Αικατερίνη Λιόλια
Αρχιτέκτων-Μηχανικός/Interior Designer/Graphic Designer
Κωνσταντά 130Β – Αντωνοπούλου, Βολος
6974632579 – 2421308488
Όσοι ασχολούνται με το Interior design γνωρίζουν, ότι ένας χώρος είτε μικρός είτε μεγάλος, τετραγωνισμένος ή κοίλος, πλάθεται από τις λεπτομέρειες οι οποίες τον κατακλείουν. Με βάση το προσωπικό γούστο και τις ανάγκες του κάθε ιδιοκτήτη, ένας χώρος μπορεί να μετατραπεί με απλά βήματα σε ένα κομψοτέχνημα. Το νέο έτος, αποτελείται από μία μίξη κουλτούρας, χρωμάτων και εποχών.Παρακάτω, σας παραθέτω μερικές ιδέες για να είστε μέσα στην τάση του 2019.
ΧΡΩΜΑΤΑ
Το 2019 θα φέρει τη vintage παλέτα, δίνοντας μια παλιακή νότα στο σπίτι με έντονα κόκκινα(terracotta),μπλε,κίτρινα και πορτοκαλί, μοντέρνα μεταλλικά χρώματα, γκρι και παραλλαγές του μαύρου τοίχου. Επίσης, παρόλο που αυτή τη χρονιά είδαμε το μοβ ως πρωταγωνιστή και αναμένεται να έχει κυρίαρχο ρόλο και το 2019, αλλά σε σιωπηλές, πιο χαλαρές εκδόσεις που θα εξακολουθούν να έχουν αυτή τη πλούσια ενέργεια, αλλά με μια απαλή ένταση. Σε αντίθεση με τις χρωματικές τάσεις του 2018, το 2019 υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση βασισμένη στον τρόπο ζωής και στις απομιμήσεις των υλικών του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις μοντέρνες υφές. Αυτή τη χρονιά προτείνεται μια εξεύρεση ισορροπίας, με κατάλληλες δόσεις χρώματος για κάθε χώρο.
Τα τολμηρά, κορεσμένα κόκκινα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα χώρο χωρίς να τον κατακλύουν. Θερμό και βασιλικό χρώμα θα έλεγε κανείς, κατάλληλο για χώρους που θέλουν να παραπέμψουν σε πολυτέλεια. Η terracotta συνιστάται σε όσους από εμάς θέλουν μια πιο στοιχειώδη, εμπνευσμένη από τη φύση, απόχρωση.
Το πράσινο-κυπαρίσσι, χρώμα βαθύ, φέρνει τη φύση και τις θεραπευτικές της ιδιότητες έμμεσα στο χώρο μας, χωρίς να χρειάζεται να τον διακοσμήσουμε με φυτά και πράσινο. Η παλέτα του χρώματος αυτού,μπορεί να γεμίσει το δωμάτιό μας με φιλόξενο πλούτο.
Η παλέτα του μπλε – γκρι σε διαφορετικούς τόνους και περισσότερο οι τόνοι “ομίχλης”, παράγουν μια ήρεμη ενέργεια και απελευθερώνουν τη σκέψη μας, εναρμονίζοντας μας με το χώρο.
Οι ήρεμοι γκρίζοι τόνοι, ενσωματώνονται σε όλους τους χώρους και συνδέονται με την ευφυή διαβίωση και τις έξυπνες επιλογές, δημιουργώντας μια αίσθηση υποτονικής ηρεμίας και ασφάλειας στο σπίτι.
Χρώματα που συνδέονται με την αισιοδοξία, όπως οι τολμηρές κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις σε συνδυασμό με λευκά έπιπλα, δίνουν τόνο χαράς στο χώρο, καθιστώντας τον φιλόξενο και φωτεινό. “Ηλεκτρικοί”, έντονοι και παιχνιδιάρικοι τόνοι, διαχέουν όλα τα δωμάτια.
Φυσικά, τελειώνοντας τις προτάσεις μου, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το λευκό χρώμα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο κλασικό από μια λευκή παλέτα. Προσαρμόζεται σε διαφορετικό φωτισμό, έπιπλα και χρώματα που το περιβάλλουν, συνδυάζεται με όλα και για όσους είναι λάτρεις του μινιμαλισμού, δεν υπάρχει καλύτερη και ανθεκτικότερη στις διακοσμητικές τάσεις επιλογή.
ΕΠΙΠΛΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Οι καμπύλες στα έπιπλα ήταν μια τάση του 1970, η οποία ναι μεν παρέμεινε διαχρονική σε συγκεκριμένα στυλ, μα κατακλύστηκε απο τις τετραγωνισμένες αυστηρές και λιτές γραμμές του μινιμαλισμού. Το 2019 είναι μια χρονιά που οι καμπύλες και τα κοίλα επιστρέφουν.Βλέπουμε καμπύλες σε έπιπλα σαλονιού, σε κουζίνες και σε κρεβατοκάμαρες, πάντα σε συνδυασμό με τα μινιμαλιστικά πρότυπα των προηγούμενων ετών.
Τα γεωμετρικά σχήματα και σχέδια κυριαρχούν στο χώρο του σπιτιού, ειτε σε ταπετσαρίες είτε σε επενδύσεις τοίχων. Έντονες γεωμετρίες και patterns θα βρίσκονται σε χώρους για να κάνουν τη διαφορά.
Όντας σύγχρονοι και πολυάσχολοι άνθρωποι, έχοντας χάσει την επαφή με τη φύση, γοητευόμαστε από τα φυσικά υλικά και την υφή τους, για αυτό και δεν χάνουμε ευκαιρία και το 2019, να προσθέτουμε όπου μπορούμε, φυσικές πέτρες, δημιουργώντας την αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την πολυτέλεια.
Το ίδιο συμβαίνει και με το ξύλο. Ακατέργαστες μορφές ξύλου και απομιμήσεις κορμών θα περικλείουν τα έπιπλα των σπιτιών με στυλ και άποψη.
Τα μέταλλα όπως ο μπρούντζος-ο χρυσός και τα μαύρα μέταλλα, προτείνονται και ήδη έχουν αρχίσει να είναι δημοφιλείς, όμως το 2019 θα είναι μια χρονιά ώθησης της τέχνης ως λειτουργία, έτσι τα μέταλλα θα επέχουν θέση ως έργα τέχνης (π.χ.γλυπτά).