top, Διατροφή, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΟΜΟΡΦΙΑ, Ομορφιά

Αλεξάνδρα Κύρκου: «Ο άνθρωπος χρειάζεται να τρώει πιo απλά και να εκδηλώνει τα συναισθήματά του»

Η Αλεξάνδρα Κύρκου είναι ιδρύτρια του site www.mamaearth.gr το οποίο λειτουργεί εδώ και δύο περίπου χρόνια. Μέσα από το site μαθαίνουμε τρόπους να ζούμε καλύτερα μέσω της διατροφής και της άσκησης. Το mamaearth προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου για αυτό και έχει αποκτήσει χιλιάδες οπαδούς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ίδια είναι λάτρης της χορτοφαγικής και gluten free διατροφής ενώ ασχολείται και με τον διαλογισμό. Μέσα από το αντίστοιχο κανάλι της στο youtube μοιράζεται επίσης χρήσιμες διατροφικές συμβουλές και όχι μόνο, λαχταριστές συνταγές με ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους αλλά και με νέες μανούλες. Η Αλεξάνδρα είναι μητέρα ενός μικρού κοριτσιού το οποίο μεγαλώνει θρεπτικά και υγιεινά με χορτοφαγική διατροφή. Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα την mamaearth της Ελλάδας μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Συνέντευξη: Δώρα Τζανή

Πώς γεννήθηκε το mamaearth.gr ;

Μετά τη γέννηση της κόρης μου, προέκυψε ένα θέμα υγείας το οποίο έπρεπε   να αντιμετωπίσω άμεσα. Κατάλαβα πως η ασθένεια προκύπτει όταν  απομακρυνόμαστε από τη φύση μας. Ο άνθρωπος χρειάζεται να τρώει πιo  απλά, να περνάει περισσότερο χρόνο στη φύση και να μπορεί να εκδηλώνει  τα συναισθήματά του. Για αυτό άλλαξα συνήθειες. Και έτσι, επέλεξα να δημιουργήσω το Mama Earth για να μεταφέρω στον κόσμο την  εμπειρία μου αλλά και για την προσωπική μου θεραπεία. Δημιουργώντας μια εσωτερική δέσμευση προς εμένα και τον κόσμο που θα με παρακολουθεί   μπήκα δυνατά στη χορτοφαγία, τον διαλογισμό και την ψυχοθεραπεία.

Είσαι ευχαριστημένη από την ανταπόκριση του κόσμου;

Πολύ. Με συγκινεί που κάποιοι έχουν αλλάξει τρόπο ζωής από τη σελίδα μου. Αυτό με τρέφει εσωτερικά και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω.

Παρέχεις και πολλά GIVE AWAY για τους αναγνώστες σου, τί είδη  περιλαμβάνονται συνήθως;

Μέχρι τώρα περισσότερα τρόφιμα (super foods) αλλά έχω πλάνα και για  διάφορα άλλα προϊόντα που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας. Με τα giveaway δίνω την ευκαιρία στον κόσμο να δοκιμάσει και άλλα πράγματα.

Ποιές είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που σου κάνουν οι αναγνώστες σου;

Συνήθως με ρωτάνε για τις συνταγές όπως ”Τί να βάλω αντί για λάδι  καρύδας; ” κτλ. Επίσης με ρωτάνε πολύ για τη διατροφή του παιδιού και τί τρώει στο  σχολείο και στα παιδικά πάρτυ.

Ο διαλογισμός συνδέεται με τη διατροφή;

Διαλογισμός είναι να είσαι παρόν σε αυτό που κάνεις. Όταν μαγειρεύω διαλογιστικά το φαγητό μου γίνεται πάντα πιο νόστιμο και σίγουρα πιο θρεπτικό. Η αγάπη που δίνω μεταφέρεται στο φαγητό  και στη συνέχεια σε αυτόν που θα το απολαύσει.

Σκέφτεσαι να μεταφέρεις το mamaearth.gr σε τηλεοπτική εκπομπή;

Πολύ καλή και ενδιαφέρουσα ιδέα. Εάν προκύψει κάποια πρόταση φυσικά και θα το ήθελα.

Πριν λίγα χρόνια επέλεξες και ακολουθείς την χορτοφαγική διατροφή.  Ποιοί λόγοι σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Κυρίως το θέμα υγείας που είχα να αντιμετωπίσω άμεσα όπως ανέφερα προηγουμένως.
Έπειτα η ενσυναίσθηση για τα ζωάκια που μεγαλώνουν σε σφαγεία και ζουν μαρτυρικά και η αγάπη για το περιβάλλον το οποίο επηρεάζεται άμεσα από όλη αυτή τη  διαδικασία παραγωγής κρέατος.

Έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην υγεία σου ή στη διάθεσή σου με  την αλλαγή διατροφής;

Τεράστια. Για αυτό το 90% των αναρτήσεών μου είναι συνταγές. Από την αρχή με ενδιέφερε να βρω συνταγές που θα είναι ταυτόχρονα θρεπτικές και νόστιμες. Και στην διάθεση μου είδα μεγάλη διαφορά,  άρχισα να φροντίζω περισσότερο τον εαυτό μου και να έχω περισσότερη  ενέργεια, να φροντίζω περισσότερο τους γύρω μου. Κι αυτό εξηγείται από ένα παράδειγμά. Παρατηρήστε τα σαρκοφάγα και τα φυτοφάγα ζώα. Τα  σαρκοφάγα είναι επιθετικά και άγρια στην όψη, ενώ τα φυτοφάγα είναι γαλήνια, ήπια και έχουν πιο ευγενική όψη.

Υπάρχει μια έντονη σύγχυση για τους χορτοφάγους πως δεν λαμβάνουν τις  απαραίτητες ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και σιδήρου. Ποιά είναι η  άποψή σου;

Γυρνώντας στους πρωτόγονους ανθρώπους οι γυναίκες μάζευαν ρίζες και καρπούς από τα δέντρα. Κρέας έτρωγαν πολύ σπάνια. Τα νέα παιδιά σήμερα τρώνε κρέας καθημερινά και αυτό όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από έρευνες, είναι αιτία των εκατοντάδων καρδιακών και όχι μόνο νοσημάτων που πλήττουν τη χώρα μας. Σκεφτείτε και αυτό: Γιατί θερίζουν ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το ζάχαρο, η χοληστερίνη σε ανθρώπους κάτω των 50; Γιατί οι παππούδες μας φτάνουν τα 100 και είναι υγιέστατοι; Η διατροφή του Ιπποκράτη επίσης  (πατέρας της Ιατρικής) στηρίζεται στην χορτοφαγία. Όσο για μένα, οι εξετάσεις μου είναι πιο καλές από ποτέ. Τί λέτε για όλα αυτά;

Περιέγραψε μου ένα καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Πρωί: ξηρούς καρπούς ή φυτικά ροφήματα, φρούτα, χυμούς λαχανικών.
Μεσημέρι: Όσπρια με αναποφλοίωτο ρύζι, λαχανικά και σπόρους(κάνναβης,
λιναρόσπορου κ.α.) ή λαδερά ή ομελέτα.
Βράδυ :  Ωμές σαλάτες, σούπες λαχανικών και ροφήματα βοτάνων. Φτιάχνω και ψωμί χωρίς γλουτένη και κέικ ή ωμοφαγικά γλυκά με τον πιο   υγιεινό τρόπο που υπάρχει. Γενικά δεν τρώω καθόλου σιτάρι, άσπρη  ζάχαρη και αλάτι.

Έχεις κι ένα μικρό παιδί. Τί διατροφή ακολουθεί;

Όλοι στην οικογένεια τρώμε ακριβώς τα ίδια.

Πολλοί λένε πως  «Οι χορτοφάγοι επιβάλλουν την τροφή τους στα παιδιά τους» Ποιά είναι η δική σου άποψη;

Για εμάς είναι τρόπος ζωής πια. Δεν επιβάλλω τίποτα στην μικρή μου. Τα  παιδιά παραδειγματίζονται από τους γονείς και συνηθίζουν τις γεύσεις.

Κλείνοντας θα ήθελα μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή για τους αναγνώστες μας

Vegan Brownies με μαύρα φασόλια – Συνταγή χωρίς γλουτένη

Υλικά

  • 1½ κούπα μαύρα φασόλια μουλιασμένα και βρασμένα
  • ½ κούπα σιρόπι σφενδάμου
  • ¼ κούπας λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης
  • 1 κ.γλ. βανίλια
  • 2 κ.σούπας ωμό κακάο
  • ½ κούπα νιφάδες κινόας ή βρώμης(για αυτούς που τρώνε γλουτένη)
  • ¼ κ. γλυκού αλάτι ιμαλαίων
  • ½ κ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κούπας μαύρη κουβερτούρα για γαρνίρισμα
  • 2-3 κ.σούπας τριμμένα καρύδια για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα φασόλια για τουλάχιστον 10 ώρες. Μετά τα βράζουμε. Στη συνέχεια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός των καρυδιών και της κουβερτούρας. Σε μικρή αποσπώμενη φόρμα βάζουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε το μείγμα. Αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τριμμένη κουβερτούρα. Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κουβερτούρα. Ψήνουμε για 15 με 18 λεπτά.

Ακολουθήστε την mama earth:

website: mamaearth.gr

facebook: mamaearth.gr

instagram: mamaearth.gr

youtube: Mama Earth Channel

Previous ArticleNext Article