Μια ακόμα χρονιά συμπληρώνεται στις 27 Οκτωβρίου 2018 για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, που έχει γίνει πασίγνωστος από το εμπορικό σήμα ΖΑΓΟΡΙΝ. Ο Συνεταιρισμός, αποτελεί την παλαιότερη Οργάνωση στην Ελλάδα με βάση τα έτη διαρκούς λειτουργίας. Πριν δύο χρόνια μάλιστα, καθιερώθηκε να γιορτάζεται η επέτειος ίδρυσης του Συνεταιρισμού με την “Ημέρα Μνήμης και Τιμής στον Συνεταιριστή”, η οποία διοργανώνεται και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά στις 21 Οκτωβρίου 2018. Κάθε χρόνο στον εξωτερικό χώρο του συσκευαστηρίου συγκεντρώνονται οι συνεταιριστές, οι εργαζόμενοι, όπως και επισκέπτες της περιοχής για να γιορτάσουν όλοι μαζί την ίδρυση του Συνεταιρισμού αλλά παράλληλα και τη λήξη της συγκομιδής των μήλων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης που ξεκινά με επιμνημόσυνη δέηση για ιδρυτές και θανόντες συνεταιριστές, ανακοινώνονται σημαντικά ζητήματα για την εξέλιξη της Οργάνωσης από τα μέλη της Διοίκησης. Η μέρα ολοκληρώνεται με παραδοσιακό γλέντι.
Ατενίζοντας πλέον την είσοδο στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, ο Συνεταιρισμός, παραμένει ένας φορέας ανεξάντλητων δράσεων εκσυγχρονισμού και καινοτομίας. Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι συζητούν παγκοσμίως τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, ο Συνεταιρισμός έχει στρέψει το μεγαλύτερο μέρος της δράσης του, κατά τη καλλιέργεια και κατά τη μετασυλλεκτική διαχείριση, σε εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών στρατηγικών. Οι δράσεις που αναπτύσσει στον τομέα αυτό, σχετίζονται άμεσα με την διασφάλιση υγιεινής και ποιότητας προς τον καταναλωτή όπως και με τη προστασία και οικονομική ωφέλεια του παραγωγού.
Στη φάση αυτή είναι σε εξέλιξη διάφορα προγράμματα που συμβάλλουν στην επιτυχημένη αυτή επιλογή. Ένα από αυτά, αφορά καθαρισμό και ανακύκλωση ύδατος που χρησιμοποιείται στο διαλογητήριο του Συνεταιρισμού. Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα LIFE από το οποίο χρηματοδοτείται και έχει την κωδική ονομασία LIFE PureAgroH2O. Υλοποιείται σε συνεργασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και του Πανεπιστημίου της Αλμερίας στην Ισπανία, υπό το συντονισμό του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Το έργο θα παρουσιαστεί αναλυτικά στους συνεταιριστές , στις 21 Οκτωβρίου 2018, από την κα. Αιμιλία Μαρκέλλου, Γεωπόνο – Ερευνήτρια στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο – Συντονίστρια του προγράμματος και από τον κο. Πολύκαρπο Φαλάρα, Διευθυντή Ερευνών Φυσικοχημείας στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.
Ο Συνεταιρισμός σήμερα εκπροσωπεί περίπου 800 αγρότες από τη Ζαγορά αλλά και τα διπλανά χωριά Πουρί και Μακρυράχη. Το 40% των μελών είναι γυναίκες. Απασχολεί σχεδόν 50 άτομα σταθερά και εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής ως εποχιακό προσωπικό, με τον μέσο όρο ανά ημέρα να ξεπερνά τα 80 άτομα. Περίπου το 35% του μόνιμου προσωπικού είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράγονται και διακινούνται περισσότερα από 18 εκατομμύρια κιλά προϊόντων συνολικά, με τα μήλα να κατέχουν περισσότερο από 90% του συνόλου της παραγωγής.