ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Η Ελλάδα στις 7 χώρες παγκοσμίως με χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στα εμβόλια

Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης του κοινού στην Ελλάδα σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς αντιεμβολιαστικό κίνημα, ροπή σε καχυποψία και συνωμοσιολογία εξακολουθούν να αποτελούν τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταρτίστηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Heidi Larson, διευθύντρια του προγράμματος «Εμπιστοσύνη για τον Εμβολιασμό» στο London School of Hygiene & Tropical Medicine αποτυπώνονται διαφορετικές τάσεις όσον αφορά την εμπιστοσύνη των εμβολίων, μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Τα αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς στην Ε.Ε. αποτελούν ένδειξη της επίδρασης που έχει η μειούμενη εμβολιαστική κάλυψη, όπως αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να παρακινηθούν οι κυβερνήσεις προκειμένου να δράσουν για να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση και την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό.

Σε άνοδο.. και πτώση

Αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Σλοβενία, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη «αυτοπεποίθηση» όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, σε σχέση με τα αποτελέσματα μελέτης του 2015, όπως επισημαίνει η έκθεση.

Παρόλα αυτά, αρκετές χώρες βρίσκονται στον αντίποδα, χάνοντας την εμπιστοσύνη τους απέναντι στον εμβολιασμό, όπως για παράδειγμα η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία.

Όπως τονίζει ο Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Vytenis Andriukaitis τα συμπεράσματα της έκθεσης αποδεικνύουν ότι είναι «ανάγκη για δράση της Ε.Ε.». Μάλιστα, όπως σημειώνει, η Ευρώπη έχει συνολικά λιγότερη εμπιστοσύνη όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου, υπογραμμίζοντας πως οι 7 από τις 10 χώρες με τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό παγκοσμίως βρίσκονται στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών φιγουράρει η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Σλοβενία.

«Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται εν μέρει στην αυξανόμενη επιρροή διαφόρων αντιεμβολιαστικών ομάδων που διαδίδουν παραπλανητικές πληροφορίες μέσω διαδικτύου», όπως δήλωσε, τονίζοντας πως «Η επιρροή τους θα πρέπει να μας κάνει όλους προσεκτικότερους».

Εμπιστοσύνη πολιτών και γιατρών

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η χαμηλή εμπιστοσύνη των εμβολίων, συνδέεται με την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους γιατρούς και ότι, ενώ οι οικογενειακοί γιατροί απολαμβάνουν γενικά υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια δυσπιστίας των πολιτών ακόμη και στην ιατρική κοινότητα.

Ένα σημαντικό επίσης εύρημα είναι ότι το 36% των οικογενειακών γιατρών που ερωτήθηκαν στην Τσεχία και το 25% στην Σλοβακία δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν πως το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) είναι ασφαλές, ενώ το 29% και το 19% αντίστοιχα δεν θεωρούν ότι είναι σημαντικό.

Πηγή: healthpharma.gr

Previous ArticleNext Article