Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία, Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Το τελευταίο επίδομα από το μέρισμα για 1,3 εκατ. νοικοκυριά

Κοινωνικό μέρισμα πρόκειται να δοθεί από την κυβέρνηση σε 1,3 νοικοκυριά μέχρι τα Χριστούγεννα του 2018.  Το επίδομα αυτό θα είναι και το τελευταίο που θα δοθεί αφού το 2019 δεν θα υπάρξει εφάπαξ απόδοση του υπερπλεονάσματος.

Πιο αναλυτικά, υπολογίζεται πως τα ποσά θα διαφέρουν ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών και θα κυμαίνονται από 300 έως 1.400 ευρώ.

Σημειώνεται, δε, πως το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί με βάση εισοδηματικά και περουσιακά κριτήρια.

Το έκτακτο επίδομα ενίσχυσης διατίθεται από την κυβέρνηση για τρίτη χρονιά ενώ δίνεται έμφαση σε ευπαθείς ομάδες (νέοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες). Για τη χορήγηση του μερίσματος η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το περσινό μοντέλο, όπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά είχαν μοιραστεί 800 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται πως βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017, προ φόρων και μετά εισφορών, πραγματικό ή τεκμαρτό.

Το μέρισμα που θα δοθεί φέτος θα είναι και το τελευταίο αφού από το 2019 τα όποια υπερπλεονάσματα θα αξιοποιούνται εκ των προτέρων.

Οι τσέπες όμως των νοικοκυριών θα ζεσταθούν και από τα κονδύλια του επιδόματος θέρμανσης που θα είναι αυξημένα για τη φετινή χειμερινή σεζόν προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση από την εκτίναξη της λιανικής τιμής του πετρελαίου που έχει φτάσει στο 1,15 ευρώ το λίτρο.

Οι αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες και αυτό που σχεδιάζεται είναι να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 12,5 λεπτά το λίτρο και να φτάσει τουλάχιστον στα 25 λεπτά το λίτρο για τους δικαιούχους της πρώτης ζώνης δηλαδή για τους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών.Ωστόσο δεν αποκλείεται η αυξημένη επιδότηση να αφορά και άλλους νομούς της χώρας.

Και φέτος όπως εξετάζουν στην κυβέρνηση, στους δικαιούχους θα συμπεριληφθούν οι νέοι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το συγκεκριμένο τμήμα του μερίσματος καλείται έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης και αφορούσε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών, φτάνοντας τα 400 ευρώ ανά άτομο.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017.

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος.

Από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα εξαιρεθούν νοικοκυριά με μέλη των οποίων στις τελευταίες τους δηλώσεις είχαν δηλώσει ότι έχουν:

– ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών

– σκάφη αναψυχής

– δίδακτρα από ιδιωτικά σχολεία

– δαπάνες από αμοιβές υπηρετικού προσωπικού

Τέλος, το μέρισμα θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www. koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του Taxisnet, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article