ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

4+1 Γιορτινά Παραμύθια

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  τα σχολεία έκλεισαν, το ίδιο οι τσάντες και  τα βιβλία…!!! Μα και οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όσο διασκεδαστικές κι αν είναι εδώ που τα λέμε, δεν συγκρίνονται με τη ζεστασιά και την ανεμελιά των διακοπών.

Θυμάμαι , όταν ήμουν μικρή να γυρίζω σπίτι την τελευταία μέρα των σχολείων και να ολοκληρώνω, όσες εργασίες είχα, ώστε να νιώθω ότι τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει να ξεκινήσω το ταξίδι της διασκέδασης.

Η αλήθεια είναι, ότι εμείς οι γονείς, από τη μια χαιρόμαστε για τις διακοπές των μικρών μας, από την άλλη φοβόμαστε μην κολλήσουν στις οθόνες  τόσο των  υπολογιστών, όσο των τάμπλετ, των τηλεοράσεων και των κινητών.  Έτσι σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας ,  μία λίστα από

4 + 1 όμορφα παραμύθια

για το 12ήμερο των Χριστουγέννων, τα οποία με κέρδισαν με την πρώτη ματιά:

  • ΜΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΑΓΟΣ

Περιπέτειες διασκεδαστικές με πολλές αιφνίδιες ανατροπές και χιούμορ είναι οι περιπέτειες του Τέταρτου Μάγου των Χριστουγέννων, του Μάγου Αβασάλ, που όλο κάτι του τύχαινε, όλο κάποιον συναντούσε κι όλο καθυστερούσε να φτάσει στη φάτνη κοντά στον νεογέννητο Χριστό. Μια διαφορετική και γεμάτη χιούμορ εκδοχή της ιστορίας των Μάγων των Χριστουγέννων είναι το καινούργιο παραμύθι της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου με την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια του κορυφαίου έλληνα συνθέτη Γιώργου Κουρουπού, τα οποία παρακολουθούν βήμα-βήμα τον Μάγο στις απρόοπτες περιπλανήσεις του. (Εκδόσεις Ίκαρος)

  • Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη

Ο διάσημος αλέκτορας Μίζα Ντελ Γκάλο, ισπανικής καταγωγής, γνωστός και ως πετεινός ή κόκορας, είναι φημισμένος για το ένα και μοναδικό παραμύθι που λέει τη μία και μοναδική νύχτα από τις τριακόσιες εξήντα πέντε νύχτες του χρόνου. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση πάππου προς πάππο, ο Μίζα Ντελ Γκάλο κάθε χρόνο στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ, όταν το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα, ώρα που τα παιδιά βλέπουν όνειρα γλυκά, ανεβαίνει στο πιο ψηλό καμπαναριό, κράζει δώδεκα φορές για να τα ξυπνήσει, και τους λέει με μπόλικο αλάτι και πιπέρι το αγαπημένο του παραμύθι: τη Νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη. (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

  • Το καρύδι και το Χριστουγεννιάτικο κέικ

Ο Καρύδας, ένα καρύδι στο πιο ψηλό κλωνάρι της Καρυδιάς, έχει βάλει σκοπό της ζωής του να μπει στο Χριστουγεννιάτικο Κέικ, που είναι τοπική παράδοση να φτιάχνεται στο Καρυδοχώρι. Η εμφάνιση, όμως, ενός πεινασμένου “Άσπρου Σκώληκα στη ράχη του, με πρόθεση να διεισδύσει στον φλοιό του και να φτάσει στην καρυδόψιχά του, κάνει την «καρυδοψυχούλα» του να φυλλορροεί και το όνειρό του, όνειρο… «Φθινοπωρινής Νυκτός». Ώσπου να εκπληρώσει τη μεγάλη του επιθυμία, το ταξίδι του θα είναι γεμάτο περιπέτεια, αγωνία, αλλά και συγκομιδή εμπειριών και μαθημάτων ζωής. Ένα μουσικό γλυκό παραμύθι από τον Τάσο Ιωαννίδη που αγγίζει με τρόπο απλό και παιδικό την  έννοια της αγάπης που ενσαρκώνεται στη γέννηση του Θείου Βρέφους, τις ανθρώπινες αξίες, τον κύκλο της ζωής. Στο cd Ακούγεται η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου και στο τραγούδι της κ. Καρύδως  ακούμε την καταπληκτική  φωνή της Άννας Λινάρδου. (Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)

  • Ο ΞΥΛΑΡΑΚΗΣ

Ο Ξυλαράκης ζει σ’ ένα δέντρο από πολύ παλιά έχοντας για παρέα τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Μια μέρα, ένας σκύλος παίζοντας με τον Ξυλαράκη θα τον απομακρύνει από το σπίτι του, και η μεγάλη περιπέτειά του θα ξεκινήσει! Κι όσο το ένα επεισόδιο διαδέχεται το άλλο η απόσταση από το σπίτι του μεγαλώνει… μέχρι που θα καταλήξει ακόμη και σ’ ένα τζάκι, έτοιμος να αρπάξει φωτιά! Χαμένος και μόνος ο Ξυλαράκης θέλει μόνο να βρει την οικογένειά του και να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Θα καταφέρει να βρει τον δρόμο της επιστροφής; Ο Ξυλαράκης είναι μια αξέχαστη ιστορία, για μια μεγάλη περιπέτεια που αντικατοπτρίζει με τον πιο τρυφερό τρόπο τη σημασία της οικογένειας αλλά και την ανάγκη όλων μας να περνάμε μαζί με τα αγαπημένα πρόσωπα τις ημέρες των Χριστουγέννων. (Εκδόσεις  Ίκαρος)

  • Ο Κουραμπιές Γιεσγιές

Ο Κουραμπιές Γιεσγιές κάπως τα καταφέρνει και δεν είναι ποτέ ο εαυτός του! Λέει πάντα yes και περιμένει υπομονετικά να στολιστεί με κάθε λογής γαρνιτούρες, με αποτέλεσμα να μην τον αγοράζει κανείς! Μια μέρα, οι φίλοι του –τα άλλα γλυκά–, αποφασισμένοι να τον βοηθήσουν, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μέσα σε μια νύχτα τον ξαναφτιάχνουν από την αρχή! Μια γλυκιά ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά την συνταγή της  αγάπης, της φιλίας μα και της αυτοεκτίμησης.. Δεν πειράζει να είναι κανείς απλός γιατί ακόμα κι έτσι δείχνει μοναδικός, μη σας πω και πιο λαχταριστός. ( Εκδόσεις Διόπτρα).

Καλά Ξεφυλλίσματα!!!! Κι επειδή οι διακοπές, όσο κι αν χρειάζονται ένα παιδικό βιβλίο δεν μπορεί να είναι η μόνη διασκέδαση των παιδιών μας , στο επόμενο άρθρο  θα φιλοξενήσουμε παιδικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες που δεν πρέπει να ξεχάσετε να δείτε μαζί τους..

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article