• ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διατροφή, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

H Vegan διατροφή στην Ελλάδα όλο και αυξάνεται!

Όταν κάποιος ακολουθεί ένα vegan διατροφικό μοντέλο απέχει από κάθε είδους τρόφιμο ζωικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, δεν καταναλώνει και γαλακτοκομικά προϊόντα, ούτε αβγά . Κάποιοι  αυστηροί έχουν αποκλείσει και το μέλι. Γενικά  η πηγή προέλευσης κάθε τροφής είναι φυτική, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην προστασία του περιβάλλοντος.Όλο το κίνημα του βιγκανισμού στηρίζεται σε μια προσπάθεια σεβασμού προς τα ζώα και αντίθεσης στην εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωναμε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the NationalAcademy of Science, ο βιγκανισμός μπορεί να ωφελήσει οργανισμό και περιβάλλον, ενώ τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι 8,1 εκατομμύρια θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν ετησίως σε όλο τον πλανήτη, αν περισσότεροι άνθρωποι υιοθετήσουν μια τέτοια διατροφή.

Σε μια δεύτερη μελέτη του ίδιου πανεπιστημίου αποδείχθηκε πως  η vegan διατροφή είναι πιο αποτελεσματική από την απλή χορτοφαγία σε σχέση με την καταπολέμηση της υπέρτασης , του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακώς παθήσεων.

Τα συν της vegan είναι η χαμηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λίπη και τρανς λιπαρά, αλλά και το ότι οι άνθρωποι που την ακολουθούν  έχουν μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν παχύσαρκοι, ενώ παρουσιάζουν χαμηλότερη πίεση και χοληστερίνη. Ακόμη, τα φυτοχημικά και τα αντιοξειδωτικά των φρούτων και των λαχανικών μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως του καρκίνου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ακολουθούν την  veganδιατροφή στην Ελλάδα όλο και αυξάνεται. Φυσικά υπάρχουν και πολέμιοι της διατροφής αυτής, οι οποίοι στηρίζονται κυρίως  στις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.. Οι πιο σημαντικές ελλείψεις στη vegan διατροφή, θεωρητικά, είναι της πρωτεΐνης, του σιδήρου και της βιταμίνης Β12.Με τους κατάλληλους συνδυασμούς όμως και την βοήθεια ενός διαιτολόγου,δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται και στο τόφου, σε ενισχυμένες τροφές όπως δημητριακά και φυτικά γάλατα, στη διατροφική μαγιά, η πρωτεΐνη μπορεί να αναπληρωθεί με κινόα, μανιτάρια, όσπρια σε συνδυασμό με υδατάνθρακα (π.χ. φακόρυζο) και ο σίδηρος υπάρχει σε όσπρια, στα φασόλια σόγιας, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως ο λιναρόσπορος και ο κολοκυθόσπορος, σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, σε μανιτάρια, ελιές, στην κινόα, τον αμάρανθο, τα αποξηραμένα σύκα κ.ο.κ. Η απορρόφηση σιδήρου γίνεται καλύτερα όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πιπεριές, μπρόκολο, ακτινίδιο κ.ά.). Το ασβέστιο και τα ωμέγα-3 δεν αποτελούν πρόβλημα, αφού υπάρχουν πολλά προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, ενώ καλή πηγή του είναι και τα αμύγδαλα, το ταχίνι, τα αποξηραμένα σύκα. Το ταχίνι παρέχει και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως επίσης και ο λιναρόσπορος και τα καρύδια, καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού.

Σίγουρα η Μεσογειακή διατροφή δεν χάνει τον θρόνο της ,εφόσον είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως το καλύτερο μοντέλο διατροφής αλλά και η veganδιατροφή φέρνει πολλά θετικά αποτελέσματα και στη υγεία μας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

   ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ / ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΗ 28 ΒΟΛΟΣ

2421400192-6970771829

foteininutrition@hotmail.com

Previous ArticleNext Article