Ειδήσεις, Κόσμος

Πέθανε ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν

Οραματιστής, φιλάνθρωπος, κιθαρίστας και αδερφικός φίλος του Μπιλ Γκέιτς. Ο δισεκατομμυριούχος Πολ Άλεν, συνιδρυτής το 1975, μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς, της αμερικανικής εταιρείας πληροφορικής Microsoft, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 65 ετών εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου από τον οποίο έπασχε, όπως γνωστοποίησε εξ ονόματος της οικογένειάς του η εταιρεία του, η Vulcan. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από λέμφωμα μη Χότζκιν. Σεμνά και ταπεινά ο συνιδρυτής της Microsoft κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο:την τεχνολογία, τις επιστήμες, τον αθλητισμό και τη μουσική.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του ιδρυτή μας Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft», ανέφερε η Vulcan, την οποία δημιούργησε και της οποίας βασικός μέτοχος ήταν ο δισεκατομμυριούχος.

Ο Άλεν «πέθανε τη Δευτέρα το απόγευμα» εξαιτίας των «επιπλοκών του λεμφώματος μη-Χότζκιν» από το οποίο έπασχε, στο Σιάτλ, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα είχαν υπάρξει αν δεν υπήρχε ο Πολ. Είμαι συντετριμμένος από τον θάνατο ενός από τους παλαιότερους και πιο αγαπημένους φίλους μου», είπε ο Μπιλ Γκέιτς, όταν έμαθε το θάνατό του. Οι δυο τους ήταν φίλοι από παιδιά, από το σχολείο, τη δεκαετία του 1960.

  

Ο Πολ Άλεν είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι παρουσίασε υποτροπή στην ασθένεια, για την οποία είχε υποβληθεί σε θεραπεία μια πρώτη φορά το 2009, διαβεβαιώνοντας πως οι γιατροί του ήταν «αισιόδοξοι».

«Ο αδελφός μου ήταν αξιοπρόσεκτος άνθρωπος, από όλες τις απόψεις», ανέφερε η αδελφή του Τζόντι στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Vulcan.

Ο Άλεν αποχώρησε από τη Microsoft το 1983, πριν ιδρύσει και γίνει πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Σιάτλ και διαχειρίζεται πόρους στους τομείς του πολιτισμού, των ακινήτων, των ΜΜΕ και του αθλητισμού.

paul_allen

Η περιουσία του ανερχόταν το βράδυ της Δευτέρας σε 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ο Πολ Άλεν ήταν μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης της ομάδας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Seattle Seahawks και των Portland Trail Blazers.

Ήταν επίσης γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, ειδικά στον τομέα της υγείας.Το 2014, πρόσφερε το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού Ebola. Το 2017, υποσχέθηκε 30 εκατομμύρια δολάρια για να στεγάσει τους άστεγους του Σιάτλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Washington Post», χρηματοδότησε επίσης ένα μουσείο ποπ κουλτούρας αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο Σιάτλ, το οποίο τώρα αποκαλείται «Μουσείο Ποπ Πολιτισμού».

Μεγάλο όνομα στο χώρο του αθλητισμού φιλάνθρωπος και μουσικός

Επίσης ήταν ιδιοκτήτης της ομάδας του αμερικάνικου φούτμπολ Σιάτλ Σίχοκς καθώς και των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, ομάδας του ΝΒΑ.

Σαν άνθρωπος, προτιμούσε να κλείνεται στο καβούκι του σε αντίθεση με τον Γκέιτς. Παρέμενε ένας ταπεινός τύπος, που απολάμβανε τα σπορ και του άρεσε να παίζει κιθάρα,όπως λένε γι΄αυτόν οι φίλοι του.

Η εφημερίδα «Wall Street Journal», στη νεκρολογία του, τον χαρακτήρισε άψογο κιθαρίστα, ο οποίος είχε φτιάξει ολόκληρο στούντιο στη θαλαμηγό του και πως η μπάντα του, οι «Paul Allen and the Underthinkers», είχαν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ το 2013.

