ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Διατροφή για τεστ εγκυμοσύνης θετικό

Ανδρομάχη- Ειρήνη Μπάλλα

Κλινική  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία NCFED Μ. Βρετανίας

Επιστημονικός Συνεργάτης Ιασώ Θεσσαλίας

Βασσάνη 22,Βόλος

Τηλ: 2421402824, 6976262213

andromahimpalla@gmail.com

Το μητρικό ένστικτο  ξυπνάει από τη πρώτη στιγμή που επιβεβαιώνεται η ένδειξη  της εγκυμοσύνης στο γραφείο του γυναικολόγου, ταυτόχρονα γεννιέται ο ενθουσιασμός αλλά και το άγχος  για το τι πρέπει και τι όχι να περιλαμβάνεται  στην διατροφή της εγκύου. Κατά τη διάρκεια της κύησης υπάρχουν περίοδοι που η εγκυμονούσα χρειάζεται να δίνει περισσότερη έμφαση σε συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία για να βοηθήσει το έμβρυο να φτιάξει τους διάφορους ιστούς του. Επομένως, η σωστή διατροφή εξυπηρετεί  τόσο της δικές της απαιτήσεις όσο και τις ανάγκες του εμβρύου. Το σημαντικό είναι να ακολουθεί μια διατροφή περισσότερο ποιοτική και λιγότερο ποσοτική, δίοτι η διατροφή για δύο τελικά δεν έχει κανένα όφελος παρα μόνο την σημαντική αύξηση του βάρους της εγκύου.

ΕΜΕΤΟΣ, ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ και ΚΑΟΥΡΕΣ συχνά ταλαιπωρούν αρκετές έγκυες.

Είναι γεγονός πως αρκετές γυναίκες στην αρχή της κύησης αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμετού, επομένως  τα μικρά και συχνά γεύματα καθώς και τα ενδιάμεσα σνακ  που έχουν βάση το ψωμί (παξιμάδι, κρακερ, κουλούρι, φρυγανιά κ.α) φαίνεται να  ανακουφίζουν την εγκυμονούσα από τα παραπάνω συμπτώματα, όπως επίσης ο δυόσμος και το χαμομήλι. Συχνά ορισμένες έγκυες ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και καούρες  που είναι απόρροια της έκκρισης μιας ορμόνης, της προγεστρόνης. Σκοπός της ορμόνης αυτής, μεταξύ άλλων είναι να χαλαρώνει τις λείες μυικές ίνες του γαστρεντερικού σωλήνα  για να επιτυχγάνεται η μέγιστη απορρόφηση  των θρεπτικών  συστατικών  στο λεπτό έντερο. Αυτή η επιβράδυνση δυστυχώς δεν εστιάζεται μόνο στο λεπτό έντερο αλλά και κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα με αποτέλεσμα  να επηρεάζει  τόσο το παχύ έντερο  προκαλώντας δυσκοιλιότητα  όσο και τονκατώτερο οισοφαγικόσφιγκτήρα  δημιουργώντας καούρες. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η δίαιτα εμπλουτισμένη  με φυτικές ίνες, αρκετό νερό, ήπια άσκηση  και χαλαρό χωρίς στρες περιβάλλον. Οι καούρες  υποχωρούν με μικρά γεύματα, αποφυγή κατάκλησης αμέσως μετα το φαγητό καθώς και αποφυγή ή περιορισμό τροφίμων όπως  λιπαρά, τηγανιτά, σοκολάτα, αναψυκτικά, αλκοόλ, πατατάκια, καρυκέυματα, μέντα και όξινοι χυμοί φρούτων.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ για  τη ΔΙΑΤΡΟΦΗ κατά την διάρκεια του ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι εξίσου υψηλές όπως και κατά τη διάρκεια του τρίτου τρίμηνου κύησης. Έτσι η θηλάζουσα οφείλει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφης με ποικιλία τροφίμων, σαφώς επαρκή ενυδάτωση με κατανάλωση 9 -13 ποτήρια νερού, περιορισμό καφείνης (200mg ημερησίως) και περιορισμό του αλκοόλ.Επιπλέον,η επαρκή κάλυψη σε συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά  όπως φυλλικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη D3, σίδηρο, ιώδιο και ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να  διαδραματίζουν  καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή διαδικασία του θηλασμού.

