλλά τείνουν να αυξηθούν όσο το αλκοόλ ρέει στο αίμα μας. Βέβαια, αν περιορίζουμε την ποσότητα τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα αντίθετα: Ένα ποτηράκι ούζο ή κρασί φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερα θετικές ιδιότητες για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού και ιδιαιτέρως του καρδιαγγειακού συστήματος, προκαλεί αγγειοδιαστολή και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Εκτός των άλλων, θεωρείται ότι περιέχει ισχυρά στοιχεία που συμβάλλουν κατά της γήρανσης του δέρματος και διαφόρων μορφών καρκίνου.

xtapodi-mezes

Προσοχή, όμως, στον μεζέ:
* Οι πολλοί τηγανητοί μεζέδες αυξάνουν τον κίνδυνο για αύξηση των τιμών χοληστερίνης στον ορό του αίματος.
* Τα τουρσιά και τα αλμυρά τυριά αυξάνουν την πίεση.
* Τόσο τα αλμυρά τρόφιμα όσο και τα τηγανισμένα και πλούσια σε επιβλαβή λιπαρά δεν βοηθούν τον οργανισμό να αποτοξινωθεί και συμβάλλουν στην γήρανση των ιστών και του δέρματος.

NTOLMADAKIA

Έτσι, το συνοδευτικό του ποτού σας μπορεί τελικά να σας επιβαρρύνει. Σας προτείνουμε λοιπόν, γευστικούς και θρεπτικούς μεζέδες για να μπορέσετε να ελέγξετε το βάρος σας και να ενισχύσετε την υγεία του οργανισμού σας:

* Πιπεριές γεμιστές με ανθότυρο
* Χταπόδι στα κάρβουνα με φρέσκια σαλάτα
* Κρητικός ντάκος
* Σαλάτα με διάφορα θαλασσινά όπως μύδια, κυδώνια, γαρίδες
* Μανιτάρια πλευρώτους λαδορίγανη
* Σκορδάτες γαρίδες
* Μελιτζάνες ψητές στη σχάρα με τριμμένη τομάτα και σκόρδο
* Κολοκυθάκια ψητά στη σχάρα και ελαφρύ τζατζίκι
* Σαρδέλες ψητές με σκόρδο και καυτερή πιπεριά
* Λιαστές τομάτες με κατίκι
* Γαύρος ξιδάτος και αγγούρι
* Ντολμαδάκια με γιαούρτι

olivemagazine.gr

Previous ArticleNext Article