ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Το εγκεφαλικό πυροδοτεί… την άνοια

Όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια,σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για το θέμα, με επικεφαλής την Ελληνίδα επιστήμονα Ηλιάνα Λουρίδα από την βρετανική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Η έρευνα εκπονήθηκε από διεθνή ομάδα γιατρών με την Ελληνίδα ερευνήτρια να ηγείται της μελέτης.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου «Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, η έρευνα αφορά 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Η σχέση άνοιας και εγκεφαλικού ήταν αρκετά ισχυρή που ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

«Διαπιστώσαμε ότι το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 70% και το πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο διπλασιάζει τον κίνδυνο.Έχοντας λάβει υπόψη πόσο συχνά είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και η άνοια,τα ευρήματά μας κρίνονται ως ιδιαιτέρως σημαντικά»,υποστηρίζει η καθηγήτρια Ηλιάνα Λουρίδα.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 15 εκατομμύρια άτομα παθαίνουν εγκεφαλικό και 50 εκατομμύρια πάσχουν από άνοια, με τον αριθμό των ασθενών να αναμένεται να φτάσει στα 131 εκατομμύρια έως το 2050.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article