Ειδήσεις, Κόσμος

Έφυγε από τη ζωή ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, άλλοτε πιλότος μαχητικού κι αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2008, μια συχνά αντισυμβατική μορφή της αμερικανικής πολιτικής κονίστρας, απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 81 ετών, εξαιτίας καρκίνου στον εγκέφαλο.

Το πολιτικό γραφείο του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή γνωστοποίησε το βράδυ του Σαββάτου ότι απεβίωσε το απόγευμα, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Σίντι και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

«Μέχρι τον θάνατό του, υπηρέτησε πιστά τις ΗΠΑ επί εξήντα χρόνια», ανέφερε το γραφείο του στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ο Μακέιν υποβαλλόταν από τον Ιούλιο του 2017 σε θεραπεία για γλοιοβλάστωμα, μια εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου με ισχνές πιθανότητες επιβίωσης. Η οικογένειά του ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποφάσισε να διακόψει την θεραπεία του, καθώς ο καρκίνος κάλπαζε. Πέθανε μία ημέρα μετά.

Τα «ξερά» συλλυπητήρια του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που είχε συγκρουστεί σφοδρά με τον γερουσιαστή Μακέιν, απηύθυνε μέσω Twitter ένα σύντομο μήνυμα συλλυπητηρίων, χωρίς ούτε μια λέξη για την καριέρα ή τη ζωή του ανδρός.

«Τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια και τον σεβασμό μου στην οικογένεια του γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Οι καρδιές μας και οι προσευχές μας είναι μαζί σας!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η σχέση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μακέιν ήταν εξαιρετικά τεταμένη τα τελευταία χρόνια, με τους δύο ρεπουμπλικάνους πολιτικούς να συγκρούονται όλο και πιο συχνά δημόσια και να εκφράζονται ο ένας για τον άλλο με περιφρόνηση.

Ο Μακέιν επέκρινε ανοιχτά τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «κακά πληροφορημένο» και «παρορμητικό», ενώ στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν τον Μάιο του 2018, κατήγγειλε και αυτός τη «συμπάθεια» του νεοϋορκέζου μεγιστάνα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον ρώσο πρόεδρο εναντίον του οποίου ο Μακέιν έδινε μάχες από τη Γερουσία. Στον Μακέιν άλλωστε είχαν επιβληθεί από τη Ρωσία αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις, για την επιβολή των οποίων είχε πρωτοστατήσει, κάτι που ανέφερε συχνά ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής εμφανώς υπερήφανος γι’ αυτό.

Μια από τις τελευταίες επιθυμίες του Μακέιν δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη: ζήτησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να μην παρευρεθεί στην κηδεία του.

Η κόρη του βετεράνου, η Μέγκαν Μακέιν, ανέφερε μέσω Twitter ότι έμεινε στο πλευρό του πατέρα της ως το τέλος

maccain

Συλληπητήρια από Ομπάμα, Μπους και Κλίντον

Τα «πιο βαθιά συλλυπητήρια» του ιδίου και της συζύγου του εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τον Ομπάμα, ο ίδιος και ο Μακέιν μοιράζονταν την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ είναι «μια χώρα όπου τα πάντα είναι δυνατά — κι ότι η ιδιότητα του πολίτη είναι πατριωτικό μας καθήκον, για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα παραμείνει έτσι για πάντα».

Ο Ομπάμα τόνισε ότι με τον Μακέιν «ανήκαμε σε διαφορετικές γενεές, προερχόμαστε από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα, κι αναμετρηθήκαμε στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής», αλλά «μοιραζόμασταν, παρ’ όλες τις διαφορές μας, την πίστη σε κάτι υψηλότερο: τα ιδεώδη για τα οποία γενεές Αμερικανών και μεταναστών έδωσαν αγώνες, έδωσαν μάχες, θυσιάστηκαν».