Αν και έμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έγραψε μία αυτοβιογραφία το 2011. Στις σελίδες του βιβλίου ο Αλεν εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο παιδικός του φίλος,Μπιλ Γκέιτς του έσκαψε το…λάκκο κάνοντας ότι μπορεί για να μειωθούν οι μετοχές του Άλεν στη Microsoft.

Εκείνος παρουσίαζε τον εαυτό του ως τον οραματιστή, τον άνθρωπο με τις ιδέες και τον Μπιλ Γκέιτς ως «πωλητή».Στο βιβλίο του κάνει επίσης μία αναφορά στη συνομιλία που είχε το 1974 με τον Γκέιτς:

«Είχαμε πει τότε μεταξύ μας: «Κοίτα, αν είμαστε αρκετά επιτυχημένοι, ίσως να φτιάξουμε μια εταιρεία που θα μπορούσε να έχει και 35 υπαλλήλους»… Όταν έφυγε από τη Microsoft ο Άλεν, η εταιρεία μετρούσε 500 εργαζόμενους. Σήμερα αριθμεί 90.000.

Συλλυπητήρια από φίλους και συνεργάτες

Ο ιδρυτής και CEO της Virgin Group, Ρίτσαρντ Μπράνσον εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Πολ Άλεν.

«Όλοι μας που είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με τον Πολ, αισθανόμαστε σήμερα μια απίστευτη απώλεια» τόνισε ο Μπιλ Χίλ, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας «Vulcan».

Ο σταρ του Χόλιγουντ, Λεονάρντο Ντι Κάπριo, που είχε συνεργαστεί με τον Άλεν σε θέματα περιβάλλοντος, απέστειλε συλλυπητήρια στην οικογένειά του μέσω του Twitter.

«Λυπόμαστε για το θάνατο του Πολ Άλεν, ένθερμο υποστηρικτή για την προστασία του περιβάλλοντος.Η κληρονομιά του ζει μέσω του απίστευτου έργου του ως φιλάνθρωπος και επενδυτής».

Ο Άλεν ήταν επίσης γνωστός για την αγάπη του για τη μουσική. Σε συνέντευξή του στο 2013 , υποστήριξε ότι το τραγούδι «You Are Experienced» του Τζίμι Χέντριξ τον ώθησε να αρχίσει να παίζει κιθάρα.

«Αυτή ήταν μια στιγμή που μου άλλαξε τη ζωή.. Νομίζω ότι ήμουν 14 όταν το άκουσα. Ήταν απλά μουσική από άλλο πλανήτη».

Paul Allen on Gates, Microsoft

 

Η κρυφή ζωή του 

Ο Πολ Άλεν βυθιζόταν πολλές φορές στο δικό του κόσμο. Προτιμούσε την απομόνωση. Ήταν τo « τέρας του Λος Νες» στην εποχή του Διαδικτύου», όπως τον είχαν περιγράψει αμερικανικά ΜΜΕ.

Δεν έβαλε ουδέποτε βέρα στο «δεξί», ωστόσο ο φακός τον είχε απαθανατίσει με αιθέριες υπάρξεις.Είχε παρηγορήσει για χρόνια τη Τζέρι Χολ, μετά το διαζύγιο της το 1999 με τον Μικ Τζάγκερ. Επίσης φέρεται να είχε σχέση με την σταρ του τένις Μόνικα Σέλες.

Το 1998, ο Άλεν βρέθηκε στο εδώλιο κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση από την πρώην συνεργάτιδά του, Άμπι Φίλιπς.

Οι γυναίκες λένε ότι είναι συμπαθητικός, ότι έχει ευγενικά μάτια κι ότι είναι «γλυκός».

Γενικότερα, του άρεσε να διασκεδάζει με πολύ κόσμο κι όχι με μία γυναίκα, όπως σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Το 1998, ο Άλεν γιόρτασε τα 45α γενέθλιά του στην… Αλάσκα προσκαλώντας εκλεκτούς φίλους για μία εβδομάδα σ΄ένα από τα πολυτελή γιοτ του: ανάμεσά τους οι Τζέρι Χολ,Φράνσις Φορντ Κόπολα και Κάντι Μπέργκεν.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article