Τροφές που ενισχύουν τη παραγωγή γάλακτος.

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, το γάλα και οι σούπες φαίνεται να βοηθούν στην παραγωγή γάλακτος όπως επίσης και ο γλυκάνισος, ο μάραθος και το μοσχοσίταρο. Σημαντική βοήθεια προσφέρει το τσάι θηλασμού, οι τροφές πλούσιες σε φώσφορο (αυγό, γάλα, τυρί, κόκκινο κρέας, ψάρι, ρύζι, βρώμη  και προιόντα ολικής αλέσεως) και τα ψάρια λόγω πηγής ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Τέλος και  η μπύρα βοηθά, δίοτι η μαγιά της περιέχει φυτοοιστρογόνα, πρωτείνες και σίδηρο τα οποία διεγείρουν την παραγωγή γάλακτος.

Προσοχή σε τροφές που επιδρούν αρνητικά!

Τα τρόφιμα που επιρρεάζουν αρνητικά προκαλώντας ανησυχία ή αέρια στο βρέφος, καλό είναι να διακόπτονται για μερικές ημέρες και εντάσσονται ξανά σταδιακά σε μικρότερη συχνότητα και ένταση. Τέτοιες τροφές είναι η φράουλα, το σταφύλι, το καρπούζι, το μπρόκολο, το λάχανο, η ντομάτα, ο αρακάς, τα φασόλια, το γάλα αγελάδος  και η σοκολατα, γενικότερα τροφές που περιέχουν σπόρια φαίνεται να είναι αρκετά ενοχοποιητικές για τα παραπάνω συμπτώματα. Όμως κάθε σχέση μητέρας-βρέφους  είναι ξεχωριστή και μοναδική επομένως είναι πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις  να είναι ανεκτά όταν καταναλωθούν και σε κάποιες άλλες όχι ακόμη και σε μικρότερη ποσότητα. Γιαυτό και η δοκιμή αυτών των τροφίμων αποτελεί ένα αξιόπιστο τεστ για τον περιορισμό τους ή τον προσωρινό αποκλεισμό τους από την διατροφή της θηλάζουσας.Επιπλέον ο αποκλεισμός αλλεργιογόνων τροφίμων όπως ξηροί καρποί, ψάρια και θαλασσινά δεν έχει τεκμηριωθεί οτί προλαμβάνει  την εμφάνιση αλλεργίας στο βρέφος. Τέλος  τροφές με εντονη οσμή και γεύση όπως το σκόρδο, το πράσο, το κρεμμύδι, η κανέλα, ο βασιλικός,  ο δυσμος, κτλ. αλλοιώνουν  μόνο τη γεύση του γάλακτος και όχι τη σύσταση του προκαλώντας δυσπεψία και ενοχλήσεις στο μωρό.

Εν ολίγοις,  το σημαντικότερο για κάθε μητέρα είναι να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει το πρωτόγνωρο αυτό ταξίδι  της κύησης και του θηλασμού όπως ακριβώς  αποτυπώθηκε στην ένδειξη του τεστ: Θετικά!

Ο Όμιλος Ιασώ και συγκεκριμένα το Ιασώ Θεσσαλίας πραγματοποιεί στον χώρο της κλινικής μαθήματα μητρικού θηλασμού και διατροφής προκειμένου η εγκυμονούσα να έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί  πλήρως με τις κατάλληλες  επαρκής γνώσεις και συστάσεις για μια ισορροπημένη διατροφή που απευθύνεται ξεχωριστά στις ανάγκες κατά την  κύησης και έπειτα κατά το θηλασμό.  Κύριο μέλημα είναι η κατανόηση βασικών οδηγιών διατροφής και  η αναφορά σε μύθους και αλήθειες, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η ορθή και ασφαλή προσέγγιση στο κομμάτι της διατροφής για μια επιτυχημένη  και φυσιολογική έκβαση της κύσης και του θηλασμού,  δύο άκρως σημαντικές περιόδους της ζωής της γυναίκας.

Previous ArticleNext Article