«Ελάχιστοι ανάμεσά μας δοκιμάστηκαν με τον τρόπο που είχε δοκιμαστεί κάποτε ο Τζον, ή χρειάστηκε να δείξουν το θάρρος που έδειξε εκείνος. Αλλά όλοι μας (…) θα θέλαμε να βρίσκουμε το θάρρος να βάζουμε το ευρύτερο καλό πάνω από το δικό μας», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Αντίθετα με τον Τραμπ, οι περισσότεροι από τους κοινοβουλευτικούς και πρώην προέδρους των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ανακοινώσεις μέσα σε μερικά λεπτά από τη μετάδοση της είδησης για τον θάνατό του, με τον ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους να αποτίει φόρο τιμής σε έναν «άνδρα με βαθιές πεποιθήσεις», έναν «πατριώτη ύψιστης τάξεως».

Ο δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απέτισε κι αυτός φόρο τιμής στον Μακέιν, υπογραμμίζοντας ότι δεν δίσταζε να αψηφήσει την κομματική γραμμή αν έκρινε πως ήταν για το καλό της χώρας. Ο άλλοτε αντιπρόεδρός του Κλίντον, ο Αλ Γκορ, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος: «Πάντοτε θαύμαζα και σεβόμουν τον Τζον», διότι πάντοτε εργαζόταν για «να βρεθεί πεδίο συνεννόησης, όσο δύσκολο κι αν ήταν», ανέφερε.

Για τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, «η Αμερική και η Ελευθερία έχασαν έναν από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές τους».

Ποιος ήταν ο Τζον Μακέιν

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1936 σε ένα Αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στον Παναμά. Ο πατέρας του ήταν στρατιώτης του Αμερικανικού Ναυτικού. Ο ίδιος, αποφοίτησε από την Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία το 1958 και έγινε πιλότος πολεμικών αεροπλάνων. Έλαβε μέρος στον Πόλεμο του Βιετνάμ, όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη ως κρατούμενος πολέμου από τους Βιετκόνγκ. Κρατήθηκε από το 1967 μέχρι το 1973 ενώ τα βασανιστήρια που δέχθηκε του προκάλεσαν σημαντικές αναπηρίες.

maccain-vet

Η καριέρα του στο Ναυτικό έληξε το 1981. Ο Μακέιν, μετακόμισε στην Αριζόνα και μπήκε στην πολιτική. Το 1982 εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου υπηρέτησε δύο θητείες. Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά Γερουσιαστής, ενώ επανεξελέγη το 1992, το 1998, το 2004, το 2010 και το 2016. Αν και γενικά υπηρετούσε συντηρητικές αρχές, οι συχνές διαφωνίες του με την επίσημη γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έγιναν θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ. Το 1989 το όνομά του ενεπλάκη σε ένα σημαντικό οικονομικό σκάνδαλο. Τα επόμενα χρόνια πρότεινε με επιτυχία οικονομικές μεταρρυθμίσεις, και εργάστηκε για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Βιετνάμ. Τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του Πολέμου στο Ιράκ, και υποστηρίζει πως ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το 2000 ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά έχασε από τον Τζωρτζ Μπους. Το 2008 ήταν και πάλι υποψήφιος, αυτή τη φορά κερδίζοντας το χρίσμα για τη συμμετοχή του στις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές. Απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος, καθώς έχασε στις εκλογές από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μακέιν διαγνώστηκε με επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου τον Ιούλιο του 2017 και από τότε είχε έναν πιο μειωμένο ρόλο στη Γερουσία.

Ο Μακέιν ψήφισε το 2017 εναντίον της κατάργησης του Obamacare, κόντρα στην πολιτική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η ψήφος του είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία κατάργησης του συγκεκριμένου συστήματος υγείας.

Ο Μακέιν υπεβλήθη σε θεραπείες κατά του καρκίνου για ένα έτος έως ότου ανακοίνωσε την απόφασή του να τις σταματήσει τον Αύγουστο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous ArticleNext Article