ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Σύστημα νευροανάδρασης βοηθά τα παιδιά με αυτισμό

Το πρώτο παγκόσμιο σύστημα νευροανάδρασης νέας γενιάς υψηλής κλινικής αξίας, που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τα συμπεριφορικά και γνωστικά αποτελέσματα για τα παιδιά με αυτισμό και εξισορροπεί το πρότυπο των εγκεφαλικών κυμάτων με την πάροδο του χρόνου, πρόκειται να παρουσιαστεί στο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Αυτισμό στο Χιούστον του Τέξας, στις 12-15 Νοεμβρίου.

Η διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη του πρώτου ιατρικού συστήματος σχεδιασμένο ειδικά για τα παιδιά στο αυτιστικό φάσμα θα παρουσιαστεί από τον Φρέντερικ Καρρικ, καθηγητή Κλινικής Νευρολογίας, ερευνητή του κέντρου Έρευνας Ψυχικής Υγείας του Μπεντφορντσάιρ και συνεργάτη στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Το Mente Autism είναι μια εξατομικευμένη, μη-επεμβατική λύση για χρήση στο σπίτι, για να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί στο αυτιστικό φάσμα να εστιάζουν καλύτερα, και να αλληλεπιδρούν θετικά με το περιβάλλον τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την μοναδικότητα κάθε παιδιού με αυτισμό, το Mente Autism χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, παράγει εξατομικευμένα ηχητικά σήματα νευροανάδρασης σε πραγματικό χρόνο. Η θεραπεία με το Mente Autism αποτελείται από καθημερινές συνεδρίες διάρκειας 40 λεπτών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, «τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι, ακόμη και μια σύντομη χρήση 12 εβδομάδων νευροανάδρασης με την συσκευή Mente Autism, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου (qEEG), την αισθητικοκινητική συμπεριφορά (posturography) και τη συμπεριφορική εικόνα (τυποποιημένα ερωτηματολόγια). Ανάλογα ευρήματα δεν ανιχνεύθηκαν στην ομάδα ελέγχου».

Εξάλλου, μαρτυρίες γονέων και περαιτέρω στοιχεία από την κλινική έρευνα, δείχνουν τις ακόλουθες βελτιώσεις μέσα στις πρώτες 4 έως 8 εβδομάδες χρήσης της Mente Autism:

  • Μεγαλύτερη σε διάρκεια συγκέντρωση και περισσότερη προσοχή
  • Αύξηση της ηρεμίας και μείωση των κρίσεων
  • Περισσότερες εκδηλώσεις στοργής
  • Αύξηση των λεκτικών δεξιοτήτων
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Φυσικά, οι αλλαγές αυτές και η έκταση τους ποικίλλει από το παιδί σε παιδί.

Ο αριθμός των παιδιών που διαγιγνώσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αυξάνεται δραματικά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού είναι αυξημένη.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, που έγιναν στις ΗΠΑ έδειξαν μια διαχρονική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του αυτισμού σε παιδιά κατά 2.000%, πλησιάζοντας τις 1 στις 88 γεννήσεις. Υπάρχει, λοιπόν, μια σημαντική ανάγκη για τους γονείς και για τα μέλη της οικογένειας, τους επαγγελματίες, καθώς και τα άτομα που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, σχετικά με τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης και τις νέες καινοτόμες λύσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τον Αυτισμό, διοργανωτής του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Αυτισμό, ιδρύθηκε το 1998, με κύριο στόχος να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους σε όλο τον κόσμο. Η βασική του δραστηριότητα είναι να προσεγγίσει και να προσφέρει υποστήριξη σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου, όπου οι πόροι είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς και να ενθαρρύνει ταυτόχρονα τους διεθνείς παρόχους υπηρεσιών, που διαθέτουν επαρκείς πόρους, τους γονείς και τους επαγγελματίες, με την κατάλληλη εμπειρία, να μοιραστούν τις γνώσεις που απέκτησαν και τις νέες τεχνολογίες που έρχονται.

in.gr

Previous ArticleNext Article