ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Ελληνική μελέτη: Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Η πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν την ηλικία των 45 ετών αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Βερολίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Παναγιώτη Αναγνωστή της Μονάδας Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αξιολόγησαν στοιχεία για σχεδόν 200.000 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση έχουν συσχετισθεί με διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξημένη όρεξη και συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο παίζει ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη η ηλικία που μια γυναίκα έχει εμμηνόπαυση.

Η νέα μεγάλη ανασκόπηση, η πρώτη του είδους της διεθνώς, περιέλαβε στοιχεία από 13 ήδη δημοσιευμένες έρευνες και έκανε χρήση εξελιγμένης στατιστικής ανάλυσης για 191.762 γυναίκες, εκ των οποίων οι 21.664 με διαβήτη.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 40 έτη ζωής, έχουν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη, σε σχέση με όσες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 45 – 55 ετών. Για τις γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση πριν τα 45 έτη, ο κίνδυνος διαβήτη είναι αυξημένος κατά 15%.

«Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, ώστε να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο. Η μελέτη παρατήρησης που κάναμε, δεν μπορεί να αποδείξει ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση προκαλεί διαβήτη, δείχνει μόνο την πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξετάσει τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν την πρόωρη εμμηνόπαυση με το διαβήτη και να ελέγξει κατά πόσο ο χρόνος της εμμηνόπαυσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη και πρόληψη του διαβήτη», εξήγησε ο Δρ Αναγνωστής.

in.gr

Previous ArticleNext Article