ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Λάρισα, Μαγνησία

Χριστούγεννα : Ανάπαυλα χαράς ή μήπως όχι?


 

Δήμητρα Παπαστεργίου

Ψυχολόγος ,MSc υπ. διδάκτωρ Π.Θ.

Χριστούγεννα σημαίνει χαρά, ανεμελιά και αλλαγή διάθεσης. Η στολισμένη πόλη, τα χαμόγελα του κόσμου, οι παιδικές φωνές που τραγουδάνε τα κάλαντα, οι συναντήσεις με φίλους και συγγενείς ακόμα και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούγονται συνεχώς από τα ραδιόφωνα, είναι αρκετά για να φτιάξουν τη διάθεση του κόσμου.

Τα σπίτια μοσχομυρίζουν γαρίφαλο κανέλα και καβουρδισμένο αμύγδαλο, μυρωδιές που ξυπνούν μνήμες από τις παιδικές μας ηλικίες. Γινόμαστε όλοι πάλι παιδιά και  ετοιμαζόμαστε  να υποδεχτούμε το Νέο Έτος γεμάτοι όνειρα και στόχους.

Το κλίμα της χαράς και της αισιοδοξίας καλύπτει τη μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων, υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά των ανθρώπων που δεν μπορούν να νοιώσουν τη χαρά και τη αισιοδοξία των εορτών. Δεν ξυπνάνε μνήμες και παιδικές αναμνήσεις οι μυρωδιές, δεν επηρεάζονται από τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς αλλά ούτε γλυκαίνει η ψυχή τους με τις παιδικές φωνούλες.

Τι είναι αυτό που δεν μπορεί να παρασύρει στη χαρά και στο κλίμα των εορτών  τη συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων θα μας εξηγήσει εξαιρετική Ψυχολόγος Δήμητρα Παπαστέργιου , μιας και έχει ασχοληθεί αρκετά με τον «Άνθρωπο».

Τις γιορτινές μέρες η ατμόσφαιρα αλλάζει , η διάθεση ανεβαίνει  και οι άνθρωποι χαλαρώνουν επηρεασμένοι από το κλίμα των εορτών. Για τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού τα Χριστούγεννα ανακινούν όμορφες αναμνήσεις από τις παιδικές μας ηλικίες. Παρά το γεγονός ότι για τον περισσότερο κόσμο τα Χριστούγεννα είναι περίοδος απόδρασης, ανανέωσης και αισιοδοξίας ,υπάρχει και μία μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι δεν χαίρονται τόσο με τις γιορτές.

Υπάρχει η λεγόμενη «εποχική συναισθηματική διαταραχή», η οποία είναι συνυφασμένη με τις καιρικές συνθήκες και στα μειωμένα επίπεδα ηλιακού φωτός. Ακόμη για κάποια άτομα η περίοδος αυτή είναι πιεστική υπό την έννοια της επιβλεμημένης  χαράς και ευχαρίστησης, η όποια μπορεί να μην συνάδει με το αληθινό συναίσθημα της δεδομένης στιγμής.

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που μπορεί να υπάρχει κάποια ψυχοπαθολογία, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μία παύση από το άγχος και το στρες που προκαλούν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και γίνονται πιο χαρούμενοι, συνεπαρμένοι από την γιορτινή ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό το λόγο ότι και να βασανίζει τον καθένα μπορεί να πάρει δύναμη από το υποστηρικτικό που διαθέτει .

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλον τον κόσμο να έχει υγεία και να κρατήσει μακριά ότι επιβαρύνει την ψυχική του κατάσταση. Σε κάθε άλλη περίπτωση απολαμβάνουμε τις γιορτές και κάνουμε όμορφες σκέψεις και όνειρα για μια υπέροχη χρονιά!!!!

 

 

Previous ArticleNext Article