Μαγνησία, Τοπικά Νέα

Τελετή σαν… εγκαίνια για το Δημοτικό Θέατρο Βόλου

Υπογράφεται αύριο Παρασκευή η απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ σε πανηγυρική τελετή μπροστά από το «κουφάρι» του πολιτισμού

Τελετή υπογραφής ένταξης της επισκευής και ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου στην πλατεία Ρήγα Φεραίου σαν… εγκαίνια ετοιμάζουν από κοινού Δήμος Βόλου και Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αύριο Παρασκευή το πρωί, μπροστά από το «κουφάρι» που έχει καταντήσει μετά από δέκα χρόνια εγκατάλειψης το επονομαζόμενο κι ως «σπίτι του πολιτισμού», θα υπογραφτεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ. Η τελετή της υπογραφής θα πάρει πανηγυρικό χαρακτήρα.

Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ είναι το πρώτο και καθοριστικής σημασίας βήμα για να αναστηλωθεί το Δημοτικό Θέατρο Βόλου και η πόλη να αποκτήσει και πάλι ένα κλειστό θέατρο για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων κι όχι μόνο. Μετά την απόφαση ένταξης, ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να εκδώσει τα τεύχη δημοπράτησης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας να τα εγκρίνει και στη συνέχεια το έργο βγαίνει σε δημοπράτηση. Εκτιμάται δε ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019 θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος για την έναρξη των εργασιών.

Το Δημοτικό Θέατρο Βόλου παραμένει κλειστό από το 2008 και σήμερα ετοιμάζεται να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του. Το κτίριο αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Πάνου Τσολάκη. Είναι δυναμικότητας περίπου 1.000 θέσεων και άνοιξε επίσημα τις πύλες του στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 1989, την κορδέλα των εγκαινίων έκοβε ο δήμαρχος, Μιχάλης Κουντούρης, ενώ ποδαρικό επί σκηνής, που στην εποχή της ήταν μία από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο, έκανε η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η αυλαία στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου έπεσε πριν από δέκα χρόνια. Με εργολαβία της τότε δημοτικής αρχής, ξεκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης των κουφωμάτων.

Μόνο που ξεκίνησαν κάπως ανορθόδοξα. Από πάνω προς τα κάτω. Όταν ο εργολάβος έφθασε στο υπόγειο, ένα πρόβλημα στα ηλεκτρικά έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη μεγαλύτερο, τα θεμέλια και οι κολόνες του κτιρίου παρουσίαζαν φθορές. Αμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας. Οι τεχνικές υπηρεσίες έκριναν το κτίριο ακατάλληλο και το έκλεισαν.

Ακολούθησε το 2010 νέα μελέτη για την αποκατάσταση της στατικότητας του κτιρίου, βάση της οποίας, οι εργασίες προϋπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Μπροστά στο υπέρογκο κόστος, οι όποιες προσπάθειες εγκαταλείπονται.

Ο Δήμος Βόλου ανέλαβε να συντάξει νέα μελέτη παρεμβάσεων και να καλύψει και ο ίδιος μέρος της δαπάνης που απαιτείται με ποσό 2 εκατ. ευρώ και το έργο μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Πηγή: www.taxydromos.gr

Previous ArticleNext Article