ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Μαγνησία

Σε περιπέτειες καρκινοπαθείς στο Νοσοκομείου Βόλου

Σε περιπέτειες καρκινοπαθείς του Βόλου που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στο ογκολογικό τμήμα του Αχιλλοπουλείου. Ηδη έχουν αναβληθεί τρεις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες καρκινοπαθών λόγω έλλειψης ενός κυτταροστατικού φαρμάκου (ετοποζίδη), το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η έλλειψη του φαρμάκου, αφορά στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Δεν είναι ζήτημα μη επαρκούς παραγγελίας ή μπάτζετ του κάθε νοσοκομείου. Αλλωστε πρόκειται για ένα φθηνό όπως χαρακτηρίζεται φάρμακο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παραγγελίες γίνονται, αλλά η εισαγωγή του φαρμάκου γίνεται σε μικρότερες ποσότητες, με αποτέλεσμα από τον περασμένο Μάρτιο να καταγράφονται ελλείψεις και οι θεραπείες των καρκινοπαθών να καθυστερούν.

Το θέμα μάλιστα έχει αναδείξει επανειλημμένως και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) που κάνει λόγο για συνεχιζόμενη έλλειψη του φαρμάκου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έλλειψη ετοποζίδης καταγράφεται κατά διαστήματα τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να αναβάλλονται για μερικές ημέρες οι προγραμματισμένες χημειοθεραπείες καρκινοπαθών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή πορεία της θεραπείας τους. Η ετοποζίδη είναι κυτταροστατικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία και είναι επίσης γνωστό με το εμπορικό σήμα Eposin, Etopophos ή Vepesid. Είναι θεραπεία για πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου. Η ετοποζίδη περιλαμβάνεται στο κατάλογο βασικών φαρμάκων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Ως βασικά φάρμακα ορίζονται τα φάρμακα τα οποία «ικανοποιούν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού». Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και σε γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς.

Στις αρχές Αυγούστου ο ΕΛΛΟΚ είχε ενημέρωση από τον ΕΟΦ ότι μετά τις 15 Αυγούστου αναμένεται να υπάρχει επάρκεια ετοποζίδης.

Το πρόβλημα όπως φαίνεται δεν επιλύθηκε και «χτύπησε» την πόρτα και του Νοσοκομείου Βόλου. «Μέσα από τις ελλείψεις και τις δεκάδες καταγγελίες που λαμβάνουμε καθημερινά, για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς με καρκίνο και δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε σε καμία περίπτωση ανεύθυνες συμπεριφορές, που καταλήγουν σε εμπαιγμό των ίδιων των ασθενών από επίσημους φορείς. Καλούμε τον ΕΟΦ και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν μπροστά στις ευθύνες τους, να αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα και να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης προς την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς και απαιτούμε άμεση επανόρθωση το ταχύτερο δυνατό. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και είναι έτοιμη να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών», αναφέρεται στην επίμαχη ανακοίνωση του ΕΛΛΟΚ.

taxydromos.gr

Previous ArticleNext Article