Διάφορα, Κόσμος

Πέθανε ο θρυλικός Stan Lee, δημιουργός των γνωστότερων κόμικ της Marvel

Ο δημιουργός των γνωστότερων χαρακτήρων κόμικς της Marvel,ο Αμερικανός συγγραφέας Stan Lee (Σταν Λι), πέθανε σε ηλικία 95 ετών.

Ο Lee βρισκόταν πίσω από τους υπερήρωες Spider-Man, Iron Man, Hulk, X-Men, Black Panther, Daredevil, The Avengers και άλλες διάσημες φιγούρες κόμικ της Marvel.

Απεβίωσε τη Δευτέρα το πρωί, τοπική ώρα, σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, σύμφωνα με το δίκτυο TMZ και το Hollywood Reporter.

Ο Stan Lee ήταν ο κορυφαίος συγγραφέας της Μarvel και στη συνέχεια έγινε εκδότης της εταιρείας. Όπως αναφέρει το AP, ήταν ο «αρχιτέκτονας» του σύγχρονου κόμικ, αφού έφερε την «επανάσταση» στον χώρο, αποδίδοντας ανθρώπινες αδυναμίας στους υπερήρωες.

Στις 17 Νοεμβρίου του 2008 τιμήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας.

SHAWN CHASTAIN

Οι Αμερικανοί ήταν εξοικειωμένοι με τους σούπερ – ήρωες, και πριν από τον Lee, κυρίως χάρη στη δημιουργία του Superman, το 1938, από την Detective Comics, την εταιρεία που έμελλε να γίνει αργότερα η DC Comics, η βασική ανταγωνίστρια της Marvel.

Στον Stan Lee όμως πιστώνεται κυρίως το γεγονός ότι προσέθεσε ένα νέο επίπεδο συνθετότητας και ανθρωπιάς στους σούπερ ήρωες.

 

Οι χαρακτήρες του δεν ήταν φτιαγμένοι από πέτρα, ακόμη κι όταν οι στολές τους έδειχναν θωρακισμένες από γρανίτη. Τους απασχολούσαν ο έρωτας αλλά και το χρήμα και υπέφεραν τραγικές συναισθηματικές μεταπτώσεις  και ανασφάλειες. «Ένιωθα πως θα είχε πλάκα να μαθαίνουμε λίγα πράγματα περισσότερα για τις ζωές τους, τις προσωπικότητές τους και να δείξουμε πως είναι ταυτόχρονα άνθρωποι και σούπερ ήρωες», είχε πει ο Stan Lee σε συνέντευξή του στο NPR News, το 2010.

 

Είχε συνδράμει ο ίδιος στον σχεδιασμό των σουπερ ηρώων αλλά είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την προβολή τους.

NAFTEMPORIKI.GR
Previous ArticleNext Article