Ελλάδα, Καιρός

Ο Ορέστης θα «χτυπήσει» κεντρική και νότια Ελλάδα – Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χαλάζι

Περισσότερους από 30.000 κεραυνούς είχε καταγράψει μέχρι τις 19:15 το βράδυ της Δευτέρας 22/10 το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr γύρω από τον Ορέστη, ο οποίος κινείται μεταξύ νότιας Ιταλίας και Ελλάδας. Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία ο “Ορέστης” που τις βραδινές ώρες της Δευτέρας βρισκόταν στα ανοικτά του Ιονίου (ανατολικά της Σικελίας) αναμένεται μέσα στις επόμενες 48 ώρες να ακολουθήσει τροχιά παράλληλη με τις ακτές της Αφρικής νότια της Κρήτης και στη συνέχεια προς τα Δωδεκάνησα και Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στην Ήπειρο (στην αρχή της ημέρας), στα ηπειρωτικά τμήματα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στις Δυτικές Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Κεντρική και πιθανόν στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, στα Κύθηρα, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα είναι τοπικά έντονα και ενδέχεται σε ορισμένες περιοχές να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 6-7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν φτάνοντας επίσης σε εντάσεις τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Την Τετάρτη 24/10 καθώς ο “Ορέστης” θα κινείται προς την Ανατολική Μεσόγειο, οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν και στο Καστελόριζο.

Τέλος από την Πέμπτη 25/10 ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν προς την περιοχή μας ρίχνοντας σημαντικά τον υδράργυρο (πτώση έως και 10 βαθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες). Δείτε στο βίντεο την κίνηση των αερίων μαζών.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού για την Τρίτη

Νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, περιμένουμε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα, κυρίως στο Ιόνιο, στη Στερεά, και στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά πάντως μετά το μεσημέρι οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο. Τις πρωινές και κυρίως τις βραδινές και νυκτερινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 6 έως 18 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 21 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 12 έως 22, στην Ήπειρο από 15 έως 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 21 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 15 έως 22 βαθμούς, αλλά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26 και 27 με 28 βαθμούς αντίστοιχα.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι και στα δυτικά πελάγη μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά τόπους και κατά περιόδους και ενδεχομένως λίγες διάσπαρτες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί σχεδόν μέτριοι μέχρι μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αραιώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς.
Previous ArticleNext Article